Κόσμος|23.10.2019 17:54

Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε και θα αυξήσουμε τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Μαρία Ζαχαράκη

Με την εισβολή στην Κύπρο το ’74 παρομοίωσε, για άλλη μια φορά, την επιχείρηση στη Συρία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι η ανατολική Μεσόγειος είναι το ίδιο σημαντική για την επιβίωση και την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

«Όταν πρόκειται για ένα εθνικό ζήτημα και για θέμα που έχει να κάνει με την εθνική μας ασφάλεια, όσο σημαντική ήταν η επιχείρηση στην Κύπρο, η οποία έγινε για να σώσουμε τους Τ/Κ αδελφούς μας τότε από την τυραννία και τη γενοκτονία, έτσι και η σημερινή επιχείρηση που ξεκινήσαμε ενάντια στην τρομοκρατία είναι πολύ σημαντική για την επιβίωση και την εθνική μας ασφάλεια. Γι’ αυτό όταν μιλάνε άνθρωποι όπως εμείς από τη δική μας θέση και πόστο, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αφήνοντας αιχμές παράλληλα κατά του Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που δεν στήριξε την επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» στην Τουρκία.

«Είναι κάποιοι συνδικαλιστές και κάποιοι πολιτικοί στην ΤΔΒΚ που πραγματικά -τί να πω- αντί να στηρίζουν την Τουρκία, στηρίζουν τον Ε/κ τομέα», υποστήριξε.

Αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία στέλνοντας στην περιοχή τα γεωτρύπανά της, άλλαξε ριζικά τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ε/κ πλευρά ότι διεξάγει μονομερώς γεωτρήσεις, αλλά –όπως είπε- «με αυτές τις κινήσεις, γινόμαστε ακόμα πιο δυνατοί και στο πεδίο των μαχών και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», προσθέτοντας ότι η Τουρκία όχι μόνο θα συνεχίσει, αλλά και θα αυξήσει τις γεωτρήσεις της στην ανατ. Μεσόγειο.

«Το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ πού διεξάγει γεωτρήσεις; Εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας τις διεξάγει και αυτή η υφαλοκρηπίδα είναι δηλωμένη στον ΟΗΕ και κάθε χρόνο ανανεώνουμε τη διαδικασία αυτή. Τις δραστηριότητές μας στην υφαλοκρηπίδα μας δεν τη διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Το θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ανατολική Μεσόγειο το συζητάμε με όλους, συμπεριλαμβανομένης και της Ε/κ πλευράς και είμαστε πάντοτε υπέρ μίας περιφερειακής συμφωνίας. Αναφέρομαι στις χώρες της Μεσογείου στην περιοχή, που θα πρέπει όμως να μάθουν να μοιράζονται. Ο συνομιλητής του Ε/κ τομέα είναι ΤΔΒΚ», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο δεύτερος στόχος της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο είναι να θέσει υπό εγγύηση τα συμφέροντα των Τ/Κ, αφού μέχρι σήμερα η Ε/κ πλευρά δεν έκανε κανένα βήμα για να αποδεχτεί τα δικαιώματα των Τ/Κ και να τα θέσει υπό εγγύηση. Αντίθετα οι Ε/Κ συνεχίζουν τις μονομερείς γεωτρήσεις και προσφέρουν άδειες. «Εμείς σε αυτή την περιοχή (ανατολική Μεσόγειο) στέλνοντας και το δεύτερό μας γεωτρύπανο, δείξαμε σε όλο τον κόσμο ότι θα προστατεύσουμε τα συμφέροντας των Τ/Κ» δήλωσε.

Στη συνέχεια ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε τις χώρες της Ε.Ε. για την αλληλεγγύη που επέδειξαν στην Ε/κ πλευρά επειδή είναι μέλος της Ε.Ε., κάτι που όμως «δεν θα ωφελήσει και δεν θα φέρει λύση», όπως υποστήριξε. «Αυτό που πρέπει στην ουσία να κάνετε εσείς είναι να πιέσετε την Ε/κ πλευρά εξασφαλίσει τον τ/κ λαό. Εάν αυτό δεν γίνει με μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και εάν η Ε/κ πλευρά δεν θέλει μία τέτοια προσέγγιση, τότε να ιδρυθεί μια κοινή εταιρεία. Αν η κοινή εταιρεία δεν είναι λύση, να ιδρυθεί μία επιτροπή, ένας μηχανισμός της Ε.Ε., ένας μηχανισμός των ΗΕ. Η τουρκική πλευρά έκανε μια πρόταση για ίδρυση επιτροπής, είναι ακόμη στο τραπέζι. Εμείς εδώ είμαστε σύμφωνοι για λύση, αλλά πρέπει να υπάρξει η εγγύηση για μία δίκαιη κατανομή. Οι διεθνείς οργανισμοί και οι χώρες της Ε.Ε. αντί να κάνουν θόρυβο, ας κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης», ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως όποιες αποφάσεις και να πάρει η Ε.Ε. εναντίον της Τουρκίας, η Άγκυρα θέλει να λύσει αυτή την υπόθεση και πρόσθεσε πως «αν είναι ειλικρινείς, θα λύσουν και αυτό το ζήτημα με την Ε.Ε.».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι θέλουν μόνιμη λύση στην Κύπρο, αλλά στο Κραν Μοντανά, είδαν πως πραγματικά η Ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με την Τ/κ πλευρά και έριξε την ευθύνη στον πρόεδρο Αναστασιάδη.

«(Ο Αναστασιάδης) στην πραγματικότητα είπε ότι η Ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί το οτιδήποτε με τους Τ/Κ και άρα και ίδιος ως ηγέτης έπρεπε να υποχωρήσει. Πραγματικά εκεί όλοι είδαν ότι εμείς θέλαμε λύση. Είδαν και την αποφασιστική και εποικοδομητική μας στάση. Επομένως, το τραπέζι αναποδογυρίστηκε πάνω τους», είπε χαρακτηριστικά.

Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΑνατολική Μεσόγειοςυφαλοκρηπίδαγεωτρήσεις