Κόσμος|29.11.2019 13:36

Γενί Σαφάκ: Τώρα ξεκινά το παιχνίδι στη Μεσόγειο

Μαρία Ζαχαράκη

Με τον πηχυαίο τίτλο «Τώρα ξεκινά το παιχνίδι στη Μεσόγειο» η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» κομπάζει σήμερα ότι η Άγκυρα με το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη κατατρόπωσε τα σχέδια πολιορκίας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και «εξαγγέλλει» τα επόμενα βήματα της Άγκυρας.

«Αφού διέλυσε τη ζώνη της τρομοκρατίας στη Συρία με τρεις επιχειρήσεις, η Τουρκία κατατρόπωσε τα σχέδια πολιορκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία με τη Λιβύη συνεργάστηκαν ενάντια στον αποκλεισμό τους από την ενεργειακή μοιρασιά και ανακοίνωσαν νόμιμα σύνορα δυτικά της Μεσογείου. Η απόφαση θα εγκριθεί από την εθνοσυνέλευση και θα αρχίσει να ισχύει όταν γνωστοποιηθεί στα ΗΕ», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, η οποία υποστηρίζει παράλληλα ότι η Τουρκία με την κίνηση αυτή αναστέλλει πλέον τις προσπάθειες για συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, όπως επίσης και τις επιδιώξεις της Ελλάδας για σύναψη συμφωνίας ΑΟΖ με Κύπρο και Αίγυπτο

Έγκριση από τουρκική βουλή και γνωστοποίηση στον ΟΗΕ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας, το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο συντάχθηκε κατόπιν οδηγιών Ερντογάν, περιλαμβάνει και συντεταγμένες των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών. Όπως αναφέρεται αρμόδια επιτροπή από τη Λιβύη είχε επισκεφτεί την Τουρκία στις 18-19 Νοεμβρίου για να ολοκληρώσει μαζί Τούρκους εμπειρογνώμονες όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες. Η επόμενη φάση της διαδικασίας προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το μνημόνιο –σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ»- θα είναι η έγκρισή του από την τουρκική εθνοσυνέλευση και τέλος η γνωστοποίηση προς τα Ηνωμένα Έθνη.

Η «Γενί Σαφάκ» κάνει λόγο για μία νόμιμη συμφωνία, η οποία συνήφθη με μία κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση η νομιμότητά της.

Ασπίδα κατά του άξονα του… κακού στη Μεσόγειο

«Αυτή η ζώνη αποτελεί ασπίδα κατά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Η Τουρκία απέκτησε υπεροχή έναντι στις συμμαχίες του κακού», αναφέρει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα, που επισημαίνει ότι είναι το πρώτο μνημόνιο για ΑΟΖ που υπογράφει η Τουρκία με ένα άλλο παράκτιο κράτος της Μεσογείου.

«Με την υπογραφή της συμφωνίας η Τουρκία εξήγγειλε κι επισήμως τη νόμιμη κυριαρχία της περίπου στο ένα τέταρτο της Γαλάζιας Πατρίδας», γράφει η «Γενί Σαφάκ», αναφέροντας ότι οι συνομιλίες με τη Λιβύη κράτησαν 9 χρόνια.

Ισραήλ και Αίγυπτος έχασαν με την Κύπρο

Η τουρκική εφημερίδα, επικαλούμενη μελέτες Τούρκων στρατιωτικών, όπως του Τζιχάτ Γιαϊτζί, αναφέρει ότι η Κύπρος σφετερίστηκε τα δικαιώματα των χωρών με τις οποίες έχει υπογράψει συμφωνίες, ενώ η Τουρκία θα ήταν πιο... γαλαντόμα. «Από το Ισραήλ σφετερίστηκε 4.600 τ.χλμ., από τον Λίβανο 3.957 τ. χλμ. και από την Αίγυπτο 21.500 τ.χλμ. Αν το Ισραήλ αντί με την Κύπρο είχε υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία, τότε το 13ο και το 12ο τεμάχιο θα ήταν ολόκληρο δικό του, όπως επίσης κι ένα μεγάλο κομμάτι από το 8ο, το 9ο και το 11ο θα ήταν δικό του, καθώς επίσης κι ένα μέρος από το 1ο, το 7ο  και το 10ο τεμάχιο.

Επίσης, η Αίγυπτος, αν αντί με την Κύπρο υπέγραφε συμφωνία με την Τουρκία, τότε θα είχε 11.500 τ.χλμ. περισσότερα στη θάλασσα και μερίδιο στα τεμάχια 4,5,6,7 και 11», υποστηρίζει η «Γενί Σαφάκ», που παρουσιάζει ξανά σήμερα το χάρτη με την ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία στην ανατ. Μεσόγειο και φτάνει τα 189.000 τ.χλμ. έκταση (σε αντίθεση με τα 41.000 τ.χλμ. στα οποία έχουν σήμερα «εγκλωβίσει» την Τουρκία η Ελλάδα και η Κύπρος).

Ανατολική ΜεσόγειοςΛιβύηΤουρκία