Κόσμος | 10.01.2020 13:44

Συνταξιοδοτήθηκε έπειτα από 43 χρόνια ο θρυλικός Beefeater του Σαν Φρανσίσκο

Μαίρη Τσίνου

Ένα κομμάτι της ιστορίας του παλιού, ιδιόμορφου Σαν Φρανσίσκο δεν θα είναι ποτέ πια το ίδιο από τη στιγμή που ο Τom Sweeney θα κρεμάσει το λευκό του κολάρο και το χαρακτηριστικό σακάκι Beefeater. Μετά από περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες ως πορτιέρης στο Sir Francis Drake Hotel στο κέντρο της πόλης του Σαν Φρανσίσκο, ο θρυλικός Βeefeater, ο οποίος θεωρείται «ζωντανό ορόσημο» της περιοχής, συνταξιοδοτείται. 

Ο Sweeney έχει μεταφέρει τις αποσκευές των μεγαλύτερων αστέρων του κινηματογράφου και έχει κάνει χειραψία με κάθε πρόεδρο των ΗΠΑ από τον Gerald Ford μέχρι τον Μπαράκ Ομπάμα - με εξαίρεση τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο βγάζουν αναμνηστικές φωτογραφίες μαζί του, αφού προηγουμένως τους έχει δώσει οδηγίες για να πάρουν το τραμ και να φτάσουν στο Fisherman's Wharf, μία από τις πιο πολυσύχναστες τουριστικές περιοχές της πόλης, με θέα τη διάσημη Golden Gate Bridge.

Τραμ στο Σαν Φρανσίσκο (Wikimedia Commons)

«Είναι μία από τις καλύτερες δουλειές στο Σαν Φρανσίσκο», λέει ο 62χρονος Sweeney. «Να εργάζεσαι έξω από ένα ξενοδοχείο ορόσημο, με τα τραμ να έρχονται κάθε εννέα λεπτά, δεν υπάρχει καλύτερο από αυτό». Ο άνθρωπος που είναι γνωστός ως «το πνεύμα του Σαν Φρανσίσκο» και «ζωντανό ορόσημο» αποσύρεται την Κυριακή μετά από 43 χρόνια σε μια πόλη που αλλάζει συνεχώς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του NBC, το Σαν Φρανσίσκο συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα όπως η επαιτεία, οι άστεγοι και οι διαρρήξεις αυτοκινήτων, ακόμη κι αν οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ευκατάστατοι εν μέσω μιας τεχνολογικής έκρηξης. Ο κλάδος της φιλοξενίας έχει επίσης αλλάξει δραματικά, κάνοντας τον Sweeney να φαίνεται ότι έχει έρθει από μια άλλη εποχή, όπου οι θυρωροί σταματούσαν τα ταξί για τους πελάτες και μετέφεραν τις αποσκευές.  Σήμερα, οι περισσότεροι καλούν ταξί μέσα από το smartphone τους, και σχεδόν κανείς δεν έχει μετρητά για να αφήσει τιπς.

AP photo


Ο Joe D'Alessandro, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ταξιδιωτικής Ένωσης του Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι ο Τom Sweeney «δεν ήταν απλά ένας πρεσβευτής, αλλά η ενσάρκωση του πνεύματος του Σαν Φρανσίσκο - χαρούμενος, εξυπηρετικός, αισιόδοξος, φιλόξενος. Έκανε τους επισκέπτες από όλον τον κόσμο να αισθάνονται φίλοι».

Αυτή ήταν η τελευταία εβδομάδα, που ο Sweeney φύλαξε την είσοδο του ξενοδοχείου Sir Francis Drake, κοντά στην πλατεία Union, φορώντας το περίτεχνο σακάκι βρετανικού στιλ Beefeater, πλεκτές, κόκκινες κάλτσες μέχρι τα γόνατα και μαύρο καπέλο διακοσμημένο με κόκκινα και λευκά λουλούδια. Το ξενοδοχείο του 1928, το οποίο ονομάστηκε έτσι από τον ομώνυμο Βρετανό εξερευνητή, ράβει τα κοστούμια για τους θυρωρούς του κατά παραγγελία. Το τελευταίο κοστούμι του Sweeney με χρυσή και μαύρη ραφή κοστίζει 3.000 δολάρια και ζυγίζει περίπου 18 κιλά.

«Θα μου λείψουν οι άνθρωποι. Συναναστρεφόμουν με θετικούς ανθρώπους όλη την ημέρα», λέει ο ίδιος. Ο θρυλικός πορτιέρης μεταφέρει τις αποσκευές, χαιρετά τα τραμ που περνούν και χαμογελά στις φωτογραφίες. Κάποιες φορές, ο Sweeney κάνει την χαρακτηριστική του κίνηση: ένα χτύπημα των δάχτυλων συνοδευόμενο από ένα «Ω, ναι».

ξενοδοχείοΣαν Φρανσίσκο