Κόσμος | 25.11.2018 09:57

Ένα βήμα πριν το Brexit: Εκτός συμφωνίας το Γιβραλτάρ

Newsroom

To Bloomberg παρουσιάζει ένα προσχέδιο με βάση το οποίοι οι ηγέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης για το Brexit θα τονίζουν ότι μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, το Γιβραλτάρ θα τεθεί εκτός εδαφικού πλαισίου των συμφωνιών που θα υπάρξουν ανάμεσα στην Ένωση και το Λονδίνο.

«Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα σύναψης ξεχωριστών συμφωνιών μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου αναφορικά με το Γιβραλτάρ. Χωρίς προκατάληψη των αρμοδιοτήτων της ΕΕ και με πλήρη σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών μελών της, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ξεχωριστές αυτές συμφωνίες θα απαιτήσουν την προηγούμενη συμφωνία της Ισπανίας» τονίζεται μεταξύ άλλων στο προσχέδιο.

Η Ισπανία δίνει τη λύση, καθώς άρει το βέτο που έθετε μέχρι και χθες Σάββατο

Ο Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η Μαδρίτη και το Λονδίνο συμφώνησαν για το θέμα του Γιβραλτάρ. Το συγκεκριμένο ζήτημα το τελευταίο εμπόδιο στην επικύρωση του σχεδίου συμφωνίας για το Brexit. «Μόλις ανακοίνωσα στον βασιλιά της Ισπανίας ότι η Ισπανία έχει καταλήξει σε συμφωνία για το Γιβραλτάρ», δήλωσε ο Σάντσεθ , σε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση. «Ως εκ τούτου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει χώρα αύριο», πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός ενώ ξεκαθάρισε ότι «η Ισπανία θα άρει το βέτο της και θα ψηφίσει υπέρ του Brexit»

«Φτάσαμε σε μια ιστορική συμφωνία και αύριο θα ψηφίσουμε υπέρ του Brexit. Η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο δέχτηκαν τα αιτήματά μας. Η Ισπανία επιτυγχάνει μια τριπλή θωράκιση με την οποία μπορεί να αντιμετωπίσει οριστικά με το Ηνωμένο Βασίλειο το μέλλον του Γιβραλτάρ τα επόμενα χρόνια», έγραψε στο Twitter ο Πέδρο Σάντσεθ.

T
ΓιβραλτάρΙσπανίαBrexit