Κόσμος | 11.11.2018 15:18

Χουνέρι στο Ελσίνκι: «Κόντυναν» τον Μίτσκοσκι

Χρήστος Τελίδης

Η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, σε µια κρίσιµη καµπή των εξελίξεων στην ΠΓ∆Μ, κάλεσε τον πρόεδρο του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι στο συνέδριό του στο Ελσίνκι, το οποίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του την περασµένη Πέµπτη, για να τον… κοντύνει.

Μια δυσάρεστη έκπληξη του επιφύλαξε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΛΚ Τζόζεφ Ντολ, ο οποίος πρόσφατα είχε προειδοποιήσει την ηγεσία του VMRODPMNE ακόµη και µε αποµάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια για την αρνητική στάση της στο θέµα των συνταγµατικών αλλαγών και ιδιαίτερα για τις πιέσεις και τις απειλές της στους βουλευτές που θα ψήφιζαν υπέρ.

Κάλεσε στο  συνέδριο την τελευταία στιγµή, µε προσωπικές προσκλήσεις, χωρίς να έχει ενηµερώσει την ηγεσία του VMRO-DPMNE, όπως φάνηκε, και τέσσερα στελέχη που  ο Χρ. Μίτσκοσκι αποµάκρυνε πρόσφατα από το κόµµα, από τους λεγόµενους µεταρρυθµιστές και ευρωπαϊστές.

Οι τελευταίοι είχαν κατηγορηθεί για «επιχείρηση εξαγοράς» σε συνεργασία µε τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ των 8 βουλευτών που αποσκίρτησαν από το κόµµα και ψήφισαν στην κρίσιµη ολοµέλεια της Βουλής υπέρ των συνταγµατικών αλλαγών. Ο αριθµός των «µεταρρυθµιστών» που προσκλήθηκαν  ήταν µάλιστα ίδιος µε εκείνον των µελών τής υπό τον Χρ. Μίτσκοσκι αντιπροσωπείας και ανάµεσά τους περιλαµβανόταν και µία από τους 8 βουλευτές του VMRO-DPMNE που ψήφισαν υπέρ των συνταγµατικών αλλαγών, για να διαγραφούν στη συνέχεια από την ηγεσία του ως «προδότες» και «εγκληµατικά στοιχεία».

Οι «φιλοευρωπαϊστές»

Εκτός από τη βουλευτή Εµίλια Αλεξάντροβα η ηγεσία του ΕΛΚ κάλεσε και τρία γνωστά διαγραµµένα στελέχη, τον πρώην γενικό γραµµατέα του VMRODPMNE Πέταρ Μπογκόγιεβσκι, τον πρώην αντιπρόεδρο και δήµαρχο του Καβάνταρτσι, Μίτκο Γιάντσεφ, και τον πρώην υπουργό Υγείας και στέλεχος του κόµµατος Νίκολα Τοντόροφ.

Ο Μ. Γιάντσεφ δεν µπόρεσε να ανταποκριθεί λόγω υποχρεώσεων, αλλά εκπροσωπήθηκε από τους άλλους τρεις, τους οποίους η ηγεσία του ΕΛΚ αντιµετώπισε ως µια δεύτερη αντιπροσωπεία του VMRO-DPMNE, τη φιλοευρωπαϊκή, επισηµοποιώντας τις επαφές µαζί της, µε ό,τι αυτό σηµαίνει. Συµµετείχαν κανονικά στις εργασίες του συνεδρίου, ενώ είχαν συναντήσεις µε ηγετικά στελέχη του ΕΛΚ για να τους ενηµερώσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στο VMRO-DPMNE και την ΠΓ∆Μ. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΛΚ Τζ. Ντολ συναντήθηκε µαζί τους, κάτι που δεν έκανε µε τον Χρ. Μίτσκοσκι.

Φρόντισε µάλιστα  να ανεβάσει και µία φωτογραφία από τη συνάντηση στο Facebook, γράφοντας ότι τους κάλεσε για να συζητήσουν την ανησυχητική κατάσταση στο κόµµα, το οποίο είναι µέλος του ΕΛΚ και τις κυρώσεις που επιβάλλονται εναντίον εκείνων οι οποίοι ψήφισαν υπέρ των συνταγµατικών αλλαγών, που είναι απαραίτητες για την εφαρµογή της Συµφωνίας των Πρεσπών, για να προσθέσει µε έµφαση ότι «όλες οι απειλές πρέπει να σταµατήσουν αµέσως».

Στο ίδιο κλίµα ήταν και η συνάντηση µε τον επίτροπο της ΕΕ, αρµόδιο για τη ∆ιεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος επιδοκίµασε το θάρρος τους να ψηφίσουν τις συνταγµατικές αλλαγές, τονίζοντας ότι «όλες οι απειλές εναντίον τους πρέπει να σταµατήσουν»!

Για τον Χρ. Μίτσκοσκι ήταν ένα χουνέρι που θα έπρεπε να αναµένει µε βάση και την προηγούµενη επικριτική στάση της ηγεσίας του ΕΛΚ. Η εν γένει συµπεριφορά της ηγεσίας του VMRO-DPMNE από την τελευταία περίοδο του Ν. Γκρούεφσκι µέχρι και τον Χρ. Μίτσκοσκι αποτελεί ένα αγκάθι. Μπορεί να µην µπήκε στην κεντρική ατζέντα, όπως εκείνη του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορµπαν, όµως ήταν ένα στοιχείο των προβληµατισµών που υπάρχουν σε σχέση µε τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. «Ο λαϊκίστικος εθνικισµός, η παραπληροφόρηση, οι διακρίσεις και οι απειλές κατά του κράτους δικαίου αποτελούν τη µεγαλύτερη απειλή για την ελευθερία και τη δηµοκρατία στην Ευρώπη» αναφέρεται στο ψήφισµα του συνεδρίου του ΕΛΚ, που εξέλεξε τον υποψήφιό του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μήνυμα

Τα παραπάνω δεν αφορούν µόνο τον Β. Ορµπαν αλλά και άλλους, όπως ο Χρ. Μίτσκοσκι και η σηµερινή ηγεσία του VMRO-DPMNE. Με τον πιο σαφή τρόπο από το ΕΛΚ φρόντισαν να στείλουν το µήνυµα ότι είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για την κατεύθυνση στην οποία κινείται το αδελφό κόµµα και για τις αξίες που πρεσβεύει. Οι ηγεσίες των περισσότερων αδελφών κοµµάτων γύρισαν την πλάτη στον Χρ. Μίτσκοσκι στο Ελσίνκι.

Βέβαια συναντήθηκε και φωτογραφήθηκε µε τον ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορµπαν! Για τη µοναδική συνάντηση µε παράγοντα της ΕΕ, όπως αυτή µε τον επίτροπο Γ. Χαν, οι πληροφορίες είναι διιστάµενες. Ο τελευταίος έκανε λόγο για δέσµευση του Χρ. Μίτσκοσκι να µην εµποδίσει τις διαδικασίες στο Κοινοβούλιο για τις συνταγµατικές αλλαγές, αλλά ο ίδιος ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE ανέφερε ότι τον ενηµέρωσε για τις πολιτικές διώξεις και την κατάχρηση της ∆ικαιοσύνης κατά του κόµµατος!

Αυτή που δεν έκρυψε λόγια ήταν η Γερµανίδα πρώην ευρωβουλευτής και εµπειρογνώµονας για τα Βαλκάνια, Ντόρις Πακ, η οποία συναντήθηκε µε τον Χρ. Μίτσκοσκι για να του τα… ψάλει. Για να δηλώσει στη συνέχεια «ότι δεν πρέπει να ανεχόµαστε τέτοιες συµπεριφορές» και «ότι είναι απαράδεκτο οι ™ βουλευτές που ψήφισαν υπέρ των συνταγµατικών αλλαγών να αντιµετωπίζονται ως εγκληµατικά στοιχεία».

Το χουνέρι στο Ελσίνκι για τον Χρ. Μίτσκοσκι, ο οποίος φρόντισε να το εγκαταλείψει πρόωρα, δεν ήταν ούτε κοµψό ούτε ευγενικό. «Καµία προηγούµενη ηγεσία δεν έχει υποστεί τέτοιο εξευτελισµό από τα αδελφά κόµµατα και ελπίζω ότι δεν θα το ξαναζήσουµε…» του έγραψε εµφατικά σε επιστολή του µόλις επέστρεψε στα Σκόπια ο διαγραφείς πρόσφατα και άλλοτε ισχυρός παράγων του VMRO-DPMNE Σάσo Μιγιάλκοφ. 

ΣκόπιαΕΛΚΣυμφωνία των ΠρεσπώνΕλσίνκι