Κόσμος|01.07.2019 13:33

Διάλογος Ερντογάν-Μακρόν: Εσύ δεν μπορείς να μιλάς για την Κύπρο

Μαρία Ζαχαράκη

Επανέλαβε και διά ζώσης στο Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι δεν δικαιούται να μιλά για την Κύπρο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως δήλωσε ο ίδιος προς Τούρκους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την Οσάκα της Ιαπωνίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε τι αντίκτυπο είχαν στις διμερείς συναντήσεις του οι σκληρές δηλώσεις του εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν και εκείνος απάντησε ότι «αντίθετα η συνάντηση εδώ ήταν πολύ θετική. Ο κ. Μακρόν δεν μου είπε "Γιατί τα είπες αυτά κ.λπ". Στη διμερή συνάντηση του το είπα του ιδίου προσωπικά. Του είπα "κοίταξε, στο θέμα της Κύπρου εσύ δεν μπορείς να μιλάς. Εσύ δεν έχεις σχέση με την Κύπρο ούτε και από κοντά ούτε από μακριά. Εδώ μιλάω εγώ, η Ελλάδα μιλάει, η Βρετανία μιλάει, η Ε.Ε. μιλάει, αλλά εσύ όχι"».

Ερντογάν: Μέχρι 10 Ιουλίου η πρώτη συστοιχία των S-400 στην Τουρκία

Σε μια εβδομάδα με 10 ημέρες η πρώτη συστοιχία των S-400 θα βρίσκεται στην Τουρκία, προανήγγειλε ο Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας από την Οσάκα της Ιαπωνίας, ενώ εκτίμησε ότι αυτή η περίοδος θα ξεπεραστεί χωρίς πρόβλημα.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα. «Ο ίδιος μας στηρίζει στο θέμα των S-400 και των F-35. Το δήλωσε ξεκάθαρα ενώπιον του τύπου ότι κοιτάζουν για εναλλακτικές σε σχέση με τις κυρώσεις και ότι δεν ήταν δίκαιη η συμπεριφορά τους απέναντι στην Τουρκία».

Για το θέμα των κυρώσεων, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε : «Είχαμε πρόοδο σε αυτό το θέμα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και όταν συναντηθήκαμε οι τρεις μας με τον κ. Πούτιν και πάλι (ο Τραμπ) μίλησε λογικά. Άλλωστε και ο κ. Πούτιν μας είχε πει προηγουμένως για τη συνάντησή του με τον κ. Τραμπ. Και εκεί, δηλαδή στη συνάντηση, οι αναφορές ήταν θετικές για το θέμα. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο χωρίς πρόβλημα. Βέβαια θα σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος και με την επίσκεψη του κ. Τραμπ στην Τουρκία και το επιχειρηματικό συμβούλιο. Στο μεταξύ και εμείς αγοράζουμε 100 Boeing για τις τουρκικές αερογραμμές» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Για τα F-35 o  Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τούς είπε ότι είναι λογικό η Άγκυρα να πάρει τα πολεμικά αεροσκάφη, δεδομένου ότι τα έχει πληρώσει. «Μέχρι στιγμής έχουμε πληρώσει 1.4 δισ. δολάρια και θα λάβουμε 100 συν 16 αεροσκάφη. Έχει ξεκαθαρίσει και το σχέδιο πληρωμής. Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα πληρώθηκαν 50 εκατομμύρια. Και ο ίδιος κατέκρινε αυτή τη συμπεριφορά απέναντι σε μια χώρα που πληρώνει χωρίς καθυστερήσεις και επιπλέον είναι στρατηγικός εταίρος» δήλωσε.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Ρωσία είναι σε εξέλιξη οι εκπαίδευση των εμπειρογνωμόνων. «Σε μια βδομάδα ή το πολύ 10 μέρες η πρώτη συστοιχία θα βρίσκεται εδώ. Αυτό το είπα ανοιχτά και εγώ και ο κ. Πούτιν στον κ. Τραμπ» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Εμανουέλ ΜακρόνΚύπροςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν