Κόσμος|10.03.2020 14:58

Κοροναϊός: Αυτά είναι τα προϊόντα που εξαφανίζονται από τα σούπερ μάρκετ παγκοσμίως

Newsroom

Σκηνές αλλοφροσύνης παρατηρούνται σε σούπερ μάρκετ της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και της Ελλάδας σε μικρότερο βαθμό, με τον κοροναϊό να προκαλεί πανικό στους καταναλωτές που σπεύδουν να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες απαγορεύσεις μετακινήσεων. Στην Ιταλία, που έχει βάλει πλέον από πάνω της ταμπέλα «κλειστόν», είδη πρώτης ανάγκης έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια, ενώ ουρές εκατοντάδων πολιτών σχηματίζονται έξω από τα σούπερ μάρκετ. Πατάτες, μπισκότα, γάλα, ζάχαρη αλλά και σαπούνια και αντισηπτικά φεύγουν πρώτα από τα ράφια στη γειτονική χώρα, που βιώνει το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον κοροναϊό μετά την Κίνα στην οποία ξέσπασε η επιδημία του Covid-19.

Και στην Αγγλία αδειάζουν τα ράφια και υπάρχει έλλειψη σε προϊόντα όπως ρολά τουαλέτας, ζυμαρικά και κονσέρβες ντομάτας. Για να αποφευχθεί το... ποδοπάτημα, αποφασίστηκε να επιτραπεί να γίνονται παραδόσεις προϊόντων σούπερ μάρκετ, δηλαδή, ντελίβερι, και τις νυχτερινές ώρες, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει τους κανόνες ανταγωνισμού και να αφήσει τα σούπερ μάρκετ να παραδίδουν στους πελάτες των αντιπάλων τους καθ' όλο το εικοσιτετράωρο.

Στην Ελλάδα, «εκτόξευση» καταγράφουν οι πωλήσεις και η πελατεία των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ λόγω του κοροναϊού. Η ανησυχία που επικρατεί για την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού έχει οδηγήσει τις τελευταίες μέρες ένα μεγάλο κομμάτι των καταναλωτών στις αγορές μέσω διαδικτύου, εκτοξεύοντας τις ηλεκτρονικές πωλήσεις. Υπολογίζεται ότι εδώ και δύο εβδομάδες οπότε και εντοπίσθηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Ιταλία και η εξάπλωση του ιού άρχισε να παίρνει διαστάσεις οι παραγγελίες στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ υπερδιπλασιάσθηκαν ενώ κατακόρυφα αυξήθηκε και ο αριθμός των νέων πελατών, οι οποίοι έσπευσαν να κάνουν τα ψώνια τους μέσα από τις πλατφόρμες τους.  

Μεγάλη ζήτηση υπάρχει –όπως και στην υπόλοιπη αγορά- για τις κατηγορίες ξηρού τροφίμου (όσπρια, μακαρόνια, κονσέρβες, κα.), οι οποίες μπορεί να αποθηκευτούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθώς επίσης στα απολυμαντικά και στα καθαριστικά. Σύμφωνα με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, επάρκεια αποθεμάτων υπάρχει στην αγορά και δεν αναμένεται να σημειωθούν ελλείψεις σε τρόφιμα και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης, με εξαίρεση ενδεχομένως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα στα αντισηπτικά και σε άλλα είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, αφού έχει υπερπολλαπλασιαστεί σε τεράστιο βαθμό η ζήτησή τους. Ωστόσο, οποιαδήποτε πρόβλεψη και εκτίμηση, αναφορικά με την επάρκεια των προϊόντων, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ριψοκίνδυνη, αφού όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη που θα παρουσιάσει ο κορονοϊός στη χώρα μας και από το αν θα σημειωθούν θανατηφόρα κρούσματα.

Κατεβάζουν ρολά μία μία οι χώρες λόγω κοροναϊού

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, δήλωσε ότι θα εργαστεί από το σπίτι για τις επόμενες δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψή του στην Ιταλία το Σαββατοκύριακο.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας αποφάσισε να ακυρώσει όλα τα μαζικά γεγονότα λόγω της εκδήλωσης του κοροναϊού, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι. «Στη συνάντηση σήμερα το πρωί αποφασίσαμε να διακόψουμε όλες τις μαζικές εκδηλώσεις», δήλωσε ο Morawiecki σε συνέντευξη Τύπου. Η κεντρική ευρωπαϊκή χώρα των 38 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει αναφέρει 17 περιπτώσεις Covid-19.

Ο Πάπας Φραγκίσκος παρότρυνε τους Καθολικούς ιερείς την Τρίτη να «έχουν το θάρρος» να βγουν έξω και να βοηθήσουν τους άρρωστους από τον κοροναϊό, λίγες ώρες μετά την απόφαση της Ιταλίας για γενικό λοκ ντάουν.

Η Μολδαβία απαγόρευσε σε όλους τους αλλοδαπούς να εισέρχονται με αεροπλάνο από οποιαδήποτε χώρα έχει πληγεί από τον κοροναϊό. Η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη, τρεις ημέρες μετά το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στη χώρα της ανατολικής Ευρώπης.

Ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού, Φρανκ Ριστέρ, που έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό είπε ότι έχει τεθεί σε αυτο-καραντίνα. Ο Ριστέρ είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος πολιτικός της Γαλλίας που επιβεβαιώνει ότι έχει προσβληθεί.

Τα νέα του κοροναϊού μέχρι τώρα

  • Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια Ιταλοί ξύπνησαν σε συνθήκες κλειδώματος, αφού τα μέτρα που επιβλήθηκαν στη βόρεια «κόκκινη ζώνη» επεκτάθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.
  • Οι αγορές σημείωσαν άνοδο αφού ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε «τεράστια» οικονομικά μέτρα. Τη Δευτέρα, οι χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου υπέστησαν τη χειρότερη καθημερινή πτώση τους από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Στη Νέα Υόρκη ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση πάνω από 2.000 πόντους, κλείνοντας το 7,8%.
  • Στις ΗΠΑ, οι επιβάτες άρχισαν να αποβιβάζονται από το κρουαζιερόπλοιο Grand Princess στο λιμάνι του Oakland στην Καλιφόρνια. Υπήρχαν 21 περιπτώσεις κοροναϊού που επιβεβαιώθηκαν επί του σκάφους.
  • Στην Αυστραλία, το ASX σταθεροποιήθηκε κατά 3%, με λιγότερες από δύο ώρες, σε δραματική ανάκαμψη από τη ζοφερή εικόνα κατά το άνοιγμα, όταν ο δείκτης ASX200 σημείωσε πτώση 3,7%. Η Αυστραλία έχει τώρα 100 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.
  • Η ηπειρωτική Κίνα δεν ανέφερε νέα κρούσματα κοροναϊού που μεταδίδονται τοπικά εκτός της επαρχίας Hubei, όπου ξεκίνησε η εστία, για τρίτη ημέρα, ενώ μεγάλες κινεζικές πόλεις παρέμειναν σε επιφυλακή για εισαγόμενες λοιμώξεις.
  • Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έφτασε στη Γουχάν.
  • Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι η απειλή μιας πανδημίας είναι «πολύ πραγματική», αλλά τόνισε ότι ο ιός θα μπορούσε ακόμα να ελεγχθεί.
  • Ο αριθμός των νεκρών πέρασε συνολικά 4.000 και οι λοιμώξεις υπερβαίνουν τις 114.000.
  • Ο Φρανκ Ριστέρ, υπουργός πολιτισμού της Γαλλίας, έγινε ο τελευταίος Γάλλος πολιτικός που συνέταξε τον ιό, αφού αρκετοί νομοθέτες διαγνώστηκαν τις τελευταίες ημέρες.
  • Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κύπρου ανέστειλε τις περισσότερες υπηρεσίες του την Τρίτη, ανέφεραν οι αρχές, αφού ένας ιατρός επικεφαλής του καρδιοχειρουργικού τμήματος βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό. Είναι μία από τις δύο περιπτώσεις.
  • Ο Παναμάς και η Μογγολία ανέφεραν τις πρώτες τους περιπτώσεις Covid-19.
Κορονοϊόςμέτρα κορονοϊόςσούπερ μάρκετελλείψεις