Κόσμος | 05.04.2020 11:30

Μαύρες μέρες στη Νέα Υόρκη: «Πολεμικές» εικόνες από το Μπέργκαμο των ΗΠΑ

Γιώργος Σκαφιδάς

Οι νεκροί από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ έχουν πια ξεπεράσει σε αριθµό εκείνους από τα τροµοκρατικά χτυπήµατα της 11ης Σεπτεµβρίου, µε το επίκεντρο της τραγωδίας να επικεντρώνεται στην πόλη της Νέας Υόρκης, όπως είχε συµβεί άλλωστε και εκείνον τον «µαύρο» Σεπτέµβριο του 2001, και τον αόρατο εχθρό να συνεχίζει να θερίζει χωρίς ορατή προοπτική «ειρήνευσης».

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραµπ -ο µέχρι πρότινος καθησυχαστικός και «άνετος»- αναγκάστηκε την περασµένη Τρίτη να εκπέµψει SOS προειδοποιώντας ότι οι νεκροί στις Ηνωµένες Πολιτείες από τον COVID-19 θα µπορούσαν να ξεπεράσουν τους 100.000 ή ακόµη και να αγγίξουν τους 240.000, εάν οι Αµερικανοί δεν υπακούσουν πιστά στα µέτρα (της καραντίνας) που έχει επιβάλει η κυβέρνηση µε χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απριλίου. Συγκριτικά, η χώρα είχε θρηνήσει περί τις 116.000 ανθρώπινες απώλειες στον Α’ Παγκόσµιο και άλλες περίπου 405.000 στον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο, ενώ τα θύµατα της 11ης Σεπτεµβρίου ήταν σχεδόν 3.000 και οι νεκροί Αµερικανοί στρατιώτες σε Ιράκ και Αφγανιστάν περίπου 7.000.

Κρίνοντας από τα νούµερα και µόνο, οι Ηνωµένες Πολιτείες είναι πια σαν να βρίσκονται σε «πόλεµο». «Πολεµικές» είναι άλλωστε και οι εικόνες που µας έρχονται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, µε τα πλωτά στρατιωτικά «νοσοκοµεία» USNS Comfort και USNS Mercy, στα λιµάνια της Νέας Υόρκης και του Λος Αντζελες αντίστοιχα, και τα αυτοσχέδια αντίσκηνα µε τις κλίνες στο Σέντραλ Παρκ του Μανχάταν. 

AP photo
AP photo
AP photo

Η Νέα Υόρκη είναι το νέο παγκόσµιο επίκεντρο στην εξάπλωση της πανδηµίας του κορονοϊού, η αµερικανική πολιτεία µε τους περισσότερους νεκρούς από τον ιό, που περπατά πια «σε κοιλάδα σκιάς θανάτου» µε τον ορατό κίνδυνο να εξελιχθεί σε νέα Ιταλία («Μικρή Ιταλία» ονοµάζεται κατά τραγική ειρωνεία και µία από τις γειτονιές στο Μανχάταν). Βαθιά καπιταλιστική και ανεπτυγµένη.

Με σχεδόν 20 εκατοµµύρια κατοίκους και ένα ΑΕΠ που ξεπερνά το 1,7 τρισεκατοµµύρια δολάρια. Γενέτειρα πέντε Αµερικανών προέδρων (των Ρούζβελτ και Τραµπ, µεταξύ άλλων) και συνολικά... εκατοµµυρίων Αµερικανών εκατοµµυριούχων. «Σπίτι» της Wall Street καθώς και του Nasdaq, του Μπλούµπεργκ αλλά και του Μέρντοχ. Εάν ήταν χώρα, η πολιτεία της Νέας Υόρκης θα ήταν σήµερα η 10η «πλουσιότερη» στον κόσµο, αλλά και εκείνη µε τους περισσότερους δισεκατοµµυριούχους (112) µετά την Καλιφόρνια.

AP photo
AP photo
AP photo
AP photo

Την τελευταία φορά που κοιτάξαµε ωστόσο, ο αριθµός των νεκρών στη Νέα Υόρκη είχε ξεπεράσει τους 3.000 και συνέχιζε να ανεβαίνει. Εως την ώρα που θα διαβάζονται αυτές οι γραµµές, το πιο πιθανό είναι πως θα έχει πολλαπλασιαστεί και θα συνεχίζει να ανεβαίνει, µε τα συνολικά κρούσµατα στην πολιτεία να έχουν ξεπεράσει τα 100.000 (από σχεδόν 76.000 που ήταν στις 31 Μαρτίου). Σηµειώνεται, άλλωστε, ότι µόνο οι ασθενείς που νοσηλεύονταν στις διαθέσιµες ΜΕΘ της Νέας Υόρκης την περασµένη εβδοµάδα ξεπερνούσαν τους 2.500 και αυξάνονταν.

Η Νέα Υόρκη µπορεί να έχει δισεκατοµµυριούχους και χρηµατιστήρια, της λείπουν ωστόσο... αναπνευστήρες, νοσοκοµειακές κλίνες, µονάδες εντατικής θεραπείας και νοσηλευτικό προσωπικό. «Τι θα κάνουµε µε 400 αναπνευστήρες όταν χρειαζόµαστε 30.000» διερωτάτο σε δραµατικούς τόνους ο 62χρονος κυβερνήτης της πολιτείας, Αντριου Κουόµο, στις 24 Μαρτίου, παραδεχόµενος ο ίδιος τις δυσβάσταχτες ελλείψεις σε υποδοµές και υλικοτεχνικό εξοπλισµό.

Εως και τα µέσα της προηγούµενης εβδοµάδας, η Νέα Υόρκη διέθετε περίπου 53.000 νοσοκοµειακές κλίνες, γύρω στις 3.200 κλίνες σε µονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και λιγότερους από 5.000 αναπνευστήρες, µε τον ίδιο τον Κουόµο ωστόσο να εκτιµά ότι στο απόγειο της κρίσης (που αναµένεται µέσα στον µήνα Απρίλιο) η πολιτεία θα έχει ανάγκη από... περίπου 140.000 κρεβάτια, έως και 40.000 κρεβάτια σε ΜΕΘ και περίπου 30.000 µε 40.000 αναπνευστήρες.

AP photo
AP photo

Εάν κάποιος επέµενε να έχει διαφορετική άποψη, τουλάχιστον µέχρι πρότινος, αυτός ήταν βέβαια ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραµπ. «∆εν πιστεύω πως χρειάζονται 40.000 ή 30.000 αναπνευστήρες. Μπαίνεις µέσα σε µεγάλα νοσοκοµεία και βλέπεις... έχουν δύο αναπνευστήρες. Και τώρα ξαφνικά λένε “µπορούµε να παραγγείλουµε 30.000;”» δήλωνε ο Αµερικανός πρόεδρος στις 26 Μαρτίου στο Fox News, αµφισβητώντας δηµοσίως ως υπερβολικά όσα του ζητούν ως οµοσπονδιακή βοήθεια πολλοί από τους κυβερνήτες των αµερικανικών πολιτειών. Εν τω µεταξύ, βέβαια, όσο ο Τραµπ το... σκεφτόταν, οι νεκροί στις ΗΠΑ πολλαπλασιάστηκαν, µε τη χώρα να εξελίσσεται πια στο νέο επίκεντρο της πανδηµίας του κορονοϊού, όπως είχε άλλωστε προειδοποιήσει και ο ίδιος ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας διά εκπροσώπου του.

Οι νεκροί από τον κορονοϊό στις Ηνωµένες Πολιτείες έχουν πια ξεπεράσει τους 7.000, αφήνοντας πίσω χώρες όπως η Κίνα και το Ιράν, µε την πολιτεία της Νέας Υόρκης, που µετράει και τις µε διαφορά περισσότερες ανθρώπινες απώλειες, να αναζητά απεγνωσµένα τρόπους θωράκισης καταφεύγοντας συχνά ακόµη και σε «πατέντες», µε την επίγνωση ότι αυτές θα είναι καλύτερες από το τίποτα. Σε ακριβώς αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνήτης Αντριου Κουόµο εµφανίζεται να εξετάζει ως επιλογή τη µετατροπή ξενοδοχείων και φοιτητικών εστιών σε... χώρους νοσηλείας (σε µια προσπάθεια να αυξήσει έτσι τις διαθέσιµες κλίνες), ενώ παράλληλα απευθύνει έκκληση και για εθελοντική προσφορά εργασίας, υποστηρίζοντας ότι η πολιτεία πρόκειται να χρειαστεί επιπλέον ένα εκατοµµύριο εργαζόµενους στον χώρο της Υγείας εάν θέλει να ανταποκριθεί στην κρίση. Με... πατέντες επιχειρούν όµως να καλύψουν τις αυξηµένες, πέρα από κάθε υπάρχουσα δυνατότητα, ανάγκες και οι γιατροί σε κάποια από τα νοσοκοµεία της Νέας Υόρκης, δοκιµάζοντας για παράδειγµα τεχνικές «όχι ιδανικές, αλλά λειτουργικές», όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Κουόµο, που θα επιτρέπουν σε δύο ασθενείς να µοιράζονται έναν αναπνευστήρα...

AP photo
AP photo
AP photo

Την ίδια ώρα, στο Σέντραλ Παρκ του Μανχάταν καθώς και σε εκθεσιακούς χώρους της περιοχής του Χελς Κίτσεν (Jacob K. Javits Convention Center), όπως άλλωστε και σε αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής του Κουίνς (Queens stadium complex), µέσα σε υπαίθριες σκηνές αλλά και σε κατάλληλα διαµορφωµένες κλειστές εγκαταστάσεις, έχουν ξεκινήσει ήδη να στήνονται αυτοσχέδια «νοσοκοµεία» εξοπλισµένα µε κλίνες και αναπνευστήρες καθώς και ειδικά «κυλικεία», όπου θα προετοιµάζονται δεκάδες χιλιάδες γεύµατα για ασθενείς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στο λιµάνι της Νέας Υόρκης (New York Harbor) από την άλλη, έχει καταπλεύσει ήδη από την περασµένη ∆ευτέρα και το πλοίο-νοσοκοµείο «USNS Comfort» του αµερικανικού πολεµικού ναυτικού, µε την αποστολή να προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες σε όλους εκείνους όµως που δεν πάσχουν από τον κορονοϊό, προκειµένου έτσι να µπορέσει να αποσυµφορηθεί και η κίνηση σε όσες από τις νοσοκοµειακές µονάδες της πόλης συνεχίζουν να «καλύπτουν» τα αυξανόµενα κατά πολλές χιλιάδες κάθε ηµέρα κρούσµατα του COVID-19. Ο λόγος για ένα πλοίο-στρατιωτικό νοσοκοµείο µε 1.000 κλίνες, 12 αίθουσες χειρουργείου, 80 κλίνες ΜΕΘ και περίπου 1.000 άτοµα προσωπικό, ένα πλοίο που έχει παλαιότερα κληθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του και σε σειρά από πολεµικά µέτωπα...

Νέα ΥόρκηΝτόναλντ ΤραμπΆντριου ΚουόμοΚορονοϊός