Κόσμος | 06.10.2019 21:01

Τζαμάλ Κασόγκι: 365 ημέρες μετά

Γιάννης Χαραμίδης

Το δραματικό τέλος του Σαουδάραβα δημοσιογράφου είναι μία υπόθεση που μπορεί να συγκλόνισε τον κόσμο αλλά μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη θανάτου.

Δεν έχει καταστεί δυνατό να βρεθεί η σορός, ή μέρος αυτής, δεν έχουν βρεθεί προσωπικά ή άλλα αντικείμενα του δημοσιογράφου και το σημαντικότερο δεν έχουν επισήμως απαγγελθεί κατηγορίες στα πέντε άτομα τα οποία φαίνεται πως μετά από σχετικές εντολές, σχεδίασαν και εκτέλεσαν το απάνθρωπο έργο τους μέσα στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ουσιαστικά ο Τζαμάλ Κασόγκι παραμένει με την ένδειξη «αγνοούμενος» δίπλα από το όνομά του τόσο στα αρχεία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών όσο και σε αυτά της Interpol.

Ανήμερα της θλιβερής επετείου της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι ο γιος του που εξακολουθεί να βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία θύμισε αυτό ακριβώς το γεγονός… «Ο πατέρας μου έχει μετατραπεί σε ένα φάντασμα».

Γιατί δεν έχουν ασκηθεί διώξεις;

Τα στοιχεία τα οποία έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, κατά κύριο λόγο από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και τα ηχητικά ντοκουμέντα πέρα από σοκαριστικά αποδεικνύουν δύο βασικά πράγματα. Πρώτον πως ο Τζαμάλ Κασόγκι κατακρεουργήθηκε και κατά δεύτερον πως η Τουρκία γνώριζε και παρακολουθούσε.

Έναν χρόνο μετά το Βασίλειο της Αραβικής χερσονήσου δεν έχει κάνει το παραμικρό προς την εξιχνίαση της υπόθεσης και δεν έχει καν ασκήσει διώξεις στους πέντε αποδεδειγμένα αυτουργούς τους εγκλήματος. Τα πρόσωπα των εκτελεστών  «παρελαύνουν» από μικρές και μεγάλες οθόνες τον τελευταίο χρόνο, τα ονόματά τους έχουν δημοσιευτεί και καμία διάψευση δεν υπάρχει από τον Πρίγκιπα Σαλμάν ή την αυλή του.

Προς την κατεύθυνση της απόδοσης ευθυνών φαίνεται μάλιστα πως και η ίδια η Ευρώπη και συγκεκριμένα ο άξονας Μέρκελ – Μακρόν έχουν σταματήσει να πιέζουν. Ο Γάλλος Πρόεδρος είχε «κατσαδιάσει» αυστηρά και on camera τον διάδοχο του θρόνου αλλά φαίνεται πως κάτι τα «Κίτρινα Γιλέκα» κάτι το Ευρωπαϊκό bras de fer μετά τις Ευρωεκλογές, άλλαξαν τις «προτεραιότητες» του.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε επίσημα τονίσει πως η υπόθεση θα διαλευκανθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αλλά κάτι οι πολλαπλές εσωτερικές ήττες κάτι η «ανακατωσούρα» με την επιλογή προσώπου για την Κομισιόν έχουν «κοιμίσει» το πάθος για φως και διαφάνεια, σε μία υπόθεση που αποτελεί παγκόσμια προσβολή στα ανθρώπινα δικαιώματα και καταφανή φίμωση της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης.

Πόσα γνώριζε η Τουρκία;

Η Τουρκία και συγκεκριμένα ο Πρόεδρός της, είναι ο άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη της υπόθεσης αλλά και των αποδεικτικών στοιχείων.

Είναι βέβαιο πως οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας παρακολουθούσαν στενά όχι μόνο την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας αλλά και τους αυτουργούς της δολοφονίας του Κασόγκι.

Τα ηχογραφημένα ντοκουμένα αποδεικνύουν πως στην πρεσβεία είχαν τοποθετηθεί μέσα καταγραφής και υποκλοπής και μάλιστα εξαιρετικά εξελιγμένα ενώ φαίνεται πως η ταχύτατη ταυτοποίηση των πέντε δολοφόνων αποδεικνύει πως η ΜΙΤ τους παρακολουθούσε από την ώρα που προσγειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Τα πολλά ερωτηματικά

  • Τα ερωτηματικά είναι πολλά εύλογα.
  • Πότε έμαθε η ΜΙΤ πως ο Τζαμάλ Κασόγκι θα δολοφονηθεί;
  • Πότε ενημέρωσε για αυτή την εξέλιξη τον Ερντογάν;
  • Τελικά ο Κασόγκι επιλέχθηκε από την Τουρκική ηγεσία ως «θυσία» στον βωμό των γνωστών επιδιώξεων Ερντογάν στην Μέση Ανατολή;
  • Αν όντως ο Ερντογάν γνώριζε γιατί δεν σταμάτησε την δολοφονία φέρνοντας σε απίστευτα δύσκολη θέση την Σαουδική Αραβία;

Ο ρόλος των ΗΠΑ και η μάχη για την «αγκαλιά» του Τραμπ

Ο ανταγωνισμός Τουρκίας – Σαουδικής Αραβίας είναι δεδομένος για το μέγεθος της επιρροής που επιθυμούν και οι δύο χώρες να ασκήσουν στην Μέση Ανατολή.  Η Τουρκία ίσως να είχε έναν λόγο παραπάνω να θέλει η υπόθεση Κασόγκι να λάβει τις διαστάσεις που έλαβε.

Αυτός δεν είναι άλλος από την έκθεση στα μάτια του Ντόναλντ Τραμπ της πλέον αγαπημένης του συμμάχου ή καλύτερη πελάτη… Με την εν ψυχρώ δολοφονία ενός δημοσιογράφου που ζούσε στις ΗΠΑ ο Ερντογάν φαίνεται πως επιχείρησε, εν μέρει επιτυχημένα, να ταράξει την σχέση ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας… η ατάκα Τραμπ 3 ημέρες μετά την δολοφονία Κασόγκι ενδεικτική… «Κάτι δεν πήγε καθόλου καλά με αυτή την υπόθεση. Θα απαιτήσουμε τη διαλεύκανσή της»…

Επειδή όμως «είναι πολλά τα λεφτά Ντόναλντ» η Σαουδική Αραβία κατάφερε έναν μήνα μετά να αποκαταστήσει τουλάχιστον την εμπιστοσύνη αν όχι τον «έρωτα» υπενθυμίζοντας πως μπορεί να αποσύρει το γιγαντιαίο συμβόλαιο οπλισμού από τον τραπέζι της «αγάπης».

Ο Ερντογάν μπορεί να έχασε στα σημεία εκείνη την μάχη αλλά κέρδισε σε πίστωση κάνοντας για έναν ολόκληρο χρόνο ανατολίτικο παζάρι με τους S-400 με τις κυρώσεις να μένουν στα λόγια… όπως άλλωστε και η αποκάλυψη του δολοφόνου ενός δημοσιογράφου…

Αλλά ποιος ασχολείται με «φαντάσματα»…

δολοφονία Κασόγκιτζαμάλ κασόγκι