Κόσμος|11.03.2020 13:27

Τσαβούσογλου: Η ΕΕ δεν τήρησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει στη συμφωνία με Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Σε συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο Αναντολού, ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών διατύπωσε τις ενστάσεις της Άγκυρας επειδή όπως είπε η ΕΕ δεν τήρησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει βάσει της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ για το Μεταναστευτικό το 2016. Είπε ότι είναι ανάγκη η συμφωνία να επικαιροποιηθεί και πρέπει να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις που είχαν δώσει οι Βρυξέλλες ως προς την απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται το χώρο του Σένγκεν αλλά και αναθεώρηση της ισχύουσας συμφωνίας τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ.

«Υπάρχουν μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να εμποδιστεί η μετανάστευση. Υπάρχουν δαπάνες. Οι πρώτοι 3 γύροι διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης έλαβαν χώρα αλλά με πολιτική απόφαση η διαδικασία τελικά σταμάτησε», είπε. Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στη χθεσινοβραδινή συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και της τουρκικής αντιπροσωπείας με την ηγεσία της ΕΕ.

«Η συνάντηση ήταν σημαντική αλλά έχουν υπάρξει προηγουμένως βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Ο κ. Μισέλ ήρθε δυο φορές στην Τουρκία. Η Φον Λάιεν είχε μια σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρό μας στο Βερολίνο. Εγώ είμαι σε συνεχή επαφή με τον κ. Μπορέλ», είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ωστόσο ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν βήματα την προσεχή περίοδο. Πρέπει να υπάρξει εντιμότητα και ειλικρίνεια απέναντι στην Τουρκία εκ μέρους της ΕΕ». «Η ΕΕ έχει πολύ περισσότερο ανάγκη την Τουρκία από ό,τι η Τουρκία την ΕΕ», είπε ο κ. Τσαβούσογλου. «Και οι δυο πλευρές έχουν υποχρεώσεις η μία απέναντι στην άλλη», είπε.

Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι χθες έγινε μια «φιλική και εποικοδομητική συνάντηση. Στο τέλος της συνάντησης, αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικά θέματα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ταχύτατα ώστε να συμμετάσχουν και διαφορετικά υπουργεία και θεσμοί. Θα εργαστούμε πάνω σε ένα οδικό χάρτη. Το θέμα είναι η επικαιροποίησης της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου. Η συμφωνία του 2016 δεν περιλάμβανε το Ιντλίμπ, την επιχείρηση Άνοιξη Ειρήνης, ή την επιχείρηση Κλάδος Ελιάς. Τώρα αυτές είναι ασφαλείς περιοχές. Τι θα πρέπει να κάνουμε για στείλουμε μετανάστες σε αυτές τις περιοχές;. Πώς να επιλύσουμε το θέμα της τρομοκρατίας; Θέλουμε να τα δούμε όλα αυτά στον οδικό μας χάρτη», είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

«Είσαι ισχυρός όταν έχεις δίκιο. Σχετικά με το μεταναστευτικό, την Τελωνειακή Ένωση, σχετικά με όλα, βλέπουμε ότι έχουμε δίκιο».

«Η ενταξιακή διαδικασία δεν είναι μια μονομερής υπόθεση. Επρόκειτο να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις το 2005 και έπρεπε να τηρηθούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Τα έχουμε εκπληρώσει. Τότε ήταν 15 κεφάλαια, τώρα είναι 35 κεφάλαια. Αυξήθηκαν για να εμποδίσουν την πορεία της Τουρκίας. Ανταποκριθήκαμε στα κριτήρια ένταξης και τα κεφάλαια μπορούν να ανοίξουν. Εξ αιτίας της Κύπρου, η ΕΕ αποφάσισε να κλείσει αυτά τα κεφάλαια».

«Άνοιξαν περίπου 16 κεφάλαια. Υπάρχουν τα κεφάλαια 23 και 24 για τα οποία μας επικρίνουν ιδιαίτερα σχετικά με τη δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία και ασφάλεια. Έχουμε επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις. Γιατί δεν αφήνετε να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια; Ποιος τα εμποδίζει. Τα εμποδίζουν οι Ελληνοκύπριοι που έγιναν πλήρη μέλη της ΕΕ με πολιτική απόφαση.»

Υλοποιήσαμε τα 66 από τα 72 κριτήρια στην απελευθέρωση της βίζας. Απομένουν 6. Αλλά προσπαθούν να τα εμποδίσουν και αυτά. Τώρα έχουν μείνει 4. Κάνουμε βήματα. Κολλάνε σε μια λέξη. Σκοπός τους είναι να εξασθενίσουν τον πόλεμο που κάνουμε .κατά της τρομοκρατίας. Αλλά αυτό είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας για μας».

Αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες των ανθρώπων για στέγαση, τροφή και νερό. Δεν στέλνουμε τους ανθρώπους αυτούς (μετανάστες/πρόσφυγες) με το ζόρι. Εκείνοι θέλουν να πάνε μόνοι τους», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου.

συμφωνίαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΜεβλούτ Τσαβούσογλου