Κόσμος | 14.05.2019 10:47

Ποιες ανεπτυγμένες χώρες δεν σέβονται τα δικαιώματα των παιδιών;

Newsroom

Πολλές ανεπτυγμένες χώρες παρουσιάζουν ελλείψεις στον σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών, με τη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία να καταγράφουν χειρότερα αποτελέσματα από τη Συρία και τη Βόρεια Κορέα με δεδομένο τον οικονομικό τους πλούτο, ανέφερε μια ολλανδική οργάνωση.

Οι διακρίσεις στις οποίες υπόκεινται στη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία οι νεαροί μετανάστες, καθώς και η έλλειψη προστασίας που προσφέρεται στα πιο φτωχά παιδιά, τις κατατάσσουν σε χαμηλή θέση στην ετήσια κατάταξη της KidsRights, επεσήμανε η μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Βρετανία και η Νέα Ζηλανδία βρίσκονται αντίστοιχα στην 170η και την 169η θέση αυτής της κατάταξης βάσει των δεδομένων του ΟΗΕ, σε σύνολο 181 χωρών. Τα αποτελέσματα κατήγγειλε ο Μαρκ Ντιλεάρ, ιδρυτής και πρόεδρος της KidsRights.

«Φυσικά η κατάσταση στη Βρετανία είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι στο Αφγανιστάν και τη Συρία, αλλά (η κατάταξη) έγινε σε σχέση με τη θέση τους», εξήγησε στο AFP.

«Με δεδομένη την οικονομική τους κατάσταση και τη δημοκρατική τους κατάσταση (…) είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ανεπτυγμένες και τόσο πλούσιες χώρες» λαμβάνουν τέτοιο σκορ, επεσήμανε ο Ντιλεάρ.

Η Ταϊλάνδη και η Τυνησία βρίσκονται ιδιαίτερα ψηλά στην κατάταξη, στην 14η και 15η θέση, διότι παρά «τους περιορισμένους πόρους» τους, αυτές οι χώρες «κάνουν τα πάντα για την επόμενη γενιά», εξήγησε.

Η Ισλανδία βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης και ακολουθεί η Πορτογαλία, η Ελβετία, η Φινλανδία και η Γερμανία. Η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γαλλία βρίσκονται στην έκτη, την έβδομη και την όγδοη θέση.

Το Αφγανιστάν βρίσκεται στην τελευταία θέση του καταλόγου, ενώ προηγούνται η Σιέρα Λεόνε, το Τσαντ, η Ισημερινή Γουινέα και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Σύμφωνα με την KidsRights, είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί μεγαλύτερος λόγος στα παιδιά όλου του κόσμου.

Η ΜΚΟ αναφέρει για παράδειγμα τις πορείες των νέων για το κλίμα που πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο, έπειτα από πρωτοβουλία της Σουηδέζας Γκρέτα Τούνμπεργκ

«Υποτιμάμε ακόμη την ισχύ αυτών των κινημάτων», σημείωσε η πριγκίπισσα Λορεντιέν της Ολλανδίας η οποία μαζί με το KidsRights δημιούργησε ένα ίδρυμα που ενθαρρύνει τη συμμετοχή των παιδιών σε επιχειρήσεις.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή την παρωχημένη αντίληψη σύμφωνα με την οποία οι ενήλικες έχουν όλες τις απαντήσεις», πρόσθεσε.

Δικαιώματα παιδιώνανεπτυγμένες χώρες