Κόσμος|14.08.2019 17:39

Ισλανδία: Ο «θάνατος» του παγετώνα Όκιοκουλ προειδοποίηση για την ανθρωπότητα

Newsroom

Το σοκ που προκάλεσαν οι εικόνες από την τήξη των πάγων οι οποίοι κάλυπταν τη Γροιλανδία, αλλά και η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του πλανήτη μας. Ωστόσο, ο πρώτος διαπιστωμένος «θάνατος» παγετώνα στη σύγχρονη Ιστορία είναι αυτός του Όκιοκουλ της Ισλανδίας, ο οποίος εξαφανίστηκε το 2014.

Μάλιστα, οι Αρχές της χώρας τοποθέτησαν πρόσφατα στην περιοχή αναθηματική πλάκα-υπόμνηση για τις μελλούμενες ανθρώπινες γενεές, στην οποία αναγράφεται το εξής μήνυμα: «Ο "Οκ" (Όκιοκουλ) είναι ο πρώτος παγετώνας της Ισλανδίας που έχασε το στάτους του ως παγετώνας. Τα επόμενα 200 χρόνια όλοι παγετώνες μας αναμένεται να ακολουθήσουν το ίδιο μονοπάτι. Αυτό το μνημείο στήθηκε για να παραδεχθούμε ότι ξέρουμε τι συμβαίνει και τι πρέπει να γίνει. Μόνο εσείς γνωρίζετε αν το πετύχαμε».

Κάτω από το μήνυμα αυτό υπάρχουν η ημερομηνία («Αύγουστος 2019») και  η μέτρηση του επιπέδου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που αυτή την περίοδο είναι 415 ppm (σωματίδια ανά εκατομμύριο). Επισημαίνεται ότι ένας παγετώνας παύει να θεωρείται τέτοιος όταν σταματήσει να «ρέει» προς την κατεύθυνση της θάλασσας εξαιτίας της συρρίκνωσης που έχει υποστεί.

NASA

Πρόσφατα η NASA, με αφορμή και την εν λόγω αναθηματική πλάκα, αποφάσισε να δημοσιεύσει φωτογραφίες από δορυφόρους στις οποίες αποτυπώνεται η σταδιακή συρρίκνωση του Όκιοκουλ μέχρι την εξαφάνισή του σε βάθος 30ετίας.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, το φετινό κύμα καύσωνα είχε σημαντικές επιπτώσεις τόσο στους παγετώνες της Ισλανδίας όσο και στο «κουφάρι» του Όκιοκουλ. Από το φωτογραφικό υλικό προκύπτει ότι ο παγετώνας το 1986 κάλυπτε 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ πλέον έχει απομείνει ένα μικρής έκτασης παγωμένο κομμάτι χωρίς ροή.

Όπως ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση, «ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα γαλάζια νερά που δημιουργούνται από το λιώσιμο των πάγων της περιοχής, τα οποία συνδέονται κατά πάσα πιθανότητα με τις θερμές αέριες μάζες που "έπληξαν" την Ισλανδία στη διαδρομή τους από την ηπειρωτική Ευρώπη προς τη Γροιλανδία στα τέλη Ιουλίου».  

Στόχος των επιστημόνων είναι να προειδοποιήσουν την ανθρωπότητα, καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, αν δεν υπάρξει άμεση κινητοποίηση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τότε μέσα στα επόμενα 200 χρόνια δεν θα υπάρχουν παγετώνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη στάθμη των υδάτων και το κλίμα του πλανήτη.

Καταστροφή

Στην Ισλανδία, η οποία έχει ίσως την πιο περίπλοκη γεωμορφολογία στον πλανήτη, το Εθνικό Μετεωρολογικό Γραφείο προειδοποιεί ότι μια ολική εξαφάνιση των παγετώνων θα επηρεάσει με πολλούς τρόπους τη χώρα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα αλλάξουν τα μοτίβα του καιρού, οι δρόμοι των υδάτων, η χλωρίδα και η πανίδα θα επηρεαστούν σημαντικά, ενώ αναμένεται να υπάρξει ένταση της ηφαιστειακής δραστηριότητας. Όπως σημειώνεται, η τήξη των πάγων μειώνει την πίεση η οποία ασκείται στα ηφαιστειακά συστήματα, με αποτέλεσμα να αυξάνει η ηφαιστειακή δραστηριότητα και να προκαλείται έτσι περαιτέρω συρρίκνωση των παγετώνων. Η κατάσταση αυτή θα ακολουθηθεί σύμφωνα με εκτιμήσεις από αύξηση των πλημμυρικών φαινομένων, που με τη σειρά τους θα επηρεάσουν τη χρήση γης και τις υποδομές, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων του νησιού.

κλιματική αλλαγήΙσλανδίαπαγετώνες