Κόσμος|28.11.2018 17:40

Βρετανός ΥΠ.ΟΙΚ: Η χώρα μας θα γίνει φτωχότερη αν ψηφιστεί το Brexit

Newsroom

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Philip Hammond τόνισε πως η Βρετανία θα γίνει φτωχότερη εάν οι βουλευτές ψηφίσουν την συμφωνία για το Brexit. Σύμφωνα με τον Independent η τοποθέτηση Hammond έρχεται λίγο πριν την δημοσιοποίηση νέων προβλέψεων για την πορεία της Βρετανικής οικονομίας.

«Η παραμονή στην ενιαία αγορά" - που απορρίφθηκε από την πρωθυπουργό - ήταν ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί το οικονομικό μέλλον της χώρας» τόνισε ο κ. Hammond. Απαντώντας στο εάν η νέα ανάλυση θα δείξει ότι η αποχώρηση από την ΕΕ θα ήταν «επιζήμια», είπε χαρακτηριστικά: «Ναι, έχετε δίκιο στην ανάλυση αυτή».«Από οικονομικής απόψεως, θα υπάρξει κόστος εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι θα υπάρξουν εμπόδια στο εμπόριο μας» πρόσθεσε ο κ. Hammond. 

Όταν ρωτήθηκε για το εάν οι προβλέψεις δείχνουν ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι "καλύτερο να παραμείνει" στην ΕΕ, τόνισε πως «αν κοιτάξετε καθαρά την οικονομία, η παραμονή στην ενιαία αγορά θα μας έδινε ένα οικονομικό πλεονέκτημα, ναι».

Αυτές οι δηλώσεις έρχονται στον απόηχο των προσπαθειών της Τερέζα Μέι να πείσει τους πολίτες της Βρετανίας ότι είναι καλύτερο ένα Brexit, αλλά και ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της 11ης Δεκεμβρίου.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε την κοινοβουλευτική αριθμητική, να δούμε την απόφαση που πήρε το κοινοβούλιο και να αποφασιστεί ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε», δήλωσε στο πρόγραμμα BBC Radio 4 Today.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Hammond υποστήριξε ότι η συμφωνία της κ. Mέι προσέφερε «άλλα οφέλη», στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο έλεγχος των συνόρων, της δυνατότητας υπογραφής ανεξάρτητων εμπορικών συμφωνιών και δικαιώματα αλιείας. Ακόμη υποστήριξε ότι η συμφωνία θα «ελαχιστοποιήσει τον οικονομικό αντίκτυπο» και θα είναι «απόλυτα διαχειρίσιμη». 

Παράλληλα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών αρνούμενος να παραδεχτεί ότι η συμφωνία ήταν καταδικασμένη να νικήσει, είπε πως «κανείς δεν έχει ακόμη καταλήξει σε ένα καλύτερο σχέδιο. Αυτός είναι μακράν ο καλύτερος τρόπος».

Φίλιπ ΧάμοντΜεγάλη ΒρετανίαBrexit