Κόσμος | 09.12.2024 19:08

«Η επανάσταση έγινε για να νικήσουμε το δολοφονικό δικτατορικό σύστημα του Άσαντ»: Όσα περιγράφουν Έλληνες της Συρίας

Newsroom

Οι Έλληνες της Δαμασκού αριθμούν 60 με 70 οικογένειες, οι οποίες προς το παρόν δεν εκδήλωσαν πρόθεση να εγκαταλείψουν τη Συρία.

«Η επανάσταση δεν έχει κανένα θρησκευτικό ή φυλετικό υπόβαθρο»

Η κατάσταση συνεχίζει να μην είναι εύκολη στη Συρία καθώς όλοι αγωνιούν για την επόμενη μέρα ενώ από το «κάδρο» δεν λείπει και η οικονομική αβεβαιότητα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, την αγωνία και τον φόβο των πρώτων ωρών, μετά από την πτώση του Μπασάρ Αλ Άσαντ περιγράφουν οι Έλληνες της Συρίας.

Με καταγωγή από το Χαλέπι της Συρίας, ο Τίτο Μπαντέν σπούδασε ιατρική στην Ελλάδα όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία 15 χρόνια.

«Εδώ 14 χρόνια προσπαθώ να μιλήσω να πω στον κόσμο ότι δεν έχουμε ούτε εμφύλιο, δεν είναι υποκινούμενη η επανάσταση από ξένα χέρια, έγινε για να νικήσουμε το δολοφονικό δικτατορικό σύστημα του Άσαντ, που μας βασανίζει 54 χρόνια, πρώτα με τον πατέρα του 30 χρόνια και μετά ο γιος 14 χρόνια. Η επανάσταση δεν έχει κανένα θρησκευτικό ή φυλετικό υπόβαθρο. Σήμερα αγκαλιασμένοι είναι σιήτες, σουνίτες, Δρούζοι, κούρδοι, χριστιανοί».

Ανεξάρτητα από τις πρώτες αντιδράσεις, Έλληνες της Συρίας και Σύριοι της Ελλάδας, περιμένουν τα πρώτα δείγματα από τη νέα κυβέρνηση προκειμένου να σχηματίσουν εικόνα για το μέλλον της χώρας.

ΣυρίαΔαμασκόςοικογένειεςειδήσεις τώρα