Κόσμος | 05.11.2019 18:02

Τα «χρυσά» διαβατήρια της Κύπρου - Εκτεθειμένη η κυβέρνηση της Μεγαλονήσου

Newsroom

Στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής μπήκε για άλλη μία φορά η Κύπρος, καθώς τον γύρο του κόσμου κάνει το μείζον ζήτημα των «χρυσών» κυπριακών διαβατηρίων. 

Όπως αποκαλύπτεται, με αφορμή την περίπτωση του Μαλαισιανού -φερόμενου- μεγαλοαπατεώνα Low Taek Jho, ο οποίος πολιτογραφήθηκε Κύπριος, εξετάζεται το καθεστώς παραχώρησης διαβατηρίων εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μάλιστα, η εφημερίδα «Financial Times, υπό τον τίτλο «Έρευνες για το σχέδιο "χρυσών" διαβατηρίων στην Κύπρο μετά τον Low Taek Jho», αναφέρει πως οι αρμόδιες Αρχές στην Κύπρο ερευνούν πλέον την υπόθεση μετά την εμπλοκή του Μαλαισιανού φυγόδικου. Το ρεπορτάζ περιλαμβάνει σχόλια ακτιβιστών που λένε πως η υπόθεση του Low αποδεικνύει πως μερικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. έκαναν τα στραβά μάτια στη διαφθορά προκειμένου να πάρουν τα χρήματα πλούσιων ξένων.

Επίσης, σε δημοσίευση της ομάδας «Global Witness», που ασχολείται με υποθέσεις διαφθοράς, αναφέρεται ότι οι έρευνες της Λευκωσίας για την υπόθεση Low θα έπρεπε να καταδεικνύουν την πιθανότητα ξεπλύματος χρήματος. Όπως υπογραμμίζεται σχετικά, «χάριν της προοπτικής μιας επένδυσης 5 εκατομμυρίων ευρώ, η Κύπρος φαίνεται να έκανε τα στραβά μάτια και να παραχώρησε διαβατήριο στον Μαλαισιανό, προσφέροντάς του ένα ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη».

Ανάλογες αναφορές για το ζήτημα των διαβατηρίων υπάρχουν και στο Reuters, που αναδημοσιεύει άρθρα από την κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», ενώ το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg επικρίνει τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσοστόμου για σιωπή, κάνοντας μνεία σε σχετικό δημοσίευμα του Reuters («Ο φυγόδικος τραπεζίτης Jho Low πήρε κυπριακό διαβατήριο το 2015 μετά από παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’). 

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι κατά τα πρώτα χρόνια έγιναν λάθη. Απομονωμένη, αν και όχι ασήμαντη» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, σε επιχειρηματική διάσκεψη στη Λευκωσία, συμπληρώνοντας: «Τα διορθωτικά μέτρα που σχετίζονται με το πρόγραμμα έχουν τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του τρέχοντος έτους».

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης (Eurokinissi)

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η Κύπρος εφαρμόζει από το 2013 ένα σχέδιο προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων, σύμφωνα με το οποίο μπορεί κανείς να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο και βίζα, ώστε να μπορεί να ταξιδεύει ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον είναι πρόθυμος να επενδύσει στη Μεγαλόνησο ποσό άνω των 2,2 εκατ. ευρώ.

Έκτοτε τα κριτήρια ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν αναθεωρηθεί πάρα πολλές φορές επί το αυστηρότερον, καταπώς λένε οι Αρχές. Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου πρόκειται να συζητήσει το θέμα, ανέφεραν κυπριακά μέσα ενημέρωσης. 

Κύπροςδιαβατήρια