Κόσμος|16.12.2024 15:40

Η πρώτη δήλωση του Άσαντ μετά την πτώση του: «Δεν είχα σκεφτεί να φύγω από τη Συρία»

Newsroom

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ έφυγε από τη Συρία πριν από λίγες ημέρες, όταν πλέον ήταν ξεκάθαρο ότι η κατάσταση με την εξέγερση των ανταρτών είναι μη αναστρέψιμη, με τον ίδιο να κάνει την πρώτη του δήλωση μετά την αποχώρησή του από τη Δαμασκό.

«Δεν θα εγκαταλείψω τη Συρία και τους πολίτες της»

«Καθώς η τρομοκρατία εξαπλωνόταν σε όλη τη Συρία και τελικά έφτασε στη Δαμασκό το βράδυ του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου 2024, προέκυψε το ερώτημα για την τύχη του προέδρου. Αυτό συνέβη εν μέσω ενός κατακλυσμού παραπληροφόρησης και αφηγήσεων που απέχουν πολύ από την αλήθεια, με στόχο να αναπαραστήσουν τη διεθνή τρομοκρατία ως απελευθερωτική επανάσταση για τη Συρία», αναφέρει αρχικά στο μήνυμά του ο πρώην πρόεδρος της χώρας.

Παράλληλα, ο Άσαντ διευκρινίζει ότι δεν είχε σκοπό να φύγει από τη Συρία. «Σε καμία στιγμή δεν είχα σκεφτεί να τα παρατήσω ή να φύγω από τη χώρα παρά τα επεισόδια. Παρέμεινα στη Συρία μέχρι τα ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου», τονίζει χαρακτηριστικά και στη συνέχεια εξηγεί ότι έφυγε το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου, όταν δέχτηκε επιθέσεις η ρωσική βάση Χμεϊμίμ.

Σημειώνεται ότι ο πρώην πρόεδρος της Συρίας υπογραμμίζει ότι δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα και τους πολίτες της, ενώ επισημαίνει ότι για λόγους ασφαλείας διαθέτει λίγα μέσα επικοινωνίας. «Μετά από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες να κυκλοφορήσει η δήλωση μέσω αραβικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης, η μόνη βιώσιμη επιλογή ήταν να δημοσιευθεί στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης της πρώην προεδρίας της Συρίας», καταλήγει ο Άσαντ.

Η ζωή των Ελλήνων της Δαμασκού

Περίπου 300 Έλληνες ζουν στη Δαμασκό και μετά την αλλαγή του καθεστώτος δεν θεωρούν ότι κινδυνεύουν, ωστόσο περιμένουν να δουν τι θα φέρει η επόμενη μέρα με τον Τζολάνι στο τιμόνι της Συρίας.

«Δεν θέλουμε να μας υποχρεώσουν να φορέσουμε χιτζάμπ»

Το OPEN βρέθηκε στη Δαμασκό και επισκέφθηκε μια ελληνική οικογένεια σε χριστιανική συνοικία της πρωτεύουσας της Συρίας, όπου βρίσκεται και το Πατριαρχείο Αντιοχείας, το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά μετά την αλλαγή καθεστώτος. Ο πατριάρχης Ιωάννης έτεινε χείρα φιλίας προς τον Τζολάνι, τονίζοντας πως «δεν έχουμε ανάγκη να ζητήσουμε την ιθαγένεια από κανέναν, είμαστε ήδη μέρος του εθνικού ιστού της Συρίας, η οποία είναι ένα κράτος κοσμικό και δεν έχει κάνει καμία διάκριση ανάμεσα στις θρησκείας».

«Δεν ξέραμε τίποτα για τις πράξεις του Άσαντ, όταν έφυγε ξαφνικά είδαμε τις φυλακές και τους φυλακισμένους. Καθόμασταν στο σπίτι και καταλάβαμε ότι έφυγε ο Άσαντ», λέει η ελληνική οικογένεια της Δαμασκού. Προς το παρόν δεν υπάρχει φόβος για την αλλαγή στο καθεστώς, αλλά μια ανησυχία, καθώς πρόκειται για φανατικούς μουσουλμάνους και υπάρχει ο κίνδυνος να επιβληθεί το χιτζάμπ για τις γυναίκες.

«Να προσέχουμε λιγάκι. Ελπίζουμε αυτοί που ήρθαν να είναι καλοί. Μπορεί να έχουν άλλα μυαλά από εμάς», εξηγούν στη συνέχεια.

Μέση ΑνατολήΣυρίαειδήσεις τώραΜπασάρ αλ ΆσαντειδήσειςΔαμασκός