Κόσμος|29.10.2019 23:18

Λαοί του κόσμου εξεγείρονται - Ταυτόχρονες διαδηλώσεις σε πολλές χώρες

Newsroom

Παγκοσμίως ξεσπούν κινήματα και λαμβάνουν χώρα ταραχές. Η απογοήτευση των λαών μεγαλώνει, οι oικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται και επαναστάσεις εναντίον των ανά τον κόσμο καθεστηκυιών τάξεων δρομολογούνται. Παρά το γεγονός ότι οι διαδηλώσεις δεν συνδέονται μεταξύ τους, εντούτοις τις περισσότερες φορές έχουν ζητήματα οικονομίας και κοινωνικής ανισότητας στο επίκεντρό τους. 

Στη Χιλή γράφεται Ιστορία

Στη Χιλή, οι πολίτες γράφουν Ιστορία... Διαφθορά της εξουσίας, κοινωνικές ανισότητες, οικονομική ανέχεια είναι το τρίπτυχο που κάνει τον λαό της Χιλής να βρίσκεται στους δρόμους από τις 19 Οκτωβρίου, μετρώντας ήδη δεκάδες νεκρούς (η χιλιανή κυβέρνηση κάνει λόγο για 18, ωστόσο υπάρχουν φόβοι για πολύ περισσότερους). Και κάπως έτσι, 8 ημέρες τώρα, οι Χιλιανοί ανάμεσα σε δακρυγόνα, άγρια καταστολή αλλά και τραγούδια και χορούς χαράσσουν Ιστορία. 

Από τις 19/10 που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις, ο στρατός και η χιλιανή αστυνομία έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 2.000 συλλήψεις, 200 από τις οποίες αφορούν σε ανηλίκους, ενώ σχεδόν 600 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Το Χιλιανό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε ότι συνέταξε 55 φακέλους σχετικά με πέντε ανθρωποκτονίες και οκτώ περιπτώσεις σεξουαλικής βίας, στις οποίες συμμετείχαν τόσο αστυνομικοί όσο και στρατιωτικοί πράκτορες. 

Οι μαζικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν έπειτα από τη διαμαρτυρία φοιτητών για τις τιμές στα εισιτήρια του μετρό. Έκτοτε, οι δρόμοι της Χιλής και ειδικότερα της πρωτεύουσας, του Σαντιάγο, γεμίζουν καθημερινά με απλούς πολίτες που ζητούν αλλαγή. Ο κεντροδεξιός πρόεδρος της χώρας, Σεμπαστιάν Πινιέρα, δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος των εξελίξεων. Εμφανίστηκε σε διάγγελμά του, πλαισιωμένος από στρατιωτικούς αξιωματούχους, δηλώνοντας ότι «η Χιλή είναι σε πόλεμο με έναν βίαιο εχθρό», εξοργίζοντας ακόμη περισσότερο τους διαδηλωτές. Ωστόσο, εντέλει φαίνεται να λαμβάνει το μήνυμα.

Στο ακόλουθο βίντεο η Ορχήστρα στο Σαντιάγκο εμψυχώνει τους διαδηλωτές παίζοντας το χιλιανό λαϊκό τραγούδι των Sergio Ortega και Quilapayun: «Λαός Ενωμένος, Ποτέ Νικημένος».

Ισημερινός: Μαζικές κινητοποιήσεις παραλύουν τη χώρα

Οι μαζικές διαδηλώσεις, οι οποίες κράτησαν σχεδόν δύο εβδομάδες παραλύοντας τον Ισημερινό, σημαδεύτηκαν από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας.

Η υπουργός Εσωτερικών Ρόμο υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και ότι οι θάνατοί τους οφείλονταν σε τροχαία δυστυχήματα και «πτώσεις». Αμφισβήτησε δε τον απολογισμό που δημοσιοποίησε ο Συνήγορος του Λαού, ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Βολιβία: Επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Μοράλες

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες Δευτέρα σε επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του σοσιαλιστή προέδρου Έβο Μοράλες στη Βολιβία σε διάφορες περιοχές της χώρας μία εβδομάδα και πλέον μετά την επανεκλογή του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που αμφισβητεί η αντιπολίτευση καταγγέλλοντας νοθεία. Συγκεντρώσεις και επεισόδια αναφέρθηκαν σε πολλές πόλεις, ανάμεσά τους στην πρωτεύουσα Λα Πας, στην Κοτσαμπάμπα και στη Σάντα Κρους.

Ένας άνθρωπος εισήχθη σε νοσοκομείο με τραύμα από σφαίρα στο στομάχι. Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Βολιβίας, τη Γαβριέλα Μοντάνιο, το πρόσωπο αυτό βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Μόνο στη Σάντα Κρους αναφέρθηκαν πέντε τραυματίες από πυρά. Η αστυνομία αναζητεί έναν ύποπτο που φέρεται να άνοιξε πυρ.

Η αντιπολίτευση, ειδικά ο κυριότερος αντίπαλος του Μοράλες στις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου, ο κεντρώος πρώην πρόεδρος Κάρλος Μέσα, κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις. Ο Μέσα τόνισε χθες σε υποστηρικτές του στο Ελ Άλτο ότι είτε θα «καταλήξει στη φυλακή, είτε στην προεδρία» της χώρας.

Ο Μοράλες, ο πρώτος αυτόχθονας αρχηγός του Κράτους στη Βολιβία, καταγγέλλει ότι η δεξιά αντιπολίτευση αποπειράται να τον ανατρέψει με πραξικόπημα και διαψεύδει ότι υπήρξε νοθεία. Η κυβέρνησή του διαπραγματεύεται με τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών την αποστολή μιας ομάδας για την επαλήθευση του εκλογικού αποτελέσματος.

Λίβανος: Διαδηλωτές διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο

Εδώ και κάποιες ημέρες, οι δρόμοι του Λιβάνου έχουν γεμίσει με διαδηλωτές, οι οποίοι κατηγορούν το κυβερνών κόμμα για κακοδιαχείριση, διασπάθιση δημοσίων πόρων και ευρύτατα διαδεδομένη διαφθορά, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι.

Αποφασισμένοι να παραμείνουν στους δρόμους για έκτη συνεχόμενη ημέρα και παρά την έγκριση από την κυβέρνηση ενός άνευ προηγουμένου πακέτου οικονομικών μεταρρυθμίσεων δηλώνουν οι Λιβανέζοι.

Οι διαδηλωτές κήρυξαν γενική απεργία, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι απορρίπτουν τα μέτρα, τα οποία συμφώνησε χθες Δευτέρα να ληφθούν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της χώρας Σαάντ Χαρίρι.

Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων στις οποίες κατέληξε η κυβέρνηση εντάσσονται η μείωση κατά 50% του μισθού των πρώην και νυν βουλευτών και υπουργών, η κατάργηση του υπουργείου Πληροφόρησης και ενός αριθμού άλλων κρατικών φορέων και η σύσταση μιας επιτροπής κατά της διαφθοράς. Ο Χαρίρι δεσμεύτηκε επίσης ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι.

Βαρκελώνη: 500.000 άνθρωποι στον δρόμο

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Καταλανοί υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας διαδήλωναν ειρηνικά στους δρόμους της Βαρκελώνης, έως τη στιγμή που νεαροί ακτιβιστές, σε πολλές περιπτώσεις με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, συγκρούστηκαν με την αστυνομία, την πέμπτη ημέρα των κινητοποιήσεων κατά της καταδίκης των ηγετών τους. Θέατρο ταραχών, η λεωφόρος Paseo de Gracia κατακλύστηκε από μια λαοθάλασσα κίτρινη, κόκκινη και μπλε, τα χρώματα της σημαίας των αυτονομιστών. Σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, 525.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, όπως γνωρίζετε, σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στην Καταλονία. Ήταν οργανωμένα… από ομάδα που αποτελεί τη μειοψηφία, όμως πολύ καλά οργανωμένα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Οι πράξεις τους, όπως έχουμε ήδη πει, δεν θα μείνουν ατιμώρητες». Με σύνθημα «Ελευθερία», δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, που είχαν ξεκινήσει από την Τετάρτη από πέντε πόλεις της περιφέρειας, συγκεντρώθηκαν στη Βαρκελώνη για την ογκώδη διαδήλωση. «Εδώ και χρόνια διεκδικούμε (την ανεξαρτησία) με πολλή υπομονή και ελπίζουμε ότι (αυτή η κινητοποίηση) θα αποτελέσει το έναυσμα για να αλλάξει η κατάσταση» δήλωσε ο Νταβίντ Μπλάνκο, ένας έμπορος ηλικίας 56 ετών.

Στο Χονγκ Κονγκ οι ταραχές συνεχίζονται 

Το Πεκίνο αντιμετωπίζει από την αρχή του Ιουνίου διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίες αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει η κινεζική εξουσία μετά την επιστροφή του εδάφους αυτού από τη Βρετανία, το 1997.

Διαδηλωτές συγκρούονται με αστυνομικούς, καθώς χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για να διαδηλώσουν κατά της πολιτικής των κινεζικών Αρχών.

Πολλοί διαδηλωτές ζητούν να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες του Χονγκ Κονγκ να λάβουν την υπηκοότητα της Βρετανίας ή κάποιας άλλης χώρας της Κοινοπολιτείας.

Αργεντινή: Έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια

Σε μια χώρα που επί ενάμιση χρόνο μαστίζεται από την ύφεση και τον υψηλό πληθωρισμό (53,5%), δεν διαθέτει άλλες πηγές δανεισμού, με ασταθείς συνθήκες διαβίωσης, όπου το 35,4% του πληθυσμού (ίσο με 15,9 εκατ.) διαβιώνει σε κατάσταση φτώχειας, ένα στα δύο παιδιά και έφηβοι δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους για αξιοπρεπή διαβίωση, η κοινωνική δυσαρέσκεια διογκώνεται.

Μετά τη μεγάλη εκλογική ήττα του Μάκρι, ο περονιστής Φερνάντες έχει υποσχεθεί ότι θα καταπολεμήσει την πείνα, αυτήν την «ντροπή» που, όπως είπε ο ίδιος, μία χώρα που μπορεί να θρέψει 400 εκατ. ανθρώπους δεν μπορεί να δώσει τα απαραίτητα προς το ζην στον ίδιο της τον πληθυσμό. 

Σε κοινωνικό επίπεδο, ο Φερνάντες έχει υποσχεθεί διεύρυνση του σεβασμού στα βασικά κοινωνικά δικαιώματα. Το φεμινιστικό κίνημα στην Αργεντινή δεν πρόκειται να περιμένει επί πολύ να υπάρξει μία κρατική πρωτοβουλία στο ζήτημα της αποποινικοποίησης των αμβλώσεων, που είχε στο παρελθόν διχάσει τη χώρα. Επίσης, ο Φερνάντες υποσχέθηκε να εφαρμόσει μια σκληρή πολιτική για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, «έναν πόλεμο που έχει αποτύχει», σύμφωνα με εκείνον.

Γαλλία - Κίτρινα Γιλέκα: Η φωτιά δεν έχει σβήσει

Το μαχητικό και πρωτόγνωρο κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», που στρέφεται εναντίον της κοινωνικής και δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, έκανε εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλους να κατέβουν στους δρόμους από τα μέσα Νοεμβρίου του 2018.

Και παρότι η συμμετοχή του κόσμου είναι μειωμένη, ο σκληρός πυρήνας των «Κίτρινων Γιλέκων» συνεχίζει τις κινητοποιήσεις του στη Γαλλία.

παγκόσμια οικονομίαανθρωπιστική κρίσηδιαμαρτυρίακρίση