Γαλλία: Προετοιμάζει δορυφόρους που θα έχουν οπλικά συστήματα
NewsroomΤα σχέδια της για την ανάπτυξη μέσα στα επόμενα χρόνια ενός σμήνους κατασκοπευτικών μικροδορυφόρων εξοπλισμένων με όπλα λέιζερ παρουσίασε πριν από μερικές ημέρες η γαλλική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλορένς Παρλί, το σχέδιο προβλέπεται να αυξήσει κατά 700 εκατομμύρια ευρώ τον προϋπολογισμό που υπάρχει για το διαστημικό πρόγραμμα της κυβέρνηση Μακρόν για τα έτη 2021- 2025 ο οποίος σήμερα φτάνει τα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όπως αναφέρουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, το σχέδιο περιλαμβάνει την εκπαίδευση 220 στρατιωτών για να αναλάβουν διάφορες αρμοδιότητες στο πρόγραμμα καθώς και την κατασκευή ενός κέντρου επιχειρήσεων το οποίο θα φτιαχτεί σε στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τουλούζης και θα είναι έτοιμο μέχρι το 2025. Στόχος του προγράμματος σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί είναι οι δορυφόροι της Γαλλίας να προστατεύονται από πιθανές απειλές και συγκεκριμένα από διαστημικά όπλα άλλων χωρών.
Ως ενδιάμεσο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ανακοινώθηκε επίσης ότι οι δορυφόροι Syracuse της επόμενης γενιάς θα είναι εξοπλισμένοι με κάμερες ούτως ώστε να μπορούν να εντοπίζουν τις όποιες απειλές. Αυτοί σύμφωνα με το πλάνο θα έχουν τεθεί σε τροχιά μέχρι το 2023 και οι πρώτοι “δορυφόροι- κομάντο” με όπλα λέιζερ, αν πάνε όλα καλά, θα μπουν σε τροχιά το 2030.
Στις δηλώσεις της σχετικά με το πρόγραμμα η υπουργός Άμυνας Παρλί υποστήριξε πως: «Η αυτοάμυνα, όταν κάποια εχθρική κίνηση έχει αναγνωριστεί ως τέτοια, είναι απολύτως δικαιολογημένη στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου το οποίο δίνει στην δυνατότητα για άμεση απάντηση με έναν αρμόζων και αναλογικό τρόπο. Ο νόμος δεν εξαιρεί την αυτοάμυνα, δεν απαγορεύει την στρατιωτικοποίηση και δεν εμποδίζει τον εξοπλισμό».
Καινοτομία
Σημειώνεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είχε προαναγγείλει στα μέσα Ιουλίου ότι η Γαλλία ετοιμάζεται να δημιουργήσει την δική της «δύναμη Διαστήματος». Ο Μακρόν έχει ξεκαθαρίσει ότι η ενίσχυση της γαλλικής καινοτομίας είναι ένας από τους βασικούς στόχους του ίδιου και της κυβέρνησης του και σε αυτό το ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και διάφορα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, όπως ήταν η εντυπωσιακή παρουσίαση του εφευρέτη του flyboard (της σανίδας που πετάει) στους εορτασμούς της Ημέρας της Βαστίλλης. Τότε ο εφευρέτης ντυμένος στα μαύρα και φορώντας κάτι που έμοιαζε με στρατιωτική εξάρτηση πέταξε πάνω από τους επισήμους κρατώντας ένα ψεύτικο M-16 με σκοπό να δείξει πως θα μπορούσε να είναι οι στρατιώτες του μέλλοντος.
Ο Πόλεμος των Άστρων
Η είσοδος της Γαλλίας του Μακρόν στην κούρσα της στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος, στην οποία ήδη συμμετέχουν ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, έρχεται κάπως να ταράξει τα νερά στο θέμα των εξοπλισμών. Ο Ντόναλντ Τραμπ πέρυσι όταν ανακοίνωσε την σύσταση της “Διαστημικής Δύναμης” των ΗΠΑ την οποία ελέγχει η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, είχε στηρίξει την επιλογή του αυτή σε πληροφορίες και δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα αναπτύσσουν οπλικά συστήματα που στρέφονται κατά των δορυφόρων.
- Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
- Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
- Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
- Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο