Κόσμος|17.02.2020 14:49

Για δεύτερη φορά στις Βρυξέλλες ελληνοτουρκική γιορτή για τη φιλία και την ειρήνη

Μαρία Ψαρά

Την ίδια ώρα που οξυνονται οι ανταγωνισμοι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, η συλλογικοτητα Σοκάκι πραγματοποίησε για δεύτερη φορά στις Βρυξέλλες μια ελληνοτουρκικη γιορτή για τη φιλία και την ειρήνη.

Το Σοκάκι δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο, από Έλληνες και Τούρκους που ζουν στο Βέλγιο, με σκοπό να αναδείξει τα κοινά σημεία ανάμεσα στους δύο λαούς, τις κοινές αγωνίες και όλα όσα μοιράζονται μεταξύ τους.

Έτσι, για δεύτερη χρονιά, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, οργανώθηκε μια γιορτή με μουσικό πρόγραμμα, χορό και φαγητό. Το πρόγραμμα άνοιξε με την ερμηνεία μελοποιημενων ποιημάτων Ελλήνων ποιητών (Λαπαθιωτης, Ελύτης, Σεφέρης, Γκάτσος κ.ά.), και ακολούθησαν τουρκικά τραγούδια και χορός.

Και φέτος, η προσέλευση ήταν μεγάλη και η ανταπόκριση από τον κόσμο συγκινητική. Πάνω από 120 άνθρωποι βρέθηκαν στην αίθουσα της γειτονιάς Σκαρμπεκ στις Βρυξέλλες. Στο άνοιγμα της εκδήλωσης, οι διοργανωτές τόνισαν την ανάγκη για συνάντηση και κοινή δημιουργία : "εκτός από Έλληνες και Τούρκοι, είμαστε επίσης φλαμανδοι, βαλλονοι και βρυξελλιωτες. Έχουμε τα ίδια προβλήματα, τρώμε το ίδιο ψωμί και μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία για δικαιοσύνη, ειρήνη και μια καλύτερη ζωή."

Εξάλλου στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και Βέλγοι, αλλά και άνθρωποι άλλων προελευσεων, που αγαπούν την ελληνική και την τουρκική κουλτουρα, που κυρίως αγαπούν την ειρηνη και τη συνεργασία των λαών, καθώς οι Βρυξέλλες είναι μια πόλη μεταναστών από όλες τις γωνιές του κόσμου. 

Το Σοκάκι θα συνεχίσει την δράση του και ανανέωσε το ραντεβού για τις 5 Μαρτίου, οπότε διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση με θέμα το γυναικείο ζήτημα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Αυτή η εκδήλωση διοργανώνεται στα πλαίσια των δράσεων για τις 8 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικων: στο Βέλγιο οι εκδηλώσεις θα κορυφωθουν με πορεία στις 8 και απεργία στις 9 Μαρτίου. 

Τα έσοδα από την εκδήλωση του Σαββάτου θα διατεθούν σε δύο σκοπους: την ενίσχυση των δικαστικων εξόδων για τη δική της υπόθεσης του Ζακ Κωστοπουλου και την ενίσχυση της οργάνωσης των Τούρκων προοδευτικών νομικών, πολλά μέλη της οποίας αυτή τη στιγμή κρατούνται στις τουρκικές φυλακές. 

Βρυξέλλεςελληνοτουρκικές σχέσεις