Κόσμος|26.10.2024 22:42

Η Μέση Ανατολή στο χείλος του γκρεμού: Πόσο πιθανός είναι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν;

Newsroom

Πιθανότατα, σε ανύποπτο χρόνο, το Ιράν θα υλοποιήσει την υπόσχεσή του να προβεί σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, εάν, τελικά, η ζημιά από τις επίθεσης της νύχτας του Σαββάτου (26/10) είναι σημαντική. Σε αυτό το ενδεχόμενο, το μέγεθος της όποιας ιρανικής αντεπίθεσης, θα αποτελέσει σημαντικό δείκτη.

Όπως φαίνεται, το Ισραήλ εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη άμεση επίθεση εναντίον του Ιράν, αλλά το σημείο - «κλειδί» της σχετικής ανακοίνωσης του ισραηλινού στρατού, είναι η αναφορά ότι, οι δυνάμεις του, πλήττουν μόνο στρατιωτικούς στόχους. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, από την ημέρα που το Ιράν εκτόξευσε μπαράζ περισσότερων από 180 βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ, ο κοσμος προετοιμάζεται για τα αντίποινα. Η επίθεση του Ιράν ήρθε ως «απάντηση» στις ισραηλινές επιθέσεις κατά των δυνάμεων αντιπροσώπων του στην περιοχή.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου είχε δεσμευτεί για μία «σκληρή» απάντηση ενώ υπήρχαν οι εικασίες ειδικών αναλυτών ότι, η απάντηση αυτή, θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη στοχοποίηση ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ενεργειακών υποδομών ή ακόμη και της ηγεσίας της χώρας. Ωστόσο, εάν πράγματι τα αντίποινα έχουν περιοριστεί σε αμιγώς στρατιωτικούς στόχους, και ανάλογα με την κλίμακα των ζημιών φυσικά, θα μπορούσε να παρουσιάζεται μία ευκαιρία για αποκλιμάκωση ενός πυραυλικού πολέμου, ο οποίος θα πυροδοτήσει και μία γενικευμένη σύρραξη σε όλη την περιοχή. Εάν η ζημιά είναι σημαντική, πιθανότατα το Ιράν θα πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του να προβεί εκ νέου σε αντίποινα. Σε αυτή την περίπτωση, σημαντικό δείκτη θα αποτελέσει το μέγεθος της όποιας ιρανικής αντεπίθεσης.

 Σε υψηλή ετοιμότητα οι δύο πλευρές

Σύμφωνα με το Sky News, μήνυμα για την επιθυμία αποκλιμάκωσης θα έστελνε το Ιράν και στην περίπτωση που επέλεγε να μειώσει τον αριθμό των πυραύλων που εκτοξεύονται προς το Ισραήλ. Εάν, όμως, οποιοδήποτε μελλοντικό χτύπημα του Ιράν είναι μεγαλύτερο από αυτό της 1ης Οκτωβρίου, τότε, και πάλι, οι εχθροπραξίες μεταξύ Ιράν και Ισραήλ θα μπορούσαν να δρομολογήσουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ αυτή τη στιγμή μάλλον είναι σε επιφυλακή για οποιαδήποτε ιρανική απάντηση, η οποία και θα μπορούσε να προκύψει σε συντομότερο χρονικό διάστημα από την τελευταία -και μοναδική- φορά, που τα δύο έθνη αντάλλασσαν άμεσα και ανοιχτά στρατιωτικά πλήγματα.

Το ιρανικό σώμα Φρουρών της Επανάστασης βρίσκεται σε υψηλή ετοιμότητα προκειμένου να αμυνθεί απέναντι στην αναμενόμενη ισραηλινή επίθεση –οι ειδικοί, όμως, θεωρούν ότι παράλληλα θα έχει σχεδιάσει οποιαδήποτε περαιτέρω δράση θα μπορούσαν να αναλάβουν οι δυνάμεις του. Η αεράμυνα της Τεχεράνης είναι αισθητά ασθενέστερη από αυτήν του Ισραήλ, ωστόσο η ιρανική κυβέρνηση έχει επενδύσει σημαντικά στη δημιουργία μεγάλων αποθεμάτων βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ. Αυτή, ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες εμπλέκονται σε άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση.

Τον περασμένο Απρίλιο, το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ, ως αντίποινα για το θανατηφόρο ισραηλινό χτύπημα εναντίον  ιρανικού προξενικού κτιρίου στη Δαμασκό. Ενισχυμένη κυρίως από τις ΗΠΑ και με την υποστήριξη της Βρετανίας και άλλων συμμάχων, η ισραηλινή αεράμυνα , αναχαίτισε με επιτυχία τη συντριπτική πλειονότητα των ιρανικών πυραύλων. Τότε, το Ισραήλ παροτρύνθηκε για μη περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης. Η ισραηλινή κυβέρνηση ακολούθησε την παρότρυνση των συμμάχων και, τα αντίποινα που ακολούθησαν δεν αναφέρθηκαν σε δηλώσεις αξιωματούχων ενώ, ο στρατός της χώρας, έπληξε μία αμυντική εγκατάσταση κοντά στο Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν. Αυτή τη φορά, το Ισραήλ σκόπιμα επέλεξε να δηλώσει δημοσίως ότι θα αντεπιτεθεί στο μπαράζ πυραύλων του Ιράν, της 1ης Οκτωβρίου.

Τα τέσσερα ανοιχτά μέτωπα του Ισραήλ

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο επιδίωξη αμφότερων, είναι να αποκαταστήσουν τις «ισορροπίες» στην περιοχή που βρίσκεται στα πρόθυρα γενικευμένης σύρραξης από την 7η Οκτωβρίου του 2023. Από την ημέρα των επιθέσεων, ένα χρόνο πριν, ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σταματήσει να επιτίθεται ενάντια στη Χαμάς αλλά και τους άμαχους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός έχει εμπλακεί και σε έναν πόλεμο με τη Χεζμπολάχ - τη μεγαλύτερη παραστρατιωτική δύναμη που υποστηρίζεται από το Ιράν - στο Λίβανο, ενώ μάχεται σε τέσσερα ακόμα ανοιχτά μέτωπα, εναντίον μαχητών που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη, καθώς και στη Δυτική Όχθη. Η αντιπαράθεση με το Ιράν, ωστόσο, είναι η πιο σημαντική, με την πιθανότητα να πυροδοτήσει έναν κατά πολύ διευρυμένο πόλεμο, να είναι πιο κοντά από ποτέ. 

πόλεμοςΧεζμπολάχΙράνΙσραήλΜέση ΑνατολήΦρουροί της Επανάστασηςειδήσεις τώραΜπένιαμιν ΝετανιάχουΧαμάς