Κόσμος|29.05.2019 17:35

Ο Πέδρο Σάντσεθ σε ρόλο νέου «ηγέτη» της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας

Γιώργος Σκαφιδάς

Ενισχυµένος από τις διαδοχικές εκλογικές νίκες που πέτυχε στο εσωτερικό, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανοίγει πλέον τα φτερά του, πολιτικά µιλώντας, διεκδικώντας ενισχυµένο ρόλο και µεγαλύτερη επιρροή όχι µόνο εντός αλλά και εκτός συνόρων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η παράταξη PSOE του Σάντσεθ ξεχωρίζει άλλωστε, µε το σχεδόν 33% που έλαβε στις ευρωεκλογές της περασµένης Κυριακής, ως η µε διαφορά πιο ισχυρή εκλογικά σοσιαλδηµοκρατική παράταξη σε ολόκληρη την Ευρώπη, µαζί µε το Σοσιαλιστικό Κόµµα (PS) του Αντόνιο Κόστα στην Πορτογαλία.

Αξίζει να σηµειωθεί, δε, ότι Σάντσεθ και PSOE κυριάρχησαν σε τέσσερις εκλογικές αναµετρήσεις στην Ισπανία (εθνικές, περιφερειακές, τοπικές, ευρωπαϊκές) µόνο τις τελευταίες τέσσερις εβδοµάδες, ανεβάζοντας µάλιστα σηµαντικά τα ποσοστά τους σε σχέση µε το πρόσφατο παρελθόν. Ενδεικτικά, το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόµµα ήλθε πρώτη δύναµη σε 10 από τις 12 ισπανικές περιφέρειες που ψήφισαν στις τοπικές εκλογές που πραγµατοποιήθηκαν παράλληλα µε τις ευρωεκλογές την περασµένη Κυριακή. Συγκριτικά, η ίδια παράταξη το 2015 είχε έλθει πρώτη µόνο... σε δύο εκ των περιφερειών.

Με Μακρόν και Μέρκελ

Με αέρα... νικητή πλέον ο 47χρονος Σάντσεθ µετέβη την περασµένη ∆ευτέρα, την εποµένη των ευρωεκλογών, στο Παρίσι για επαφές µε τον Γάλλο πρόεδρο Εµανουέλ Μακρόν, ενώ χθες βρέθηκε στις Βρυξέλλες, όπου είχε µεταξύ άλλων και διµερή συνάντηση µε την καγκελάριο της Γερµανίας Ανγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συµβουλίου.

Ο Σάντσεθ βγαίνει πλέον στο προσκήνιο των εξελίξεων µε ανανεωµένη ορµή ως ο ηγέτης της παράταξης µε τους περισσότερους ευρωβουλευτές (20 τον αριθµό) στις τάξεις της Προοδευτικής Συµµαχίας των Σοσιαλιστών και ∆ηµοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (S&D) αλλά και ως ο πολιτικός που κατέχει πλέον την εξουσία στην Ισπανία που είναι και η τέταρτη µεγαλύτερη οικονοµία της Ευρωζώνης. Σηµειώνεται ότι το PSOE επικράτησε στις ισπανικές εθνικές εκλογές της 28ης Απριλίου µε 28,7%, ενισχύοντας µεν το ποσοστό του κατά 6 µονάδες σε σύγκριση µε το 2016, αλλά χωρίς να εξασφαλίζει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Το προτιµητέο σενάριο για τον ίδιο τον Σάντσεθ θα ήταν να προχωρήσει στον σχηµατισµό µιας µειοψηφικής κυβέρνησης που θα στηρίζεται από άλλες πολιτικές δυνάµεις κατά περίπτωση ανάλογα µε το νοµοσχέδιο. Ο 47χρονος Σοσιαλιστής, ωστόσο, δεν φαίνεται να βιάζεται. Ειδικά µετά τις τελευταίες νίκες του PSOE την περασµένη Κυριακή στην ευρωκάλπη και στις περιφέρειες, ο Σάντσεθ έχει πλέον µεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων και σαφώς ενισχυµένη διαπραγµατευτική δύναµη έναντι όσων θα µπορούσαν να βρεθούν στο πλευρό του ως µελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι.

Κατάρρευση για τους Podemos

∆ύο παρατάξεις: οι Podemos του Πάµπλο Ιγκλέσιας από τα αριστερά και οι Ciudadanos του Αλµπέρτ Ριβέρα από τα δεξιά εµφανίζονται ως εκείνοι που θα µπορούσαν να συµπράξουν µε τον Σάντσεθ σε µια κυβέρνηση συνεργασίας στην Ισπανία. Ειδικά για τους Podemos οι τελευταίες εβδοµάδες υπήρξαν καταστροφικές, µε την παράταξη να γνωρίζει συντριπτικές απώλειες σε όλες τις εκλογικές αναµετρήσεις στις οποίες πήρε µέρος, πλέον σε ρόλο «µεγάλου ηττηµένου» η ίδια: χάνοντας συνολικά σχεδόν 1.500 έδρες σε δήµους και περιφέρειες, σχεδόν όλες τις δηµαρχίες που είχε υπό τον έλεγχό της ή στήριζε (στη Βαρκελώνη όπου η απερχόµενη δήµαρχος Αντα Κολάου πλέον βλέπει την πόρτα της εξόδου, στη Σαραγόσα, στη Λα Κορούνια κ.α.) και 29 έδρες στο εθνικό Κοινοβούλιο…

Πιθανή η σύμπραξη PSOE - Ciudadanos

Για τους κεντροδεξιούς Ciudadanos («Πολίτες»), ωστόσο, από την άλλη, η πορεία είναι εκλογικά ανοδική, µε την παράταξη να ανεβάζει τα ποσοστά της σε όλες τις πρόσφατες εκλογικές αναµετρήσεις, κινούµενη σε τροχιά αντίθετη από εκείνη της «παραδοσιακής» ισπανικής ∆εξιάς του άλλοτε κυβερνώντος Λαϊκού Κόµµατος (PP), το οποίο είδε τις επιδόσεις του να υποχωρούν. Πληγωµένο βαθιά από τα σκάνδαλα του παρελθόντος, το Λαϊκό Κόµµα εµφανίζεται να φυλλορροεί εκλογικά. Μόνη επιτυχία µέσα σε πολλές αποτυχίες το γεγονός ότι κατάφερε παρά την πτώση στα ποσοστά του να εκλέξει δήµαρχο στη Μαδρίτη (τον Χοσέ Λουίς Μαρτίνες Αλµέιντα), µε την υποστήριξη όµως των Ciudadanos, καθώς και του ακροδεξιού VOX.

Σηµειώνεται ότι PP, Ciudadanos και VOX έχουν ήδη ενώσει τις δυνάµεις τους και σε άλλες περιοχές της Ισπανίας, όπως είναι η Ανδαλουσία για παράδειγµα, πράγµα που όµως δεν αρέσει καθόλου στους Φιλελεύθερους «φίλους» των Ciudadanos στην Ευρώπη (ALDE). Σε αυτό το πλαίσιο, Σάντσεθ και Σοσιαλιστές (PSOE) καλούν πλέον τους Ciudadanos να αποµονώσουν το VOX, προετοιµάζοντας έτσι το έδαφος και για µια πιθανή κυβερνητική σύµπραξη PSOE-Πολιτών. Αν και µέχρι πρότινος αρνητική σε µια τέτοια προοπτική, η κεντροδεξιά παράταξη του Αλµπε ρτ Ριβέρα από την πλευρά της εµφανίζεται πια να ανταποκρίνεται διακριτικά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόµενο µετεκλογικών συνεργασιών µε τους Σοσιαλιστές. Εάν όχι σε επίπεδο κεντρικής διακυβέρνησης, τότε σε δήµους και περιφέρειες.

ΙσπανίαPSOEΠέδρο ΣάντσεθΕυρωεκλογές