Κόσμος|11.12.2018 18:48

Χορήγηση βίζας για ανθρωπιστικούς λόγους από το Eυρωκοινοβούλιο

Μαρία Ψαρά

Ψηφίστηκε τελικά από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πολύπαθη νομοθετική πρόταση για τις ανθρωπιστικές βίζες. Πρόσβαση στην ευρωπαϊκή επικράτεια με μοναδικό σκοπό την αίτηση διεθνούς προστασίας και αιτήσεις και έκδοση θεωρήσεων εισόδου (βίζες) σε πρεσβείες και προξενεία της ΕΕ στο εξωτερικό είναι η «απάντηση» των ευρωβουλευτών για τους περίπου 30.000 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2000 προσπαθώντας να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Η έκθεση νομοθετικής πρωτοβουλίας υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια με 429 ψήφους υπέρ, 194 κατά και 41 αποχές. Την προηγούμενη φορά, στην Ολομέλεια του Νοεμβρίου, η νομολογία δεν είχε περάσει γιατί… οι ευρωβουλευτές προτίμησαν να βγουν για διάλειμμα, μην επιτρέποντας την συγκέντρωση της πλειοψηφίας που χρειαζόταν για την υπερψήφισή της.

Το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει έως τις 31 Μαρτίου 2019 τη νομοθετική πρόταση για τη θέσπιση ευρωπαϊκής θεώρησης για ανθρωπιστικούς λόγους, η οποία θα επιτρέπει την πρόσβαση σε ευρωπαϊκό έδαφος (αποκλειστικά στο κράτος μέλος που εκδίδει τη θεώρηση εισόδου) με μοναδικό σκοπό την υποβολή αίτησης διεθνούς προστασίας.

Το ΕΚ τονίζει ότι, παρά τις πολλές ανακοινώσεις και αιτήματα για ασφαλή και νόμιμη πορεία των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη, η ΕΕ δεν διαθέτει εναρμονισμένο πλαίσιο προστατευόμενων διαδικασιών εισόδου. Υπογραμμίζει επίσης ότι, λόγω ανεπαρκούς νομικού πλαισίου, περίπου το 90% των ατόμων που έχουν λάβει διεθνή προστασία εισήλθαν στην ΕΕ με παράτυπα μέσα.

Το ΕΚ θεωρεί ότι οι θεωρήσεις εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους θα βοηθήσουν στο να αντιμετωπιστούν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Μεσόγειο και, όσον αφορά τις μεταναστευτικές οδούς προς την ΕΕ (τουλάχιστον 30.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε ευρωπαϊκά σύνορα από το 2000), θα καταπολεμήσουν το διακίνηση ανθρώπων, θα συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση των αφίξεων και διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν επίσης ότι το εργαλείο αυτό θα πρέπει να συμβάλλει στη καλύτερη αξιοποίηση του προϋπολογισμού των κρατών μελών και της ΕΕ για το άσυλο, των διαδικασιών επιβολής του νόμου, του ελέγχου των συνόρων, της αστυνόμευσης και διάσωσης. Υπογραμμίζουν ωστόσο ότι η απόφαση χορήγησης ευρωπαϊκών ανθρωπιστικών θεωρήσεων εισόδου θα πρέπει να παραμείνει αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών.

Το ψήφισμα διευκρινίζει ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να αποδείξουν ότι υπάρχει βάσιμη έκθεση σε κίνδυνο δίωξης και ότι δεν βρίσκονται ήδη σε διαδικασία επανεγκατάστασης. Η αξιολόγηση της αίτησης δεν πρέπει να περιλαμβάνει διαδικασία πλήρους καθορισμού του καθεστώτος, αλλά πριν από την έκδοση της θεώρησης, κάθε υποψήφιος θα πρέπει να υποβάλλεται σε έλεγχο ασφάλειας, μέσω των σχετικών εθνικών και ευρωπαϊκών βάσεων δεδομένων, «προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι δεν παρουσιάζει κίνδυνο για την ασφάλεια».

Το ΕΚ ζητά από την Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση έως τις 31 Μαρτίου 2019. Η Επιτροπή θα πρέπει να αιτιολογήσει την απάντησή της στο αίτημα του Κοινοβουλίου.

Ευρωκοινοβούλιοβίζα