Δημοσκόπηση: Με Ζάεφ γρηγορότερα η ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ λένε πολίτες
Τίμος ΦακαλήςΚαταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει ο Ζόραν Ζάεφ με ποσοστό 32% σε σύγκριση με τον αρχηγό της αξιωματικής Χρίστιαν Μίτσκοσκι ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 27% σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας την Δευτέρα (17.2) και λιγότερο από δύο μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές στην Βόρεια Μακεδονία. Αντίστοιχα, ποσοστό 20% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι κανείς από τους δύο δεν είναι ικανός για το τιμόνι της χώρας.
Ένα 42% των πολιτών που συμμετείχε στην έρευνα εκτιμά ότι μία κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Ζάεφ μπορεί να εξασφαλίσει ταχύτερη ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ενώ μόλις ένα 22% πιστεύει ότι μπορεί αυτό να επιτευχθεί από μία κυβέρνηση του VMRO-DPMNE.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους πολίτες στη Βόρεια Μακεδονία παραμένουν οι χαμηλοί μισθοί και το βιοτικό επίπεδο, ενώ η διαφθορά και το ασφάλεια βρίσκονται στη δεύτερη θέση. Ακολουθούν η ανεργία, η μετανάστευση και το υψηλό κόστος διαβίωσης.
Στην ερώτηση ποια κυβέρνηση μπορεί να λύσει τα παραπάνω προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, ένα 30% εκτιμά ότιμία κυβέρνηση Ζάεφ μπορεία να τα διαχειριστεί καλύτερα, ενώ ένα 26% θεωρεί ότι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις σε αυτά.
Την ίδια ώρα ένα 20% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν έχει τη συνταγή και το φάρμακο στα χρόνια προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία της Βόρειας Μακεδονίας. Ένα ποσοστό 18% εκτιμά ότι η αύξηση των μισθών ήταν το πιο θετικό μέτρο που πήρε η κυβέρνηση Ζάεφ στα δυόμιση χρόνια διακυβέρνησής της ενώ ένα 17% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα βήματα που έγιναν προς την κατεύθυνση ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ ήταν η πιο σημαντική πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα η πλειοψηφία των πολιτών αξιολογεί αρνητικά (44%) το έργο των υπηρεσιακών υπουργών που προέρχονται από την αξιωματική αντιπολίτευση, έναντι 35% που συγκεντρώνουν οι θετικές γνώμες.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1080 ερωτηθέντων, από τις 18 έως τις 29 Ιανουαρίου, με τη μέθοδο πρόσωπο με πρόσωπο και με στατιστικό όριο λάθους το οποίο κυμαίνεται από -3%με +3%.
Δεν όρισε νέο υπουργό εργασίας το VMRO-DPMNE
Χρέη υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής μέχρι τις 12 Απριλίου οπότε και θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές θα εκτελεί η μέχρι πρότινος υφυπουργός Σανέλα Σκρίτζελιι η οποία προσέρχεται από την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζάεφ. Στην κίνηση αυτή προχώρησε η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας μετά την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προτείνει ένα νέο πρόσωπο, μετά την αποπομπή της Ρασέλα Μιζράχι, το οποίο θα αναλάβει τα ηνία του υπουργείου.
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά