Κόσμος | 28.01.2020 08:36

Ο Λαβρόφ εγκάλεσε τον Τσαβούσογλου για τη μη τήρηση των τουρκικών δεσμεύσεων στη Συρία

Newsroom

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία αργά χθες (27/1) το βράδυ με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και για πρώτη φορά η ρωσική πλευρά παρουσίασε στοιχεία για τη μη τήρηση της ανακωχής και των συμφωνηθέντων ανάμεσα σε Πούτιν κι Ερντογάν σε ό,τι αφορά στο Ιντλίμπ που βρίσκεται επί συριακού εδάφους.

Υποτίθεται ότι η Ρωσία είχε αφήσει την Τουρκία να ξεκαθαρίσει την κατάσταση ύστερα από πρωτοβουλία του ίδιου του Ερντογάν, σε ό,τι αφορά στους τζιχαντιστές που ελέγχουν την περιοχή, ωστόσο, η Μόσχα βλέπει ότι αυτό είναι πρακτικά αδύνατον να γίνει και ο Λαβρόφ εγκάλεσε τον Τσαβούσογλου γιατί δεν έχει τηρηθεί αυτή η συμφωνία και οι δεσμεύσεις της Αγκυρας.

Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό είναι ότι πέρα από το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση των μαχών γύρω από το Ιντλίμπ, τα ρωσικά μέσα ανέφεραν αργά χθες το βράδυ ότι μια τουρκική στρατιωτική πομπή πέρασε τα σύνορα της Συρίας και κατευθύνεται προς το νότιο Ιντλίμπ. Δεν γνωρίζουν ωστόσο οι Ρώσοι αν υπήρξαν μάχες, αν πρόκειται για ενίσχυση των ενόπλων ή αν πρόκειται για επιχειρήσεις απομάκρυνσης αμάχων... Σε κάθε περίπτωση, η κινητικότητα αυτή έχει σημάνει συναγερμό στη Μόσχα.

Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΣυρίαΣεργκέι ΛαβρόφΙντλίμπ