Κόσμος | 15.01.2020 14:28

Ενταση στη Λιβύη: Ειρωνικές φωτογραφίες από τον Χαφτάρ κατά της Τουρκίας

Μαρία Ανδρικάκη

Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στη Μόσχα, το ζήτημα της Λιβύης επιστρέφει στην αφετηρία. Με την έναρξη νέου γύρου εχθροπραξιών την Τρίτη στα νότια της Τρίπολης, δυνάμεις ασφαλείας του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ περιπολούν στη λιβυκή πρωτεύουσα για να κρατήσουν μακριά τους ταραξίες, όπως λένε.

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα του Guardian επικαλείται πηγές από τη Συρία και υποστηρίζει ότι στη Λιβύη καταφτάνουν 2.000 Σύροι μαχητές, για να βοηθήσουν την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μαχητές έχουν υπογράψει εξάμηνο συμβόλαιο απευθείας με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, που στηρίζεται από τον ΟΗΕ και όχι με τον τουρκικό στρατό. 

Λίγες ώρες αφού ο Χαλίφα Χαφτάρ εγκατέλειψε τη Ρωσία, αρνούμενος να υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας, εξαπέλυσε επίθεση κατά της Τουρκίας, μέσω του Twitter του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ). Με τις δημοσιεύσεις του, έκανε λόγο για την «τουρκική απληστία» που έρχεται σε αντίθεση με τις επιθυμίες του στρατάρχη, ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία «έγγραφο ψεύδους και προδοσίας».

Ταυτόχρονα, ο ΛΕΣ επιχειρεί να κοροϊδέψει την Τουρκία μέσω Twitter. Αναφέρει ότι οι Στρατιώτες του κατέλαβαν φυλάκιο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, συλλαμβάνοντας πέντε στρατιώτες κι ένα τουρκικό τεθωρακισμένο όχημα. Την ανάρτηση συνοδεύουν δυο φωτογραφίες των τεθωρακισμένων, στις οποίες φαίνονται μια χειρονομία και ένας δίσκος με τοπικά γλυκά.

ΡωσίαΦαγιέζ Αλ ΣάρατζΣυρίαΧαλίφα Χαφτάρκρίση στη ΜεσόγειοΛιβύη