Μπορέλ: Oι συνομιλίες E.E - Tουρκίας συνεχίζονται παρά τον κορονοϊό
Μαρία Ψαρά«Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όταν θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη των ηγετών, πιστεύω ότι θα είμαι σε θέση να παρουσιάσω την πρώτη δέσμη των συμπερασμάτων από τις συνομιλίες με την Τουρκία για την αναθεώρηση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το μεταναστευτικό».
Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη. Στην συνέντευξη Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε ψηφιακά, ο Ζοζέπ Μπορέλ ξεκαθάρισε ότι «οι συνομιλίες που έχουμε τώρα με την Τουρκία αφορούν τα σημεία της συμφωνίας που δεν εφαρμόζονται σωστά, προκειμένου να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα».
Συμπλήρωσε όμως ότι κουβέντες υπάρχουν, πέρα από την οικονομική βοήθεια για την Τουρκία και για μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως το θέμα της βίζας και της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία.
«Θέλουμε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το τι λειτουργεί και τι όχι στη συμφωνία, ποιες είναι οι δυσκολίες και οι προϋποθέσεις για μελλοντικές συμφωνίες. Πάντως είναι ξεκάθαρο ότι είναι προς το κοινό συμφέρον να υπάρχει συνεργασία γιατί είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση των μεταναστών στην Τουρκία και να μεριμνήσουμε για όσους αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Συρία λόγω του πολέμου», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο ίδιος είπε ότι «η κατάσταση στα σύνορα είναι πολύ καλύτερη από ο, τι πριν από μια εβδομάδα».
Στην τηλεδιάσκεψη, οι υπουργοί συζήτησαν το θέμα του επαναπατρισμού των Ευρωπαίων που έχουν εγκλωβιστεί σε τρίτες χώρες. Μέχρι στιγμής, 100.000 περίπου έχουν καταθέσει αίτημα να επιστρέψουν, αλλά υπολογίζεται ότι είναι οι διπλάσιοι.
Προβλήματα υπάρχουν με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και με κάποιες χώρες της νότιας Ασίας, είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος. Το έργο του επαναπατρισμού δυσκολεύει και το γεγονός ότι πολλές αεροπορικές εταιρίες έχουν περιορίσει τις πτήσεις τους.
«Υπάρχει και στίγμα σε βάρος των Ευρωπαίων στις τρίτες χώρες. Η παραπληροφόρηση μπορεί να σκοτώσει. Παίζουν με τις ζωές των Ευρωπαίων!», είπε χαρακτηριστικά ο Ζοζέπ Μπορέλ.
«Η Κίνα έστειλε στην Ιταλία μάσκες. Στην αρχή της πανδημίας και η Κίνα ήταν στο επίκεντρο και τότε η ΕΕ έστειλε μεγάλη βοήθεια στην Κίνα. Γιατί τότε είχαμε τη δυνατότητα και η Κίνα το χρειαζόταν. Τώρα, δυστυχώς, η πανδημία ήρθε στην ΕΕ και είναι σε καλύτερη κατάσταση η Κίνα. Οπότε βοηθάει τώρα. Η Ρωσία δεν έχει επηρεαστεί και είναι σε κατάσταση που μπορεί να βοηθήσει την Ιταλία. Ακόμη και οι Κουβανοί γιατροί έφτασαν στην Ιταλία. Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη. Κάνουμε ό,τι μπορούμε με τις δυνατότητές μας. Κάποιες χώρες στην αρχή που δεν άφηναν να περάσει ιατροφαρμακευτικό υλικό ξεπεράστηκε και τώρα είμαστε καλύτερα», συμπλήρωσε.
«Σήμερα συμφωνήσαμε να μιλάμε πιο δυνατά γι αυτό που κάνει η ΕΕ. Κάποιες χώρες λένε ότι η Ευρώπη δεν βοηθάει, αλλά δεν ισχύει. Δεν είναι η στιγμή να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον. Χρειάζεται να ενδυναμώσουμε την συνεργασία και την πολυμέρεια κατά του κορονοϊού. Κάποιες χώρες σήμερα είναι πιο χτυπημένες από άλλες. Αύριο θα είναι άλλες, και μεθαύριο τρίτες. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση είναι να δεσμευτούμε να δουλεύουμε μαζί».
Τέλος, για την «επιχείρηση Ειρήνη» (που θα αντικαταστήσει την «επιχείρηση Σοφία») η οποία αποφασίστηκε για να ελέγξει το λαθρεμπόριο όπλων στην Μεσόγειο, ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι «δεν υπάρχει ακόμη 100% συμφωνία. Κάποιες αντιρρήσεις παραμένουν. Ελπίζω να λυθεί τις επόμενες μέρες ως το τέλος του μήνα, με καλή θέληση από τα κράτη-μέλη».
- Μπλόκαραν πολλά νοσοκομεία της Αθήνας από τις νέες εφημερίες - Οι αλλαγές
- Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Επικίνδυνα φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην Αττική - Πού υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες
- Τι βλέπουν στην κυβέρνηση μετά την εκλογή Τραμπ: Ποιες εξελίξεις αναμένονται στο Ουκρανικό αλλά και στη «γειτονιά»
- Μαθητές στην Ικαρία κάνουν κατάληψη γιατί δεν έχουν καθηγητές - Τι λένε οι εκπαιδευτικοί