Κόσμος|05.02.2020 19:30

Ανάλυση Ιγνατίου: Ο Ερντογάν βρίζει Αμερικανούς και αυτοί τον ακούν

Μιχάλης Ιγνατίου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν τα «έβαλε» πάλι με τις Ηνωμένες Πολιτείες προχθές, και απείλησε ότι εάν δεν του δώσουν τα αμερικανικά μαχητικά F-35, θα αγοράσει από αλλού ή θα τα κατασκευάσει μόνος του.

Ο άνθρωπος χρειάζεται επειγόντως γιατρό, διότι η χώρα του, ούτε να κατασκευάσει μπορεί τέτοιο υπερόπλο, ούτε εύκολο είναι να βρει στην αγορά τέτοιας ισχύς αεροπλάνο. Και από την άλλη, εάν αγοράσει τα ρωσικά μαχητικά Su-35, θα πρέπει να δει τι θα κάνει τον στόλο των αμερικανικών αεροπλάνων που έχει στην κατοχή της η Τουρκία, καθώς δεν θα είναι συμβατά, με αποτέλεσμα να τα ακυρώνει.

Αλλά, το θέμα μας δεν είναι η διανοητική κατάσταση του Σουλτάνου της Τουρκίας. Όταν ένας άνθρωπος μιλά και τα σάλια του σχηματίζουν …βροχή, τότε το πρόβλημα του είναι μεγάλο. Είναι ιατρικό και αφορά το μυαλό του. Ως γνωστό, η λογική δεν περισσεύει στην περίπτωση του Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανήλθε στο γνωστό του «άθλημα». Της άνευ προηγουμένου κριτικής στους Αμερικανούς, τους οποίους βρίζει. Τι συνέβη ξαφνικά δεν γνωρίζουμε, αλλά μπορούμε να υποθέσουμε: 

Ένας λόγος είναι οι αποκαλύψεις του κ. Τζον Μπόλτον, πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Εάν επιβεβαιωθεί η οικονομική σχέση με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, το θέμα είναι σοβαρότατο και θα χρειαστεί νέα διαδικασία καθαίρεσης του Αμερικανού πλανητάρχη.

Ένας άλλος λόγος είναι οι πληροφορίες που κυκλοφορούν εσχάτως ότι το θέμα των κυρώσεων για την αγορά των S-400 επανήλθε ως θέμα απόφασης στην αμερικανική κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν έχει παραδώσει από καιρό στον κ. Τραμπ τις επιλογές του, και απομένει μόνο η απόφασή του.

Η συζήτηση για τις κυρώσεις επανήλθε για δύο λόγους:

Χώρες-σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημέρωσαν την Ουάσιγκτον για την πρόθεσή τους να αγοράσουν τους S-400, με δεδομένο ότι η Τουρκία που τους παρέλαβε ήδη δεν τιμωρήθηκε.

Ο δεύτερος λόγος είναι η αποφασιστικότητα που δείχνουν γερουσιαστές και των δύο κομμάτων για να εξαναγκάσουν τον κ. Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις μέσω νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε ήδη στη Βουλή. Μετά την ολοκλήρωση της δίκης του Προέδρου στη Γερουσία θα κινηθούν οι διαδικασίες, ώστε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Συνεργάτες του κ. Τραμπ φέρονται να του λένε ότι πρέπει να επιβάλει μόνος του τις κυρώσεις και όχι να εξαναγκαστεί να τις ανακοινώσει από το Κογκρέσο. Θα είναι μία ήττα για τον κ. Τραμπ και σ’ αυτή θα συμβάλουν και οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές. Η χρονιά είναι εκλογική και η εικόνα του Προέδρου θα πληγεί, του λένε οι συνεργάτες του.

Εάν ισχύουν τα παραπάνω, η νευρικότητα του κ. Ερντογάν είναι δικαιολογημένη. Όμως, η επίθεσή του εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν οφείλεται μόνο σε νευρικότητα. Λόγω της σχέσης του με τον κ. Τραμπ, και εάν δεχθούμε ότι οι καταγγελίες του κ. Μπόλτον είναι αληθινές, τότε δείχνει ότι δεν σέβεται καθόλου την Αμερική, ακριβώς επειδή έχει στην …τσέπη του τον Αμερικανό πρόεδρο.

Τα χρόνια που βρίσκεται στην προεδρία ο κ. Τραμπ, ο Τούρκος Σουλτάνος έχει εξασφαλίσει ακόμα πιο στενή σχέση μαζί του. Όταν έλεγε ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400, λίγοι τον πίστευαν. Διότι είχε εναντίον του όλη την Ουάσιγκτον. Αποδεικνύεται, όμως, ότι αυτός ήξερε τι έλεγε και όσοι τον αμφισβητούσαμε δεν είχαμε λάβει υπόψη ότι είχε «δέσει» τον κ. Τραμπ με τα οικονομικά του συμφέροντα.

Και τονίζω πάντα ότι δεν είμαστε εμείς που εκτοξεύουμε αυτές τις κατηγορίες εναντίον του κ. Τραμπ, αλλά οι συνεργάτες του. Αξιωματούχοι τους επέλεξε ο ίδιος να εργαστούν στο Λευκό Οίκο, και στο τέλος έφυγαν τρέχοντας… Αυτοί έκαναν την αποκάλυψη για τη σχέση συμφερόντων με τον πρόεδρο της Τουρκίας

Ο κ. Ερντογάν παραδέχθηκε και κάτι άλλο στις προχθεσινές δηλώσεις του, στις οποίες πολύ λίγοι έδωσαν σημασία. Είπε ότι δεν έχουν γίνει και πολλά για το θέμα των S-400 με τους Αμερικανούς, παρά την συμφωνία του Νοεμβρίου. Και ποια ήταν η συμφωνία αυτή;

Στο γραφείο του κ. Τραμπ, στις 13 Νοεμβρίου 2019, κλήθηκαν σημαντικοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές για να αποφασιστεί η αναβολή των κυρώσεων από τη Γερουσία και να δοθεί η ευκαιρία σε μία κοινή αμερικανοτουρκική επιτροπή να εξετάσει το θέμα. Φαίνεται ότι η επιτροπή αυτή δεν συνεδρίασε διότι, αναχωρώντας από την Ουάσιγκτον, ο Ερντογάν είχε κάνει εκείνη την «ηρωική» δήλωση ότι δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία για το ρωσικό σύστημα.

Απ’ εκεί και πέρα, φαίνεται ότι αφέθηκε ο χρόνος να κυλίσει μέχρι να «κλείσει» το εξάμηνο από την ημέρα της παραλαβής των S-400, τον περασμένο Ιούλιο. Ο χρόνος έχει ήδη εξαντληθεί. Θα είναι ενδιαφέρον πως θα κινηθεί απ’ εδώ και πέρα η Αμερική και ειδικά ο κ. Τραμπ. Θα συνεχίσει να παρανομεί καλύπτοντας τον φίλο του τον Ερντογάν, ή θα εκμεταλλευθεί την αναμενόμενη απόφαση της Γερουσίας για να κλείσει με κυρώσεις αυτό το πολύ αρνητικό κεφάλαιο, που φέρει το όνομα του Ταγίπ Ερντογάν.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνκρίση στη ΜεσόγειοΝτόναλντ ΤραμπΤουρκίαΗΠΑ