Κόσμος|17.03.2020 22:20

Κορονοϊός: Μία-μία οι χώρες της Ευρώπης απομονώνουν τους πολίτες στα σπίτια τους

Newsroom

Στο έσχατο μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας (όχι καθολικής αλλά για τον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιορισμό) προχωρούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες τόσο λόγω της μη συμμόρφωσης των πολιτών με τα ήδη αυστηρά μέτρα, όσο και εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διασπορά του κορονοϊού στις κοινωνίες, παρόλα τα μέτρα προστασίας που έχουν παρθεί έως σήμερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γαλλία η οποία, πρώτη προχώρησε στο μέτρο για κατ' οίκον περιορισμό, προειδοποιώντας μάλιστα όσους δεν συμμορφωθούν με αυστηρά πρόστιμα.

Για τις επόμενες τουλάχιστον δύο εβδομάδες, περίπου 67 εκατομμύρια άνθρωποι καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις - για ανεφοδιασμό, λόγους υγείας - κινδυνεύοντας με επιβολή προστίμου αν δεν το κάνουν, στο πλαίσιο του «πολέμου» που κήρυξε εναντίον αυτής της παγκόσμιας επιδημίας ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Μόνο σε 5 περιπτώσεις θα μπορούν οι πολίτες να βγαίνουν από το σπίτι τους, φέροντας μάλιστα μαζί τους έγγραφο με ειδική άδεια, για όσο διαρκεί η καραντίνα και αυτές είναι οι εξής:

  • Μετακινήσεις από το σπίτι στον χώρο εργασίας εφόσον είναι απολύτως απαραίτητο και δεν είναι εφικτή η τηλεργασία ή οι επαγγελματικές μετακινήσεις είναι αδύνατο να μεταφερθούν χρονικά.
  • Μετακινήσεις για αγορές αγαθών πρώτης ανάγκης και μόνο προς καταστήματα τα οποία διαθέτουν την απαραίτητη άδεια, μετά τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία του κορονοϊού
  • Μετακινήσεις που αφορούν σε θέματα υγείας
  • Μετακινήσεις για οικογενειακά και επείγοντα ζητήματα, που σχετίζονται με την βοήθεια ατόμων που το έχουν ανάγκη ή την φύλαξη μικρών παιδιών
  • Σύντομες μετακινήσεις, σε κοντινή απόσταση από την κατοικία, σε περίπτωση που κάποιος θέλει να εξασκηθεί – ωστόσο σημειώνεται πως απαγορεύεται κάθε αθλητική ομαδική δραστηριότητα – αλλά και για τις ανάγκες των ζώων συντροφιάς

Όποιος δεν τηρεί τα παραπάνω,  θα καλείται να πληρώνει πρόστιμο αξίας 38 έως και 135 ευρώ. 

Ίδια τακτική από Βέλγιο και Σερβία

Αρχές να αποφασίζουν απαγόρευση κυκλοφορίας. Πιο συγκεκριμένα, μόνο για τρόφιμα, γιατρό και μετάβαση στη δουλειά, αν δεν υπάρχει δυνατότητα τηλεργασίας, θα επιτρέπεται η κυκλοφορία στο Βέλγιο από αύριο το μεσημέρι.  Το Βέλγιο έχει τον ίδιο πληθυσμό με της Ελλάδας. Τα κρούσματα σήμερα είναι 1243, δήλαδή 185 νέα κρούσματα σε σκέψη με την προηγούμενη ημέρα. Εξ αυτών 361 άτομα βρίσκονται στο νοσοκομείο και 79 στην εντατική. Τα καλά νέα είναι ότι 14 άτομα βγήκαν από το νοσοκομείο, ξεπερνώντας το πρόβλημα.

Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας αποφάσισε απόψε να απαγορεύσει την κυκλοφορία στις πόλεις όλων των πολιτών άνω των 65 ετών. Η απαγόρευση αυτή θα ισχύσει και στα χωριά με την διαφορά ότι το όρο ηλικίας είναι τα 70 έτη. Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε ισχύ από αύριο στις 10:00 η ώρα το πρωί. Επίσης αποφασίστηκε να επιβληθεί από αύριο γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8:00 το βράδυ μέχρι τις 6:00 το πρωί.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοινώνοντας την απόφαση ανέφερε ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται για να αποτραπεί η διασπορά του ιού Covid-19. Εξήγησε ότι υπάρχουν χιλιάδες πολίτες της Σερβίας που επέστρεψαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες από το εξωτερικό και κυκλοφορούν ελεύθερα παραβιάζοντας το μέτρο του κατ οίκον περιορισμού που τους επιβλήθηκε κατά την είσοδο στη χώρα.

Για την εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης θα φροντίζει ο στρατός που θα περιπολεί στους δρόμους, δήλωσε ο Βούτσιτς και προειδοποίησε ότι τα πρόστιμα για τους παραβάτες θα είναι πολύ υψηλά. Ο Βούτσιτς ανέφερε επίσης ότι ο στρατός αναλαμβάνει τον έλεγχο των συνόρων και τον έλεγχο των Κέντρων Υποδοχής μεταναστών και προσφύγων σε ολόκληρη την επικράτεια. Στην Σερβία υπάρχουν 72 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού ενώ τέσσερις ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι.

Ισπανία: Με μεγάφωνα προειδοποιούν όλους να μείνουν στα σπίτια τους

Τα 47 εκατομμύρια των Ισπανών βρίσκονται υπό μερική απομόνωση από το Σάββατο το βράδυ, καθώς τους επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους μονάχα για να πάνε στη δουλειά, να αγοράσουν φαγητό ή να πάνε στο φαρμακείο ή στο νοσοκομείο.

Περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε 14 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα για να βοηθήσουν την αστυνομία στην εφαρμογή της καραντίνας, προτρέποντας τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους εκτός αν έχουν σοβαρό λόγο να βγουν έξω. Ειδικές ομάδες του στρατού απολυμαίνουν τους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

«Εάν οι Ισπανοί πάρουν σοβαρά τα μέτρα, θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα σε περίπου 3 με 4 ημέρες» δήλωσε ο Φερνάρντο Σιμόν, ο συντονιστής έκτακτων υγειονομικών περιστατικών. Η Ισπανία καταγράφει τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως πίσω από την Κίνα, την Ιταλία και το Ιράν.

Η αστυνομία επέβαλε πρόστιμα σε 199 ανθρώπους και συνέλαβε έναν επειδή παραβίασαν την καραντίνα, έγινε γνωστό από τον δήμαρχο της Μαδρίτης Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ Αλμέιδα στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE.

Δανία: Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων

Την ίδια ώρα, η Δανία ενισχύει τα μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό της επιδημίας απαγορεύοντας τις συναθροίσεις άνω των 10 προσώπων κι επιβάλλοντας το κλείσιμο των καταστημάτων με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.

«Από τις 10.00 το πρωί τοπική ώρα, αύριο Τετάρτη, θα κλείσουν (.α κομμωτήρια, τα καταστήματα υπηρεσιών μασάζ και τατουάζ, τα εστιατόρια και τα μπαρ» δήλωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν.

Τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία δεν επηρεάζονται από τις απαγορεύσεις, που θα διαρκέσουν, σε πρώτη φάση έως τις 30 Μαρτίου. Αφορούν, ωστόσο, τα εμπορικά κέντρα και τις ντισκοτέκ.

Οι συναθροίσεις άνω των 10 ανθρώπων θα απαγορεύονται τόσο σε υπαίθριους χώρους όσο και στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα το κλείσιμο των αθλητικών κέντρων.

Εκ των 7.620 ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις στη Δανία, έχουν επιβεβαιωθεί 1.025 κρούσματα και τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

ΔανίαΚορονοϊόςαπαγόρευση κυκλοφορίαςΒέλγιοΙσπανίαΓαλλία