Τάφρος Μαριανών: Στη βαθύτερη κατάδυση στην Ιστορία βρήκαν πλαστικά
NewsroomΈνας Τεξανός επιχειρηματίας και εξερευνητής πέτυχε νέο ιστορικό ρεκόρ κατάδυσης με υποβρύχιο σκάφος, κατεβαίνοντας στον βυθό της Τάφρου των Μαριανών και ανακαλύπτοντας εκεί μια… πλαστική σακούλα και περιτυλίγματα γλυκισμάτων.
Ο Βίκτορ Βεσκόβο, συνταξιούχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και σήμερα επενδυτής, έφθασε σε βάθος 10.927 μέτρων, στην 'Αβυσσο του Τσάλεντζερ, το βαθύτερο γνωστό σημείο της Γης, σπάζοντας κατά περίπου 15 μέτρα το προηγούμενο ρεκόρ κατάδυσης το 1960 (10.912 μέτρα από τον Αμερικανό ωκεανογράφο Ντον Γουόλς και τον Ελβετό συνάδελφό του Ζακ Πικάρ).
Είναι η τρίτη φορά που γίνεται κατάδυση στην 'Αβυσσο Τσάλεντζερ. Στο ίδιο σημείο είχε κάνει κατάδυση το 2012 και ο Καναδός σκηνοθέτης Τζέημς Κάμερον (δημιουργός των ταινιών «Τιτανικός», «'Αβαταρ» κ.α.), φθάνοντας σε λίγο μικρότερο βάθος 10.908 μέτρων.
Εκτός από δείγματα πετρωμάτων και την ανακάλυψη νέων θαλάσσιων ειδών, η αποστολή του Βεσκόβο με την ονομασία Five Deeps Expedition επιβεβαίωσε ότι τα ανθρώπινα σκουπίδια έχουν φθάσει στα πιο απόμερα σημεία του πλανήτη.
Ο Βεσκόβο, ο οποίος χρησιμοποιεί το υποβρύχιο σκάφος Limiting Factor που αντέχει τρομερές πιέσεις, χρειάστηκε σχεδόν τέσσερις ώρες για να φθάσει μόνος του στον επίπεδο βυθό της Αβύσσου Τσάλεντζερ. Όπως είπε, ήταν «κρύα, ήσυχα και πολύ ειρηνικά».
Ο Βεσκόβο, ο οποίος ήδη έχει καταδυθεί στα βαθύτερα σημεία του Ατλαντικού, του Νότιου και του Ινδικού Ωκεανού, θα συνεχίσει την αποστολή του στην Τάφρο Τόνγκα του Νοτίου Ειρηνικού Ωκεανού. Η αποστολή Five Deeps Expedition βιντεοσκοπείται για να παρουσιαστεί σε ντοκιμαντέρ από το κανάλι Discovery έως το τέλος του έτους.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ