Κόσμος|05.02.2020 19:40

Μιχάλης Ιγνατίου για τουρκικές προκλήσεις: Οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν κάτι παραπάνω

Newsroom

Ως «ευχάριστη» έκπληξη χαρακτήρισε ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, την επιστολή που έστειλε χθες Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα πρόσθεσε πως στα θέματα της Κύπρου η αμερικανική θέση βελτιώνεται συνεχώς. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου αυτή η βελτίωση δείχνει τον εκνευρισμό της γραφειοκρατίας, η οποία φαίνεται ότι χάνει την υπομονή της με την Τουρκία, σε αντίθεση με τον πρόεδρο Τραμπ ο οποίος ακόμα προστατεύει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους χαρακτήρισε «εξαιρετική τοποθέτηση» το γεγονός ότι γίνεται αναφορά στο ότι μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δικαιώματα στην ΑΟΖ της και στο έδαφός της. Παράλληλα αναφέρθηκε στην ισχυρή αποδοκιμασία της θαλάσσιας αποστολής του Γιαβούζ στην περιοχή της Λεμεσού.

Διπλωμάτες που συνομίλησαν με τον Μιχάλη Ιγνατίου ανέφεραν ότι είναι σημαντική η επισήμανση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ανάγκη των θαλάσσιων διαφορών με ειρηνικά μέσα, και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο που καταπατεί η τουρκική κυβέρνηση. Ακόμη υπογράμμισαν ότι ο Σουλτάνος δεν δέχεται επίλυση των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου διότι γνωρίζει ότι η κατοχική δύναμη δεν έχει δικαιώματα στην Κύπρο. 

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου «η Αμερική πρέπει να πάρει τη μεγάλη απόφαση και να κάνει κάτι παραπάνω από δηλώσεις οι οποίες σίγουρα είναι ευπρόσδεκτες. Απαιτείται άλλου είδους παρέμβαση αλλά με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο το βλέπω χλωμό».

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΝτόναλντ ΤραμπΗΠΑκυπριακή ΑΟΖΤουρκίακρίση στη Μεσόγειο