Κόσμος | 09.09.2019 16:08

Ο Μάνι Πακιάο ζητά να εκτελούνται διά τυφεκισμού οι έμποροι ναρκωτικών

Newsroom

Με... θανατηφόρα (λεκτικά προς το παρόν) ντιρέκτ επιτέθηκε κατά των εμπόρων ναρκωτικών, ζητώντας την επαναφορά της θανατικής ποινής με εκτελεστικό απόσπασμα για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά ο οκτώ φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ημιβαρέων βαρών, γερουσιαστής και πιθανός μελλοντικός πρόεδρος των Φιλιππίνων, Μάνι Πακιάο.

Αν και η πρότασή του δεν ακούγεται και τόσο... ριζοσπαστική, δεδομένου ότι γίνεται σε μια χώρα όπου ο πρόεδρος της Ροντρίγκο Νουέρτε κατηγορείται ότι εδώ και χρόνια έχει προχωρήσει σε χιλιάδες εξωδικαστικές εκτελέσεις ατόμων που σχετίζονται με το εμπόριο ναρκωτικών στις Φιλιππίνες, ο αριστερόχειρ μποξέρ εξέφρασε με τις δηλώσεις του το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις της πολιτικής ηγεσίας της χώρας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Μάνι Πακιάο σε δηλώσεις του στο Reuters, «τη χρειάζομαστε (σ.σ. τη θανατική ποινή). Στην Ασία είμαστε μια από τις ελάχιστες χώρες στις οποίες δεν υπάρχει θανατική ποινή και έτσι πολλοί βαρόνοι ναρκωτικών και βαποράκια έρχονται εδώ. Είναι πραγματικά σοκαριστικό. Αν με ρωτάτε, θα πρέπει να εκτελούνται στο απόσπασμα. Αλλά αυτό εξαρτάται και από το τι θέλει ο λαός, από τη στιγμή που η θανατική ποινή θα έχει επιβληθεί».

Οι δηλώσεις του 40χρονου εκλεκτού του Ροντρίγκο Ντουτέρτε, γερουσιαστή- πρώην μποξέρ έρχονται ενώ τις τελευταίες επτά εβδομάδες 21 διαφορετικοί νόμοι έχουν ψηφιστεί για να προετοιμάσουν το έδαφος για την επαναφορά της θανατικής ποινής για εγκλήματα που σχετίζονται με το εμπόριο ναρκωτικών και φτάνουν ως τη λεηλασία, την απαγωγή, τον βιασμό και τη δολοφονία.

Το όλο θέμα, όπως και η πολιτική του «τιμωρού» που έχει υιοθετήσει εδώ και χρόνια ο δημοφιλέστατος Ντουτέρτε (80% του δίνουν οι δημοσκοπήσεις), έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς και τις δημοσκοπήσεις, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο η πλειοψηφία των πολιτών των Φιλιππίνων θέλει όντως την επαναφορά της θανατικής ποινής, καθώς οι περισσότερες μετρήσεις καταδεικνύουν ότι το ποσοστό οριακά ξεπερνά το 30% του πληθυσμού.

Σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, των επικριτών του σχεδίου επαναφοράς της θανατικής ποινής (οι οποίοι υποστηρίζουν ότι εξαιτίας κακοδικίας να καταλήξουν να εκτελούνται αθώοι), αλλά και να αυξήσει το ποσοστό υποστήριξής του, ο Ντουτέρτε φέρεται να σκέφτεται την αύξηση των κονδυλίων που καταλήγουν στη Δικαιοσύνη, κίνηση που στηρίζει και ο Μάνι Πακιάο.

Μάνι ΠακιάοΦιλιππίνεςΡοντρίγκο Ντουτέρτεθανατική ποινή