Κόσμος|17.10.2019 20:29

Συρία: Τα τούνελ των Κούρδων δυσκολεύουν τους Τούρκους

Newsroom

Στο... μάτι του κυκλώνα, στην εμπόλεμη ζώνη, βρέθηκε και την Πέμπτη (17/10) το OPEN TV με την ανταποκρίτριά του Μαρία Ζαχαράκη. Από την πόλη Τζέιλα Πινάρ όπου βρέθηκε, έκανε λόγο για ανελέητο σφυροκόπημα των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων, στην περιοχή όπου βρίσκεται το δεύτερο στρατηγείο του τουρκικού στρατού.

Από την πλευρά τους οι Κούρδοι εδώ και ένα 24ωρο προβάλλουν σθεναρή αντίσταση ενώ ο τουρκικός στρατός από ξηρά και θάλασσα φαίνεται ότι δυσκολεύεται πολύ. Οι Κούρδοι κρύβονται στα δαιδαλώδη τούνελ που έχουν φτιάξει ενώ οι Τούρκοι κομάντος που επιτηρούν από εδάφους έχουν παρεισφρήσει στο συριακό έδαφος και προσπαθούν να εντοπίσουν αυτά τα σημεία αλλά χωρίς να παγιδευτούν οι ίδιοι. 

Εκτός από τη βροχή οβίδων που ρίχνουν οι Τούρκοι προς τη Ρας Αλ Αϊν στη Συρία, γίνονται συγκρούσεις στο έδαφος μεταξύ του ελεύθερου συριακού στρατού και τους Τούρκους. Οι συγκρούσεις αυτές δεν έχουν δώσει πλεονέκτημα στην τουρκική πλευρά ώστε να κάνουν πιο εύκολη την πρόσβασή τους στην πόλη. 

Από την πλευρά του ο ανταποκριτής του Open TV στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου αναφέρθηκε στην απογευματινή συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα ο Μάικ Πενς με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως είπε ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν επέτρεψε στους Αμερικανούς δημοσιογράφους να εισέλθουν στην αίθουσα όπου έγινε η συνάντηση ενώ οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν φαίνεται να ήταν ευχάριστες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Πενς - Ερντογάν βρίσκονταν μόνο οι μεταφραστές τους και ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να έχουν μία κουβέντα δέκα λεπτών.

Ωστόσο η συνάντηση κράτηση 1 ώρα και 20 λεπτά. Αμέσως μετά ακολούθησε συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και το ύφος ήταν το ίδιο με τις φωτογραφίες του τετ α τετ Ερντογάν - Πενς. Μάλιστα πριν από τη συνάντηση η τουρκική πλευρά ανέφερε ότι στην ατζέντα της συνάντησης βρισκόταν μόνο η εκεχειρία στο συριακό έδαφος.

Οι πληροφορίες που έρχονται από την Άγκυρα αναφέρουν ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος μετά το τέλος της συνάντησης θα έκανε μία δήλωση στους δημοσιογράφους και μετά θα έφευγε για το αεροδρόμιο. Εάν όμως αλλάξει αυτός ο σχεδιασμός αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν εξελίξεις. Τέλος σύμφωνα με δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Στίβ Μνιούτσιν θα υπάρξουν πρόσθετες κυρώσεις. Ωστόσο αυτές θα αποφευχθούν μόνο με την εκεχειρία και συμπλήρωσε πως η Ουάσινγκτον θα στοχεύσει περισσότερα υπουργεία.

Η Ρωσία από την πλευρά της εκτιμά ότι οι κρίσιμες συνομιλίες για τις εξελίξεις στη Συρία θα γίνουν σε πέντε ημέρες στο Σοτσι, όπως μεταδίδει από τη Μόσχα ο ανταποκριτής του Open TV Θανάσης Αυγερινός. Το Κρεμλίνο επισήμως διαψεύδει ότι μπορεί να υπάρξει φυσική παρουσία του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ στις συνομιλίες. 

Ωστόσο υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιθυμεί να φέρει στο ίδιο τραπέζι τον Ερντογάν και τον Άσαντ. Κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο, όμως δεν είναι κάτι που αποκλείεται από τη ρωσική διπλωματία η οποία προσπαθεί να βρει το κοινό σημείο μεταξύ των δύο χωρών που είναι η αντιμετώπιση του αποσχιστικού κουρδικού κινήματος. Την ίδια ώρα Ρώσοι στρατιωτικοί ξεκαθαρίζουν ότι κατά τη δική τους εκτίμηση οι χειρισμοί Ερντογάν έχουν αποτύχει και δεν μπορεί να υπάρξει συνεχόμενη ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων εφόσον οι Σύροι έχουν φτάσει σε διάφορα σημεία των συνόρων.

ΤουρκίαΗΠΑπόλεμος στη ΣυρίαΡωσίαΣυρία