Κόσμος | 07.08.2019 14:33

Οι λιωμένοι πάγοι στη Γροιλανδία απειλούν τον πλανήτη κι αυτό δεν είναι fake news (pics+vids)

Αθανασία Κουλέτα

Στα τέλη Ιουλίου, η ανθρωπότητα (δυστυχώς, όχι στο σύνολό της) παρακολούθησε με δέος το λιώσιμο περισσότερων από 10 δισ. τόνων πάγων στη Γροιλανδία, μέσα σε μία μόλις ημέρα, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια.

Επιστήμονες που βρίσκονται στη νήσο, κατέγραψαν με τον φακό τους τα ποτάμια που προκλήθηκαν από την τήξη των πάγων και στη συνέχεια δημοσίευσαν τις εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο - έστω και τώρα - να ευαισθητοποιήσουν τον πλανήτη, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σταματήσουν το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται. 

Σύμφωνα με το Forbes, οι περίπου 12,5 δισ. τόνοι πάγων που έλιωσαν σε 24 ώρες στη Γροιλανδία, είναι οι περισσότεροι που έχουν καταγραφεί ποτέ από το 1950, οπότε και άρχισαν οι σχετικές μετρήσεις. Όσον αφορά στο σύνολο της επιφάνειας του νησιού, το 60% των πάγων έλιωσε τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το υψόμετρο στη Γροιλανδία φτάνει έως και 12.000 πόδια και ότι βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την καναδέζικη Αρκτική, αντιλαμβάνεται τι σημαίνει ότι η νήσος έφτασε σε θερμοκρασίες τήξης των πάγων. 

T

Την ίδια ώρα, ο Ιούλιος του 2019 είναι επίσημα ο πιο θερμός μήνας που καταγράφηκε ποτέ διεθνώς, ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι θερμοκρασίες «χτύπησαν κόκκινο». Σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Παρίσι και το Βερολίνο, ο υδράργυρος κατέγραψε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, ενώ υπήρξαν και νεκροί. Αυτό το ίδιο κύμα καύσωνα έφτασε και στη Γροιλανδία, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία σε πρωτόγνωρα επίπεδα, σχεδόν 2 βαθμούς περισσότερους από τον μέσο όρο θερμοκρασιών αυτής της περιόδου. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ένα φαινόμενο προκαλεί το επόμενο. Έτσι, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας προκάλεσε την τήξη των πάγων, οι λιωμένοι πάγοι με τη σειρά τους αυξάνουν τη στάθμη των θαλασσών και των ποταμών, με αποτέλεσμα την υπερχείλισή τους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. 

T

Μιλώντας στο CBS News, η Ruth Mottram, Δανή επιστήμονας που ασχολείται με την κλιματική αλλαγή, τόνισε ότι περίπου 197 δισ. τόνοι λιωμένων πάγων από τη Γροιλανδία, κατέληξαν στον Ατλαντικό Ωκεανό μόνο τον Ιούλιο. Πρόκειται για 36% περισσότερο απ' όσο αναμένουν οι επιστήμονες κατά μέσα όρο σε ένα έτος. Παράλληλα, σημείωσε ότι κάτοικοι της νήσου εθεάθησαν να φορούν μέχρι και σορτς τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που είναι «πολύ ασυνήθιστο», όπως είπε. 

T

Η NASA δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο καταγράφεται πώς κινήθηκαν τα θερμά κύματα αέρα από 1η Μαΐου έως 1η Αυγούστου πάνω από τη Γροιλανδία, λιώνοντας μεγάλο τμήμα των πάγων της: 

T

Η τελευταία γενιά που μπορεί να σώσει τη Γη

Από τον περασμένο Νοέμβριο, η WWF, η διεθνής οργάνωση για την προστασία της Άγριας Ζωής, είχε εκδώσει ανακοίνωση κρούοντας για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την κατασπατάληση των φυσικών πόρων από τους ανθρώπους και επισημαίνοντας παράλληλα ότι είμαστε η τελευταία γενιά που προλαβαίνει να σώσει τον πλανήτη. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η οργάνωση, οι πληθυσμοί της Άγριας Ζωής έχουν μειωθεί τα τελευταία 40 χρόνια κατά 60%, εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών, της μόλυνσης του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής, που έχουν προκληθεί από τον άνθρωπο. Πιο συγκεκριμένα, περισσότερα από 4.000 είδη θηλαστικών, πτηνών, ψαριών, ερπετών και αμφίβιων μειώθηκαν δραστικά την περίοδο 1970-2014. 

«Η κρίση είναι πρωτοφανής ως προς την ταχύτητα και την κλίμακα που εξαπλώνεται», σημείωσε ο Μάρκο Λαμπερτίνι, γενικός διευθυντής της WWF και συμπλήρωσε: «Είναι απίστευτο. Μιλάμε για 40 χρόνια, που δεν αντιστοιχούν ούτε στη διάρκεια του κλεισίματος του ματιού σε σχέση με την ιστορία της ζωής στον πλανήτη. Τώρα που έχουμε τη δύναμη να ελέγξουμε, ακόμη και να καταστρέψουμε τη Γη, εξακολουθούμε να τη χρησιμοποιούμε όπως οι κυνηγοί και οι συλλέκτες που έζησαν 20.000 χρόνια πριν, αλλά με την τεχνολογία του 21ου αιώνα. Θεωρούμε τη φύση δεδομένη και αυτό πρέπει να σταματήσει». 

«Είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζει ότι καταστρέφει τον πλανήτη και η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι γι' αυτό», επεσήμανε από την πλευρά της η υπεύθυνη της WWF στη Μεγάλη Βρετανία, Τάνια Στιλ

Η έκθεση της WWF αναφέρει το επίσης σοκαριστικό ότι το 90% των θαλάσσιων πτηνών φέρουν πλαστικό στο στομάχι τους, ενώ το 1960 το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 5%. Η μεγαλύτερη μείωση των ειδών Άγριας Ζωής έχει συντελεστεί σε τροπικές περιοχές της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, με το ποσοστό της μείωσης σε αυτούς τους πληθυσμούς να ανέρχεται στο από το 1970 στο 89%. 

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι fake news 

Παρά τις βιβλικές εικόνες καταστροφής που μοιάζουν να έχουν βγει από ταινίες επιστημονικής φαντασίας αλλά είναι η ωμή πραγματικότητα, ο πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να προσπαθεί να μειώσει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής ενώ έχει τολμήσει να χαρακτηρίσει τα δημοσίευματα που αναφέρονται σε αυτήν ως «hoax». 

Η καλύτερη απάντηση, πέρα από τις ίδιες τις εξελίξεις, ήρθε από το τελευταίο εξώφυλλο του New Yorker, ένα εξώφυλλο που αποτυπώνει γλαφυρά το «τώρα», καταδεικνύοντας την ανευθυνότητα που φέρει η στάση του προέδρου των ΗΠΑ.

Ζούμε στην εποχή που το ακραίο καθίσταται κανονικό, καθώς όσο περισσότερο βλέπουμε αυτές τις εικόνες σε τηλεοράσεις και social media, τόσο πιο πολύ τις συνηθίζουμε. Όμως, η κλιματική αλλαγή είναι ακόμη υπαρκτό «τέρας», που θρέφεται από την αδιαφορία όλων μας και θεριεύει από την άρνηση των ισχυρών του πλανήτη να το δουν και να το καταπολεμήσουν, υιοθετώντας μέτρα και πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Η Φύση δεν εκδικείται και -σίγουρα- δεν φταίει το κακό μας το ριζικό. Η δράση φέρνει αντίδραση και τώρα ήρθε η ώρα του «λογαριασμού» της κακομεταχείρισης του πλανήτη επί δεκαετίες. 

Γροιλανδίακλιματική αλλαγή