Κόσμος|29.11.2018 11:20

Το Ευρωκοινοβούλιο εξυμνεί την «ορμή των μεταρρυθμίσεων» των Σκοπίων

Μαρία Ψαρά

Εξαιρετικά θετικό είναι το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κυβέρνηση των Σκοπίων.

Σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο εισηγητής του ψηφίσματος, ευρωβουλευτής Ίβο Βάιγκλ, η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κάτλερ, αλλά και ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν τόνισαν την πρόθεση όλων των πλευρών να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ τον Ιούνιο του 2019, καλωσόρισαν την «ορμή των μεταρρυθμίσεων» και εξύμνησαν την πρόθεση των Σκοπίων για την επίλυση των διμερών συμφωνιών με Ελλάδα και Βουλγαρία, «που άνοιξαν την πόρτα και για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο ΝΑΤΟ».

Πρώτος τον λόγο πήρε ο εισηγητής Βάιγκλ, ο οποίος ξεκίνησε από τη συμφωνία των Πρεσπών. «Η κυβέρνηση έχει πλέον το δύσκολο καθήκον να εφαρμόσει τις εθνικές διαδικασίες για την επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα, αλλά πιστεύω ότι θα τις κάνει. Όμως χρειάζονται και οι μεταρρυθμίσεις για να προχωρήσουμε στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Χρειάζεται ένα δημοκρατικό περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς. Όλοι οι θεσμοί θα πρέπει να συνεργαστούν. Δικαιοσύνη, κράτος Δικαίου, πλουραλιστικά μέσα, καταπολέμηση οργανωμένου εγκλήματος, όπως και βελτίωση στοο επιχειρηματικό περιβάλλον, έλεγχοι σε συμβάσεις και διαφάνεια ευρωπαϊκά κονδύλια. Όλα αυτά αναφέρονται στο ψήφισμα» είπε.

«Ύστερα από πολλά χρόνια προσπαθειών, η FYROM έχει φτάσει σε φάση που μπορεί να στρώσει μόνη της το φωτεινό της μέλλον για την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ», τόνισε ο εισηγητής, επαινώντας την «απόλυτη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος που υπάρχει τώρα στα Σκόπια».

«Οι ουγγρικές αρχές παρενέβησαν με απαράδεκτο τρόπο τους νόμους αυτούς», επεσήμανε ο Βάιγκλ για την υπόθεση αιτήματος ασύλου του Γκούεφσκι.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η εκπρόσωπος της αυστριακής προεδρίας για λογαριασμό του Συμβουλίου. «Τον περασμένο Ιούνιο, το Συμβούλιο ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόοδο της FYROM και αποφάσισε να ξεκινήσει τον Ιούνιο 2019 τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η χώρα έχει ξεπεράσει βαθιά την πολιτική της κρίση. Η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την καλλιέργεια της ιδεολογίας συναίνεσης και να ενισχύσει τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου. Η κυβέρνηση έχει την αυθεντική επιθυμία να μεταρρυθμίσει τη χώρα», τόνισε.

«Συμφωνούμε με την έκκληση του ψηφίσματος στις υπόλοιπες συστάσεις όπως για την ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Η συμφωνία με την Ελλάδα έχει δείξει την προσήλωση της κυβέρνησης να λύσει διμερή ζητήματα με όλες χώρες της περιοχής», κατέληξε.

Τον λόγο πήρε και ο Επίτροπος Χαν. «Η χώρα επιτέλους έχει ξεπεράσει την πολιτική της κρίση και βρίσκεται ξανά προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Το κράτος Δικαίου αποτελεί για την ΕΕ θεμελιώδες ζήτημα για την ένταξη στην Ένωση. Η FYROM έχει σημειώσει πρόοδο, η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει για τη βελτίωση των σχέσεων με τα γειτονικά κράτη, όπως για το όνομα με Ελλάδα, που αποτελεί παράδειγμα για περιοχή, να υπερβεί προβλήματα του παρελθόντος. Πλέον, αναμένουμε εθνικές διαδικασίες χωρίς καθυστέρηση», τόνισε ο Επίτροπος Χαν.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Συνιστούμε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη χώρα τον προσεχή Ιούνιο. Η σημερινή μεταρρυθμιστική ορμή θα πρέπει όμως να συνεχιστεί. Αναμένουμε αλλαγές στη δικαστική μεταρρύθμιση, τη δημόσια διοίκηση, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Καλωσορίζω την έναρξη την έναρξη συνομιλιών προσχώρησης με ΝΑΤΟ. Η Κομισιόν θα συνοδεύσει τη χώρα στην είσοδό της στην ΕΕ», κατέληξε ο Επίτροπος.

Το λόγο πήραν –μεταξύ άλλων ευρωβουλευτών- η Σοφία Σακοράφα από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, ο Μιχάλης Παπαδάκης από το ΚΚΕ, ο ανεξάρτητος Νότης Μαριάς. Ολοι τους τάχθηκαν κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

ΣκόπιαψήφισμαΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο