Υπουργός Εξωτερικών Λουξεμβούργου: Να πάνε στην ΕΕ προσφυγόπουλα από την Ελλάδα
NewsroomΟ υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, με τα περισσότερα χρόνια στο αξίωμα αυτό από όλους τους άλλους ομολόγους του στην Ευρώπη των 27, ζητεί ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα των προσφύγων που έρχονται στην Ελλάδα. Εν ανάγκη και με οικονομικές επιπτώσεις σε βάρος εκείνων των χωρών που μπλοκάρουν κοινή λύση σε ενωσιακό επίπεδο.
Μιλώντας στο περιοδικό Spiegel ο Άσελμπορν ζητεί να μεταφερθούν μέχρι και 4.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι από τους ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Όχι όμως ως αποτέλεσμα πρωτοβουλίας μεμονωμένων κρατών μελών, αλλά στη βάση συμφωνίας σε επίπεδο Ε.Ε. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που ορισμένες χώρες συνεχίζουν να αρνούνται, τότε θα πρέπει να μειωθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που παίρνουν. «Εάν ορισμένες χώρες σε θέματα στοιχειώδους ανθρωπισμού διαχωρίζουν τη θέση τους, τότε αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο πλαίσιο του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού», ξεκαθάρισε. «Τουλάχιστον τα ¾ των ανθρώπων που κάτω από καταστροφικές συνθήκες βρίσκονται σε καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά, έχουν αξίωση για διεθνή προστασία. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ήρθαν στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ε.Ε. πρέπει να λύσει αυτό το πρόβλημα».
Στο πλαίσιο των συζητήσεων για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021 – 2027 η Γερμανία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο κι άλλες χώρες που εισφέρουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ζητούν να συνδεθούν τα κοινοτικά κονδύλια με τη συμμόρφωση στις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε. Αυτό αφορά κυρίως σε χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, των οποίων οι κυβερνήσεις παραβιάζουν το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.
Η αρχή της αλληλεγγύης
Ο Άσελμπορν κάνει σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να πάει και πιο μακριά με την περικοπή ευρωπαϊκών κονδυλίων σε χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες. Και τέτοιες είναι η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία, οι οποίες παρά την απόφαση του 2015 σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής για την ανακατανομή προσφύγων στην Ε.Ε., αρνούνται να την εφαρμόσουν παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο είχαν προσφύγει, αποφάνθηκε ότι η απόφαση δεν παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι κάτι περισσότερο από 27 μεμονωμένες χώρες», υπογράμμισε ο Άσελμπορν, «είναι μια κοινότητα κοινών συμφερόντων. Γι' αυτό εκτός του κράτους δικαίου πρέπει να συμπεριληφθούν στις συζητήσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό και άλλα θέματα, όπως η αρχή της αλληλεγγύης».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου στηρίζει και την πρόταση του συμπροέδρου των Γερμανών Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ να μεταφερθούν μέχρι 4.000 ασυνόδευτα ανήλικα από τους ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς σε άλλες χώρες. «Για κάθε εκατομμύριο κατοίκων στην ΕΕ αντιστοιχούν ακριβώς 9 άνθρωποι, η αποδοχή τους δεν προϋποθέτει για κανέναν τεράστιες προσπάθειες, όταν ακολουθήσουν όλες οι χώρες». Ήδη πριν δύο ημέρες η Κομισιόν έκανε έκκληση στις χώρες- μέλη να πάρουν παιδιά από τους προσφυγικούς καταυλισμούς, αλλά με περιορισμένη επιτυχία. Ο Άσελμπορν ζητά τώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την προεδρία της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν συγκεκριμένες προτάσεις, στις οποίες να τοποθετηθούν οι αρμόδιοι υπουργοί των 27 σε συνάντησή τους στις 23 Ιανουαρίου. «Δεν αρκούν μεμονωμένες πρωτοβουλίες, ειδάλλως δεν πρόκειται να προχωρήσουμε πότε σε αυτό το θέμα».
- «Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
- Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
- Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
- Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά