Νέες «πειρατικές» κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο προαναγγέλλει η Τουρκία
Γιώργος ΣκαφιδάςΑποφασισµένη να προχωρήσει µε τις µονοµερείς επιλογές της σε όλα τα µέτωπα, σε πείσµα των διεθνών αντιδράσεων, εµφανίζεται η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν µόλις λίγα 24ωρα πριν τις επαναληπτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου για τη δηµαρχία της Κωνσταντινούπολης. Σύσσωµη η τουρκική ηγεσία (ο πρόεδρος Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κ.ά.) διαµηνύει τα τελευταία 24ωρα ότι η Αγκυρα πρόκειται µέσα στο καλοκαίρι να παραλάβει τους ρωσικούς S-400, όπως έχει εξαγγείλει, παρά τα επαπειλούµενα αντίποινα των ΗΠΑ.
Στο ίδιο µαξιµαλιστικό πλαίσιο, η Αγκυρα επιµένει, επίσης, να εξαγγέλλει και νέες «πειρατικές» τουρκικές «επιδροµές» στην Ανατολική Μεσόγειο, αποκηρύσσοντας ως «εκτός πραγµατικότητας» τις ενστάσεις όσων (Med7, Ουάσιγκτον κ.ά.) τολµούν να της ασκούν κριτική. Το πλωτό γεωτρύπανο «Fatih» («Πορθητής») έχει ρίξει άγκυρα δυτικά της Πάφου, σε σηµείο εκτός των ήδη οριοθετηµένων οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ, ήδη από τις 4 Μαΐου. Συγκλίνουσες πληροφορίες φαίνεται να καταλήγουν στο συµπέρασµα ότι εκείνο έχει ξεκινήσει να πραγµατοποιεί γεώτρηση εκεί εδώ και κάποια 24ωρα. Η Αγκυρα, ωστόσο, δεν προτίθεται να σταµατήσει εκεί, όπως έχει άλλωστε φροντίσει η ίδια να µας ενηµερώσει.
Το πλωτό γεωτρύπανο «Yavuz» παίρνει σειρά για να βγει και εκείνο µάλλον τον Ιούλιο στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Πληροφορίες θέλουν το «Yavuz» να βάζει πλώρη για τα ανοιχτά του κόλπου της κατεχόµενης Καρπασίας, στα βόρεια-βορειοανατολικά δηλαδή της Κύπρου, επιχειρώντας γεώτρηση εντός των «οικοπέδων» που το ψευδοκράτος έχει ήδη από το 2011 παραχωρήσει παρανόµως για έρευνες στην κρατική Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO). Ο λόγος για δύο «οικόπεδα» τα οποία στους αυθαίρετους χάρτες της Τουρκίας εµφανίζονται να φέρουν τις ονοµασίες «C» και «D». Οι τουρκικές προκλήσεις εκτιµάται, ωστόσο, ότι θα έχουν και συνέχεια, ανάλογα βέβαια µε τις εξελίξεις.
Εάν η Αγκυρα καταφέρει να βγει «αλώβητη» από την πρωτοφανή πρόκληση της γεωτρητικής εισβολής του «Fatih» στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε ανοίγει ο δρόµος και για την αποστολή τουρκικού γεωτρύπανου νοτίως της Κύπρου, εντός δηλαδή των ήδη οριοθετηµένων οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα, ορατό διαφαίνεται και το ενδεχόµενο αποστολής τουρκικών πλοίων για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου, αργότερα µέσα στο καλοκαίρι ή προς το φθινόπωρο.
Στη συγκεκριµένη περιοχή, την οποία η Αγκυρα διεκδικεί ως κοµµάτι της τουρκικής υφαλοκρηπίδας αµφισβητώντας έτσι την ύπαρξη συνόρων µεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, η τουρκική TPAO δεν έχει καταφέρει να πραγµατοποιήσει σεισµογραφικές έρευνες. Την τελευταία φορά που το προσπάθησε, στέλνοντας το σεισµογραφικό «Barbaros» τον Οκτώβριο του 2018, βρήκε απέναντί της τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και αποχώρησε.
- Τελικά χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο το αεροσκάφος που συνετρίβη στο Καζακστάν; Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής
- «Λευκή» ουκρανική επέλαση στη χώρα: Πού χτυπά ο χιονιάς το επόμενο 3ήμερο – Το ενδεχόμενο χιονοκαταιγίδων στην Αττική
- Οδηγοί εγκλωβίστηκαν από τα νερά στο Σχηματάρι: Τους είπαν να αφήσουν τα αμάξια τους εκεί μέχρι στην Παρασκευή
- Η σοκολάτα Ντουμπάι αναδεικνύεται σε must αυτά τα Χριστούγεννα - Πώς δημιουργήθηκε το περίφημο γλύκισμα με τις στρώσεις