Διεθνής έρευνα: Ο φόβος για την υγεία ξεπερνά την ανησυχία για την οικονομία
Το 67% των περισσότερων από 13.200 ανθρώπων που ρωτήθηκαν από τις 15 ως τις 23 Απριλίου δηλώνουν ότι η προάσπιση της υγείας θα πρέπει να είναι προτεραιότητα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών σε όλο τον κόσμο επιθυμεί οι κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στο να σώσουν ζωές παρά στις κινήσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας που πλήττεται από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα του Edelman Trust Barometer.
Συνολικά, το 67% των περισσότερων από 13.200 ανθρώπων που ρωτήθηκαν από τις 15 ως τις 23 Απριλίου συμφώνησαν με τη δήλωση: «Η σημαντικότερη προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι να σώσει όσες περισσότερες ζωές γίνεται, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι η οικονομία θα ανακάμψει πιο αργά».
Στον αντίποδα, μόλις ένας τους τρεις συμφώνησε με τη φράση: “Καθίσταται πιο σημαντικό για την κυβέρνηση να σώσει θέσεις εργασίας και να επανεκκινήσει την οικονομία παρά να λάβει κάθε προληπτικό μέτρο για να διατηρήσει ασφαλείς τους πολίτες».
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στον Καναδά, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ινδία, την Ιαπωνία, το Μεξικό, τη Σαουδική Αραβία, τη Νότια Κορέα, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Το 76% των Ιαπώνων συμφώνησε ότι η δημόσια υγεία θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, έναντι του 56% των Κινέζων.
Στον Καναδά, τη Βρετανία και τη Γαλλία το 70% ή και περισσότερο των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ του να δοθεί προτεραιότητα στην υγεία. Στις ΗΠΑ, όπου έχουν σημειωθεί διαμαρτυρίες κατά του lockdown, το ποσοστό ανερχόταν σε 66%.
«Είναι μπερδεμένο διότι έχεις δύο κρίσεις ταυτόχρονα: μία υγειονομική κρίση και μία οικονομική κρίση», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Έντελμαν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Edelman Trust Barometer. «Αλλά οι άνθρωποι λένε: "Έχουμε ήδη περάσει έξι με επτά εβδομάδες με αυτούς (τους περιορισμούς στις δραστηριότητες), τι σημασία έχουν μία ή δύο ακόμη εβδομάδες;"».
Οι κυβερνήσεις αντέδρασαν με διαφορετικό τρόπο στην κρίση της πανδημίας. Για παράδειγμα οι αρχές του Βιετνάμ και της Νέας Ζηλανδίας δέχθηκαν επαίνους για την έγκαιρη λήψη μέτρων που σταμάτησε την εξάπλωση της covid-19, ενώ οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας και της Ρωσίας αλλά και αλλού δέχθηκαν επικρίσεις για την απουσία προετοιμασίας.
Ωστόσο, η έρευνα του Edelman βρήκε ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό της κυβέρνησης αυξήθηκε σε όλο τον κόσμο, με συνολικά άνοδο 11 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον Ιανουάριο, στο ποσοστό ρεκόρ του 65%.
Το ποσοστό αυτό αντικατοπτρίζει την ικανοποίηση των πολιτών για την στήριξη που προσέφεραν οι κυβερνήσεις στην οικονομία και στο έργο των δημόσιων υπηρεσιών υγείας. Αντίθετα, μόνο το 29% εκτίμησε ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι επιχειρηματίες κάνουν «εξαιρετική δουλειά».
«Αρρυθμίες» στο Λαϊκό Νοσοκομείο από τις νέες εφημερίες: Ακυρώνονται μέχρι και χειρουργεία - Επιστολή 258 γιατρών στον Γεωργιάδη
Εύβοια: «Μου θυμίζει την υπόθεση των Σατανιστών» - Ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη ζητεί ο δικηγόρος των παιδιών
Θεοδοσία Τσάτσου στο ethnos.gr: «Η αφόρητη καταπίεση και όλο το δράμα που βίωσα, μ' έκαναν καλλιτέχνη»
Η Κριστίνα Αγκιλέρα γιορτάζει τα 44α γενέθλιά της και ποζάρει ημίγυμνη στο Instagram
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr