Κόσμος | 21.05.2019 11:11

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας με τελευταίο θύμα τη Huawei

Έρη Πανσεληνά

Είναι ίσως η πιο δραματική κλιμάκωση του αμερικανοκινεζικού εμπορικού πολέμου. Και σίγουρα η πιο καθοριστική στιγμή στην ιστορία και του λειτουργικού συστήματος Android και του κινεζικού γίγαντα των smartphones, Huawei. Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί- ούτε οι κατηγορίες για βιομηχανική κατασκοπεία και οικονομικές απάτες ούτε η σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας Μενγκ Ουάνγκζου της εταιρείας- με την ανακοίνωση της Google ότι λήγει τη συνεργασία του λειτουργικού συστήματός της με τη Ηuawei.

Την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, «τζογάροντας» για ακόμα μία φορά στον εμπορικό του πόλεμο με την Κίνα, πρόσθεσε τη Huawei στη λεγόμενη «Entity List», τον κατάλογο των εταιρειών με τις οποίες οι αμερικανικές εταιρείες δεν μπορούν να συναλλάσσονται, εκτός και αν έχουν ειδική άδεια. Η ανακοίνωση της Google για αναστολή των συναλλαγών με τη Huawei, που εξαρτάται από το λειτουργικό σύστημα Android, ήταν συνέπεια του εμπορικού πολέμου που έχει κηρύξει ο Τραμπ στην Κίνα.

«Συμμορφωνόμαστε με την εντολή και εξετάζουμε τις συνέπειες. Για τους χρήστες των υπηρεσιών μας, το Google Play και οι δυνατότητες προστασίας από το Google Play Protect θα συνεχίσουν να λειτουργούν στις υπάρχουσες συσκευές Huawei», ανέφερε χθες εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας. Για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων Huawei η εξέλιξη σημαίνει πτώση της αξίας των συσκευών τους: ενώ θα μπορούν να τις χρησιμοποιούν κανονικά με όλες τις εφαρμογές τους, δε θα έχουν τη δυνατότητα να κατεβάζουν τις επόμενες ενημερώσεις του Android. Αλλά για τις νέες συσκευές, φαίνεται απίθανο να λειτουργούν με Android και η Huawei επιβεβαίωσε χθες στο CNBC ότι έχει αναπτύξει το δικό της λειτουργικό σύστημα (για την περίπτωση που θα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει το Android).

«Η Huawei έχει συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία και ανάπτυξη του Android σε παγκόσμιο επίπεδο», ήταν η πρώτη αντίδραση της εταιρείας που διαβεβαίωσε τους καταναλωτές ότι «θα συνεχίσει να παρέχει αναβαθμίσεις ασφαλείας και υπηρεσίες after-sales σε όλα τα υπάρχοντα κινητά και τάμπλετ Huawei και Honor».

Όποια πορεία κι αν ακολουθήσει από εδώ και στο εξής, το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο για τον κινεζικό γίγαντα που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphones στον κόσμο (μετά τη Samsung) και, με μια εκρηκτική, διψήφια ανάπτυξη στην αρχή του έτους, βρισκόταν σε τροχιά να κατακτήσει φέτος την πρώτη θέση. Η εξέλιξη είναι καταστροφική για τις πωλήσεις των κινητών Huawei και Honor (θυγατρική εταιρεία) εκτός Κίνας που χωρίς τη συνεργασία με την Google είναι βέβαιο ότι θα μείνουν στα αζήτητα.

Σημειώνεται ότι το 2018 σχεδόν τα μισά από τα 208 εκατομμύρια smartphones Huawei δόθηκαν σε αγορές εκτός Κίνας, ενώ η Ευρώπη είναι η σημαντικότερη αγορά του εξωτερικού, όπου οι συσκευές της έχουν μερίδιο αγοράς 29%, σύμφωνα έρευνα της IDC. Από τους ελάχιστους νικητές της άνευ προηγουμένου κόντρας των δύο υπερδυνάμεων φαίνεται ότι θα είναι η Samsung.

Διπλό πλήγμα για τη Huawei

Όμως το πλήγμα είναι διπλό για την εταιρεία που εκτός από νούμερο δύο σε πωλήσεις κινητών τηλεφώνων, είναι η νούμερο ένα προμηθεύτρια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο και μία από τους ηγέτες στην ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G. Το δεύτερο πλήγμα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Huawei βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα αμερικανικά εξαρτήματα για τους εξοπλισμούς τηλεπικοινωνιών της: το 2018 αγόρασε από εταιρείες των ΗΠΑ τσιπ και άλλα εξαρτήματα συνολικής αξίας 11 δισεκ. δολαρίων.

Οι δραστηριότητες του κινεζικού κολοσσού περιπλέκονται επιπλέον από το γεγονός ότι ο Τραμπ απαγορεύει και στις ξένες εταιρίες να πουλάνε στη Huawei προϊόντα που περιλαμβάνουν αμερικανικά εξαρτήματα (πχ η κινεζική εταιρεία δεν μπορεί να αγοράσει τσιπς από την Ταιβάν, αν αυτά περιλαμβάνουν αμερικανικά στοιχεία). Και χωρίς την πρόσβαση σε αμερικανικούς ημιαγωγούς (semiconductors) θα δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στα υπάρχοντα συμβόλαιά της για τα πολυαναμενόμενα δίκτυα 5G.

Το αν η τελευταία απαγόρευση του Τραμπ είναι μια κίνηση τακτικής για να εξασφαλίσει μια ευνοϊκή εμπορική συμφωνία με την Κίνα ή η συνέχεια της πολιτικής απομονωτισμού και «αποπαγκοσμιοποίησης» θα κρίνει και το μέλλον των αμερικανικών εταιρειών που προς το παρόν φαίνεται επίσης δυσοίωνο. Πολλές εταιρείες των ΗΠΑ βασίζονται στην κινεζική αγορά και στους Κινέζους προμηθευτές. Εκτός από την Google, η οποία έχει επωφεληθεί τα μέγιστα από τον εξωφρενικό ρυθμό καινοτομίας της Huawei, πολλοί Αμερικανοί πάροχοι έχουν βασίσει τη βιωσιμότητα και τα επιχειρηματικά τους μοντέλα στον πάμφθηνο εξοπλισμό της Huawei, ενώ εταιρείες, όπως η Qualcomm (τηλεπικοινωνίες), καταγράφουν στην Κίνα τα δύο τρίτα των πωλήσεών τους.

googleAndroidHuawei