Κόσμος|13.01.2020 18:33

Γενοκτονία των Αρμενίων: Νέο ατόπημα του Τραμπ - Η «σχέση» με τον Ερντογάν δεν έχει πάτο

Μιχάλης Ιγνατίου

Σε νέο ατόπημα υπέπεσε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ, αναγκάζοντας ακόμα και τους υποστηρικτές του στην αμερικανική Γερουσία να αντιδράσουν. Ζήτησε από τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Κέβιν Κρέιμερ να αντιταχθεί στην υποστήριξη του ψηφίσματος αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Για τρίτη φορά, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ κατέθεσε ψήφισμα, από κοινού με τον Ρεπουμπλικάνο συνάδελφο του, Τεντ Κρουζ, για αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Ολομέλεια της Γερουσίας. Για τρίτη φορά ο Λευκός Οίκος τον σταμάτησε, διότι οι πληροφορίες έλεγαν ότι ένας μεγάλος αριθμός δεξιών γερουσιαστών θα υποστήριζαν το ψήφισμα, το οποίο είναι καταπέλτης για την Τουρκία.

Ο Μενέντεζ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει να φέρνει στην Ολομέλεια του σώματος το ψήφισμα. Γνωρίζει ότι οι συνάδελφοι του γερουσιαστές θα το υποστηρίξουν. Οι Αμερικανοί νομοθέτες, σε αντίθεση με την κυβέρνηση του Τραμπ, σκέφτονται και δρουν ακόμα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Όχι μόνο των προσωπικών συμφερόντων.

Όπως αναφέρει το hellasjournal, ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Ερντογάν στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Έκανε τις γνωστές επαναλαμβανόμενες δηλώσεις υποστήριξης στην Τουρκία, αλλά επανέλαβε και το γνωστό ψέμα: Οτι η Άγκυρα αγόρασε το ρωσικό σύστημα S-400 επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα δεν του πρόσφερε τους Patriot. Όμως ο Τραμπ πρόσφερε στον Ερντογάν την ίδια ακριβώς συμφωνία που είχε προτείνει κι ο προκάτοχός του, Μπάρακ Ομπάμα.

Πολλοί στην Αμερική έχουν απογοητευθεί με την υποστήριξη του Τραμπ στον Τούρκο πρόεδρο. Και οι χριστιανικές οργανώσεις που τον εξέλεξαν πρόεδρο και οι νομοθέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Δεν ιδρώνει το αυτί του. Πρέπει να είναι πολύ μεγάλα τα συμφέροντά του στην Τουρκία...

Η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη διότι θα κατατεθεί στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων το νομοσχέδιο του προέδρου της, του Τζιμ Ρις -από κοινού με τον κ. Μενέντεζ- το οποίο είναι πιο σκληρό και από το νόμο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Εκεί θα μετρηθεί η δύναμη του κ. Τραμπ. Θα μπορέσει να επηρεάσει τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και σταματήσει τις κυρώσεις; Όλα τα μηνύματα από τη Γερουσία είναι αρνητικά για τον Ερντογάν και τον Τραμπ. Οι γερουσιαστές είναι εκτός εαυτού. Φτάνει κανείς να διαβάσει τα δημοσιεύματα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης...

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΓενοκτονία των ΑρµενίωνΝτόναλντ Τραμπκρίση στη Μεσόγειο