Κόσμος | 14.01.2020 22:07

Οι «πρακτικές συνέπειες» για τους πολίτες της Ε.Ε. στην μετά - Brexit εποχή

Newsroom

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε σήμερα ότι το τέλος της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων μεταξύ της Βρετανίας και της υπόλοιπης ΕΕ στο πλαίσιο του Brexit θα έχει «πρακτικές συνέπειες» για τους Ευρωπαίους και τους Βρετανούς πολίτες.

«Θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε τα συμφέροντα των πολιτών μας», υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ο Μπαρνιέ, αρμόδιος να διαπραγματευτεί τη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας, της οποίας η αποχώρηση προβλέπεται στις 31 Ιανουαρίου.

Οι δύο πλευρές θα διαπραγματευτούν κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου - που θα διαρκέσει έως το τέλος του 2020 - συμφωνίες κυρίως για το εμπόριο, αλλά και για την ασφάλεια, την ενέργεια, την αλιεία και τις μεταφορές.

«Κανείς από τις δύο πλευρές δεν πρέπει να υποτιμά (...) τις άμεσες συνέπειες της κατάργησης της ελεύθερης κυκλοφορίας, που είναι στο επίκεντρο του Brexit», υπογράμμισε ο Μπαρνιέ. Η ελευθερία της κυκλοφορίας των προσώπων είναι μια από τις τέσσερις ελευθερίες της ΕΕ. Αυτό θα έχει "πρακτικές συνέπειες" μετά τη μεταβατική περίοδο "στο επίπεδο της οικονομίας, στα επαγγελματικά προσόντα, στις ικανότητες εγκατάστασης, στο θέμα της ασφάλειας».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε υπογραμμίσει νωρίτερα ενώπιον των ευρωβουλευτών ότι η συμφωνία αποχώρησης επέτρεπε στα 3,5 εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και στο ένα εκατομμύριο των Βρετανών που έχουν εγκατασταθεί στις 27 χώρες της ΕΕ να έχουν τη «βεβαιότητα».

Αλλά αυτή η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, που επέτρεπε έως τώρα στους πολίτες της ΕΕ να εγκαθίστανται και να εργάζονται στη Βρετανία και στους Βρετανούς να ζουν στις χώρες της ΕΕ, δεν θα υπάρχει πλέον για όσους προβλέπουν να το κάνουν, τόνισε η φον ντερ Λάιεν. «Στο τέλος της μεταβατικής περιόδου η Βρετανία θα είναι μια τρίτη χώρα και το Brexit θα οδηγήσει σε αλλαγές για όσους προτίθενται να φτιάξουν τη ζωή τους στη μια ή στην άλλη πλευρά της Μάγχης». Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στις προσεχείς διαπραγματεύσεις, «τα δικαιώματα των πολιτών θα γίνουν η βασική μας προτεραιότητα», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν προσθέτοντας ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι πολίτες εγκατεστημένοι στη Βρετανία πιθανόν να συναντήσουν προβλήματα στα διαβήματά τους για να μπορέσουν να μείνουν σε αυτή τη χώρα.

Ο Μπαρνιέ είπε ότι η «Επιτροπή θα είναι ιδιαίτερα προσεκτική» όσον αφορά αυτά τα εμπόδια και ότι έχει ήδη τεθεί το πρόβλημα με το Λονδίνο. Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν τη συγκρότηση «ανεξάρτητου» οργάνου για να εποπτεύει τα θέματα αυτά. Η ευρωβουλευτής του Κόμματος Brexit 'Αλεξ Φίλιπς εκτίμησε ότι οι πολίτες της ΕΕ θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους μη Ευρωπαίους που θα πάνε να ζήσουν στη Βρετανία, χωρίς «ευνοιοκρατία».

Ευρωπαϊκή ΈνωσηΜισέλ ΜπαρνιέBrexit