Κόσμος|25.06.2019 16:00

Ετζέ Τεμελκουράν: «Ηγέτες σαν τον Ερντογάν βρίσκουν νέους εχθρούς»

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

«Για ηγέτες σαν τον Ερντογάν είναι κλασικό τρικ να δημιουργούν αντιπερισπασμούς και να βρίσκουν νέους εχθρούς. Θα ήταν πολύ φυσικό  να ανοίξει μέτωπα με την Κύπρο και την Ελλάδα, κάτι που απευχόμαστε .Με μια  ρίση στο εξωτερικό θα κατάφερνε πάντως να αποσπάσει την προσοχή των μαζών», σχολιάζει στο ΕΘΝΟΣ, από τη μόνιμη πλέον βάση της στο Ηνωμένο Βασίλειο, η γνωστή Τουρκάλα συγγραφέας, σχολιάστρια  και δημοσιογράφος Ετζέ Τεμελκουράν (Εce Temelkuran), υπογραμμίζοντας  ότι η νύχτα των επαναληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη ήταν «μια από εκείνες  τις ιστορικές στιγμές που αισθάνεσαι ότι η παλίρροια γυρίζει . Στην  τουρκική πολιτική σφαίρα  συντελέστηκε  μια θεμελιώδης μετατόπιση».

Ο  επανεκλεγείς δήμαρχος στο Μητροπολιτικό Δήμο Εκρέμ Ιμάμογλου «ο ροκ σταρ της πολιτικής» της χώρας, κατάφερε και  «προκάλεσε και μια πολιτική κρίση», προσθέτει η συνομιλήτριά μας, γεγονός που απαιτεί «να δώσουμε  όλοι  από κοινού έναν γενναίο αγώνα».

Ποιοι ήταν, κυρία Τεμελκουράν, οι παράγοντες που οδήγησαν τελικά σε στη μεγάλη  νίκη του Εκρέμ  Ιμάμογλου, στις επαναληπτικές εκλογές στο Μητροπολιτικό Δήμο της Πόλης; Η ψήφος των Κούρδων, η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων του AKP και του MHP, ο θυμός  για την άδικη ακύρωση των εκλογών του Μαρτίου...;

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν, ωστόσο υπάρχει ένας επιπλέον παράγων που, υποθέτω, ενδιαφέρει τον υπόλοιπο κόσμο όταν υπάρχει ένα παγκόσμιο  κύμα αυταρχισμού.

Ποιος είναι αυτός;

Ο Ιμάμογλου, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, υποσχέθηκε να επιστρέψει στις βασικές ηθικές αξίες. Η γνησιότητα της υπόσχεσής του ήταν ο κύριος παράγοντας για τη νίκη του. Αυτό συμβαίνει την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες  έχουν να αντιμετωπίαουν τον δεξιό λαϊκισμό, ο οποίος καταστρέφει πρώτα και κύρια τις βασικές ηθικές συναινέσεις των κοινωνιών. Η ζημιά του δεν περιορίζεται στα κατώτερα κλιμάκια της πολιτικής, αλλά  φτάνει μέχρι  τις προσωπικές ζωές των ανθρώπων, μέχρι την καθημερινή ζωή της κοινωνίας. Η πόλωση που εκμεταλλεύονται οι λαϊκιστές ηγέτες γίνεται τόσο ισχυρή ώστε το μίσος και η βία διέπουν την κοινωνία. Η ζωή γίνεται τρομερά ακανόνιστη, απρόβλεπτη και σκληρή. Ο Ιμάμογλου υποσχέθηκε την απλή επιστροφή στο κράτος δικαίου και δεσμεύτηκε στις υψηλότερες ηθικές αξίες.Γι’αυτό νίκησε.

Μπορεί ο συγκεκριμένος εκλογικός θρίαμβος να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη τουρκική πολιτική σκηνή; Ήδη, αμέσως μετά την ήττα του Μπιναλί Γιλντιρίμ,  ανακοινωθηκε η δημιουργία νέου κόμματος   από την γκιουλενική  πτέρυγα του  κυβερνώντος AKP. Θα πιεστεί ο Ερντογάν να πάει σε πρόωρες γενικές εκλογές; Θα νικήσει στην επόμενη αναμέτρηση ο υποψήφιος του ρεπουμπλικανικού CHP;

Ήταν πολύ ενδιαφέρον το ότι τη νύχτα των εκλογών, λίγα μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωση της νίκης του Ιμάμογλου,  οι σχολιαστές μιλούσαν για το  νέο κόμμα που προκύπτει μέσα από το AKP και για το  ότι η συμμαχία που απολάμβανε ο Ερντογάν με άλλες πολιτικές ομάδες είναι έτοιμη να σπάσει.

Η νίκη   του Ιμάμογλου δημιούργησε μια νέα πολιτική κρίση. Έχουμε  πλέον μια πολιτική δύναμη που έχει χάσει  την παλιά ηγεμονία της. Παρόλες τις αδιανόητες μεθοδεύσεις  του Ερντογάν, για το αντίθετο,  γεννιέται ένας νέος ηγέτης. Η πραγματική πολιτική θα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτή την πραγματικότητα. Επομένως η προσπάθεια του Μπαμπατζάν μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια το καθεστώς αυτό κρατούσε την εξουσία μέσω της καταπίεσης και των πολιτικών  της δωροδοκίας. Επίσης, η επιρροή του Ερντογάν  είχε ερείσματα εν μέρει στη διεθνή συγκυρία.

Δηλαδή;        

Ήταν ο ηγέτης του έργου «Ο τέλειος γάμος του μετριοπαθούς  Ισλάμ και της Δημοκρατίας», project που απέτυχε δραματικά. Η διεθνής ισορροπία έχει αλλάξει. Ως εκ τούτου, δεν είμαι βέβαιη ότι το νέο κόμμα θα επωφεληθεί από την απίστευτη ιδεολογική στήριξη που απολάμβανε μέχρι πρόσφατα.

Ο Τούρκος  πρόεδρος θα εστιάσει , κάνοντας αντιπερισπασμό, ενώσο έχει ανοικτά εσωτερικά μέτωπα (Ιμάμογλου, νέο κόμμα γκιουλενιστών) σε εκτός συνόρων εχθρούς (Συρία, Κύπρος, Ελλάδα);

Για ηγέτες σαν τον Ερντογάν είναι κλασικό τρικ να δημιουργούν αντιπερισπασμούς και να βρίσκουν νέους εχθρούς . Θα ήταν πολύ φυσικό ότι θα ανοίξει μετωπα με την Κύπρο και την Ελλάδα, παρ΄ότι  το επευχόμαστε. Ωστόσο,  χάρη στη διεθνή πολιτική, προς ώρας, είναι εύκολο και άνετο να  αποσπάσει την προσοχή των μαζών με μια  κρίση στο εξωτερικό.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΚύπροςΕτζέ Τεμελκουράν