Κόσμος|16.12.2024 17:37

Τουρκία: Ο Καλίν επισκέφτηκε τη Δαμασκό ως εκπρόσωπος της Δύσης

Μαρία Ζαχαράκη

Η επίσκεψη του Ιμπραχίμ Καλίν, διοικητή της ΜΙΤ και στενού συνεργάτη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Δαμασκό επισημοποίησε τη νέα φάση στις διπλωματικές και στρατηγικές κινήσεις της Τουρκίας στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, αποκάλυψε ότι η επίσκεψη του Καλίν στην πρωτεύουσα της Συρίας πραγματοποιήθηκε μετά από εκτενείς διαβουλεύσεις με χώρες της περιοχής και δυτικές δυνάμεις, όπως και με τη διεθνή κοινότητα, με στόχο να αναζητηθούν κοινοί τόποι και να προχωρήσουν σε συνεννοήσεις για το μέλλον της χώρας.

Ο Φιντάν τόνισε ότι το ταξίδι του Καλίν έφερε στο προσκήνιο τις θέσεις της Τουρκίας αλλά και της διεθνούς κοινότητας, με βασικούς άξονες την αποτροπή εκμετάλλευσης της Δαμασκού από τρομοκρατικές οργανώσεις και τη διασφάλιση της προστασίας των μειονοτήτων, όπως οι Χριστιανοί, οι Κούρδοι, οι Αλαουίτες και οι Τουρκομάνοι.

«Ο διάλογος για τη δημιουργία μιας χωρίς αποκλεισμούς κυβέρνησης στη Συρία, που δεν θα απειλεί τους γείτονές της, είναι απαραίτητος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φιντάν.

Η συνάντηση του Καλίν με αξιωματούχους της Δαμασκού στις 14 Δεκεμβρίου στον Κόλπο της Άκαμπα στην Ιορδανία φαίνεται να υπήρξε καθοριστική για τη διαμόρφωση μιας πιο θετικής προοπτικής στη συριακή κρίση. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, η Τουρκία επιθυμεί μια «δημοκρατική και αστική» Συρία, ενώ απορρίπτει τις ιδέες «της κυριαρχίας» και τις αποικιοκρατικές τάσεις που συνεχίζουν να καθορίζουν τις πολιτικές των ισχυρών της περιοχής.

 Η Τουρκία και η περιοχή σε έναν φαύλο κύκλο

Ο Φιντάν αναφέρθηκε επίσης στην επιτακτική ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, το Κατάρ και η Ιορδανία, τονίζοντας ότι η περιοχή έχει πλέον διδαχτεί από τα λάθη του παρελθόντος και πρέπει να βρει έναν νέο δρόμο έξω από τον «φαύλο κύκλο» της βίας και των γεωπολιτικών ανταγωνισμών. Ο Φιντάν, επαναλαμβάνοντας τη σημασία της ειλικρίνειας στις διπλωματικές σχέσεις, σημείωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ηγηθεί μιας διαδικασίας για τη σταθεροποίηση της περιοχής.

«Η περιοχή μας είναι σε μια τεράστια σπείρα φωτιάς τα τελευταία 20-30 χρόνια. Πιστεύω ότι αν συνεργαστούμε, μπορούμε να κάνουμε σοβαρά βήματα για την επίλυση κρίσιμων προβλημάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 Η κατάσταση με το Ιράν και το Ισραήλ

Εξετάζοντας τις σχέσεις της Τουρκίας με άλλες δυνάμεις, ο Φιντάν ανέφερε ότι η Τουρκία δεν πιστεύει πως το Ιράν ή η Ρωσία θα οδηγήσουν την περιοχή σε νέο πόλεμο. Αντιθέτως, η Τουρκία θα επιδιώξει να διαχειριστεί τις σχέσεις της με αυτές τις δυνάμεις, ώστε να αποφευχθούν νέες συγκρούσεις. Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά του στο Ισραήλ και τον ρόλο του στις εξελίξεις στη Συρία. Ο Φιντάν ανέφερε ότι πριν από 6-7 χρόνια, όταν ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον μετέφερε τη θέση του Ισραήλ, το οποίο δεν επιθυμούσε την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία. Παρά τις διαφορές τους με το καθεστώς Άσαντ, το Ισραήλ, όπως είπε ο Φιντάν, θεωρούσε τον Σύριο πρόεδρο χρήσιμο παράγοντα στη διατήρηση της ισορροπίας στην περιοχή.

 Η απουσία επαφής με τον Άσαντ

Όσον αφορά την επικοινωνία της Τουρκίας με το καθεστώς Άσαντ, ο Φιντάν παραδέχθηκε ότι η Τουρκία επιθυμούσε επαφές με τον Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά αυτές δεν πραγματοποιήθηκαν. «Χρησιμοποιήσαμε ακόμη και άλλες χώρες ως μεσάζοντες, όπως το Ιράκ, αλλά το καθεστώς Άσαντ αρνήθηκε όλες τις προτάσεις», εξήγησε ο Τούρκος υπουργός.

ΣυρίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΔαμασκόςειδήσεις τώρα