Κόσμος|01.11.2019 08:55

Κολομβία: Δημοσιογράφος αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για ένα βιβλίο

Newsroom

Δημοσιογράφος έχει βρεθεί αντιμέτωπος με διώξεις από τη Δικαιοσύνη της Κολομβίας εξαιτίας ενός βιβλίου που έγραψε — το προϊόν της έρευνάς του για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από ρωμαιοκαθολικούς ιερείς — και μολονότι το έργο του σώθηκε από τη λογοκρισία, δικαστής τον διέταξε να αποκαλύψει τη μία από τις πηγές του.

Ο Χουάν Πάμπλο Μπαριέντος, 37 ετών, ο συγγραφέας του βιβλίου Dejad que los niños vengan a mí («Άφετε τα παιδία ελθείν προς με»), είναι θύμα αποπειρών «λογοκρισίας» και «δικαστικού διωγμού», καταγγέλλει το Ίδρυμα για την Ελευθερία του Τύπου (FLIP).

Την 1η Οκτωβρίου κυκλοφόρησε το βιβλίο του, που προέκυψε από την έρευνα του Μπαριέντος για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών που συγκαλύφθηκαν από την εκκλησιαστική ιεραρχία στη λατινοαμερικάνικη χώρα, όπου η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών είναι καθολικοί. Όμως τρία από τα πρόσωπα στα οποία αναφέρεται, ανάμεσά τους δύο ιερωμένοι, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη απαιτώντας να ανασταλεί «η εκτύπωση, η διαφήμιση και η εμπορική διάθεση του βιβλίου». Μία από τις προσφυγές πρόβαλε ταυτόχρονα την απαίτηση ο δημοσιογράφος να αποκαλύψει τη μια από τις πηγές του, αξιώνοντας σε διαφορετική περίπτωση να του επιβληθούν «διοικητικές ή/και ποινικές κυρώσεις». Οι ενάγοντες κάνουν λόγο για προσβολή της τιμής, της υπόληψης και της αξιοπρέπειάς τους και για παραβίαση δικαιωμάτων τους και του τεκμηρίου της αθωότητάς τους. Αν και δικαστής απέρριψε την Πέμπτη την απαίτηση να ανασταλεί η έκδοση του βιβλίου, έδωσε εντολή στον δημοσιογράφο να αποκαλύψει την πηγή του.

«Σε ό,τι με αφορά, δεν πρόκειται να αποκαλύψω την πηγή, ας κάνει ό,τι έχει να κάνει ο δικαστής. Εάν ενεργούσα κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα άνοιγα ένα τρομερό ρήγμα που θα ήταν πολύ δύσκολο να κλείσει μετά», είπε ο Χουάν Πάμπλο Μπαριέντος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το FLIP, το οποίο του παρέχει νομική συμπαράσταση, υπογραμμίζει ότι η προστασία των δημοσιογραφικών πηγών είναι εγγυημένη από τη νομοθεσία στην Κολομβία κι αποτελεί απαράγραπτο δικαίωμα των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τον Μπαριέντος, σκοπός του βιβλίου είναι να χυθεί φως «σε υποθέσεις παιδεραστίας και κακοποίησης ανηλίκων σε όλη τη χώρα», να γίνει «ένα ραδιογράφημα» του γεγονότος ότι κρύβονται «παιδεραστές ιερείς εδώ, στην Κολομβία».

Οι περισσότερες υποθέσεις που θίγει το βιβλίο εκτυλίχθηκαν στην Αντιόκια (βορειοδυτικά), όπου ο Ρικάρδο Τομπόν, ο αρχιεπίσκοπος της Μεδεγίν, της πρωτεύουσας αυτής της πολύ συντηρητικής νομαρχίας, φέρεται να προστάτεψε παιδεραστή ιερωμένο.

Η γενική εισαγγελία της Κολομβίας διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι διενεργεί 37 έρευνες σε βάρος ιερωμένων για φερόμενες σεξουαλικές κακοποιήσεις. Ο αρχιεπίσκοπος της Μεδεγίν διαβεβαίωσε ότι «δεν ανέχεται» τέτοια εγκλήματα, απηχώντας τη γραμμή του Βατικανού στο ζήτημα.

Τουλάχιστον έξι ιερείς βρίσκονται σήμερα στη φυλακή για βιασμούς ανηλίκων στην Κολομβία.

Το σκάνδαλο που προκάλεσαν οι προσφυγές εναντίον του Μπαριέντος απογείωσε τις πωλήσεις του βιβλίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Ο εκδοτικός οίκος Planeta ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει δεύτερη έκδοσή του.

Κολομβίαδημοσιογράφοςιερείςβιβλίο