Λιβύη: Προκλητικοί ισχυρισμοί του Προέδρου του Ανωτάτου Συμβουλίου για την τουρκική παρουσία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους της Λιβύης, Χαλίντ Αλ Μίσρι, ο οποίος συναντήθηκε με δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τουρκία, δήλωσε ότι είναι νόμιμο για την Τουρκία να βρίσκεται στη Λιβύη. Ο Λίβυος αξιωματούχος αποκάλυψε επίσης τις προσδοκίες του για τη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο μετά τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο.
Ο Μίσρι υπογράμμισε στο τουρκικό Sputnik ότι ο δεσμός αδελφοσύνης μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών της Λιβύης βασίζεται πρωτίστως στο Ισλάμ, αλλά έχουν παράλληλα κοινή ιστορία και κοινό παρελθόν. «Όταν το Κυπριακό ήταν στην ημερήσια διάταξη, η Λιβύη ήταν από τις πρώτες χώρες που αποδέχθηκαν την ύπαρξη της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», σημείωσε.
Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο
Αναφερόμενος στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο, που υπεγράφη μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας στις 27 Νοεμβρίου 2019, δήλωσε ότι και οι δύο χώρες μπορούν να διεκδικήσουν δικαιώματα στους φυσικούς πόρους στη Μεσόγειο.
«Όταν η Ελλάδα, η Αίγυπτος και το Ισραήλ προσπάθησαν να αποκλείσουν την Τουρκία από εδώ, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα στους πόρους φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, αυτή η περιοχή προστατεύτηκε από τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Αυτή η συμφωνία όχι μόνο προστατεύει τα δικαιώματα και των δύο χωρών στο φυσικό αέριο, αλλά και οικοδομεί μία εμπιστοσύνη ενάντια στη συνωμοσία που υπάρχει εναντίον των δύο κρατών», είπε.
«Η Τουρκία είναι νόμιμο να βρίσκεται στη Λιβύη»
Η Τουρκία είναι το πρώτο και σχεδόν το μοναδικό κράτος που έχει σταθεί στο πλευρό της Λιβύης από τις 4 Απριλίου 2019, δήλωσε ο Μίσρι, τονίζοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται στη Λιβύη για εκπαίδευση και υποστήριξη.
«Φυσικά, η υποστήριξη της Τουρκίας εδώ εμπόδισε τον Χαφτάρ να καταλάβει την Τρίπολη. Ο τουρκικός στρατός και οι δυνάμεις στη Λιβύη βρίσκονται νομίμως και δεν έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς συμφωνίες», ισχυρίστηκε, ενώ συνέχισε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες δεν εξισώνονται με τους μισθοφόρους.
«Προσπαθούν να δείξουν την Τουρκία ως εισβολέα»
«Είναι κάτι που δεν δεχόμαστε επ’ ουδενί να εξισώνουμε τους Τούρκους στρατιώτες που έρχονται νόμιμα στη χώρα μας ‘χτυπώντας την πόρτα’ με εκείνους που έφεραν τους μισθοφόρους τους ‘πηδώντας από τη στέγη’ χωρίς συμφωνία. Οι χώρες που υποστήριξαν τον Χάφταρ, ιδιαίτερα η Γαλλία και η Αίγυπτος, προσπαθούν να εξισώσουν άλλες δυνάμεις από το εξωτερικό με τις τουρκικές δυνάμεις και να τις παρουσιάσουν ως εισβολείς. Ωστόσο, ο μεν βρίσκεται νόμιμα στη χώρα μας και ο δε είναι ο εισβολέας που έρχεται ως μισθοφόρος, προσπαθώντας να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στη Λιβύη με τη βία», ανέφερε.
«Γιατί η Γαλλία ακολουθεί αυτή την πολιτική;»
Ο Μίσρι δήλωσε ότι το κίνητρο πίσω από την πολιτική που ακολουθεί η Γαλλία είναι η έχθρα κατά της Τουρκίας. «Ειδικά, η Total Petrol δεν θέλει να δώσει τα αποθέματα πετρελαίου της στην ανατολική Μεσόγειο στους ιδιοκτήτες τους -Τουρκία και Λιβύη-», είπε ο Mishri.
«Ως εκ τούτου, έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά. Αλλά γνωρίζουμε όλες αυτές τις συνωμοσίες και δεν θα πετύχουν ποτέ. Πιστεύω ότι οι αδελφικές σχέσεις Τουρκίας και Λιβύης θα αναπτύσσονται και θα ενισχύονται μέρα με τη μέρα».
«Η Λιβύη μπροστά σε διχασμό ή εμφύλιο»
Μιλώντας για τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που σχεδιάζονται να διεξαχθούν στη Λιβύη στις 24 Δεκεμβρίου, ο Μίσρι υποστήριξε ότι οι δυνάμεις, που δεν μπόρεσαν να καταλάβουν τη Λιβύη, προσπάθησαν να φτιάξουν άλλους νόμους υπέρ του Χαφτάρ και να κατευθύνουν την εκλογική διαδικασία.
«Η Αίγυπτος και η Γαλλία μας παρουσιάζουν στον κόσμο ως το κόμμα που ‘μπλοκάρει τις εκλογές’. Θέλουν νόμους ειδικά για αυτούς. Ωστόσο, το βασικό εμπόδιο στην εκλογική διαδικασία είναι αυτοί που επιβάλλουν όρους, στους οποίους είναι αδύνατον να συμφωνήσουμε. Τη σημερινή στάση της Γαλλίας, μόνο η Αίγυπτος την υποστηρίζει. Αυτές οι δύο χώρες θέλουν μια παράνομη εκλογική διαδικασία. Ιταλία, Τουρκία και πολλές χώρες με τις οποίες έχουμε δεσμούς, περιγράφουν τη διεξαγωγή εκλογών βάσει της ισχύουσας εκλογικής νομοθεσίας ως ‘απαράδεκτη’. Αυτές οι χώρες λένε ότι εάν διεξαχθούν εκλογές με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, μπορεί η κατάσταση να οδηγηθεί σε χειρότερα αποτελέσματα από ό,τι είναι τώρα. Θα υπάρξει διχασμός ή εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη», υποστήριξε ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους της Λιβύης.
«Οι ψήφοι του Χαφτάρ δεν θα ξεπεράσουν το 10%»
«Αυτοί οι νόμοι είναι νόμοι μόνο και μόνο για να φέρουν τον Χαφτάρ στην ηγεσία της Λιβύης. Ταυτόχρονα, αυτοί οι νόμοι είναι αντίθετοι με το σύνταγμα της Λιβύης, καθώς και με τις διεθνείς συμφωνίες και αποφάσεις. Οι νόμοι αυτοί δεν ψηφίστηκαν στη βουλή, δεν τέθηκαν καν προς ψήφιση. Αν οι εκλογές διεξάγονταν αντικειμενικά και σωστά, οι ψήφοι του Χαφτάρ δεν θα ξεπερνούσαν ούτε το 10%», εκτίμησε.
«Ο τομέας όπου η συνεργασία με την Τουρκία είναι μεγαλύτερη είναι στα drones»
Τέλος, μιλώντας για την αμυντική δεινότητα της Λιβύης, ο Μίσρι τόνισε ότι «ο τομέας όπου υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία με την Τουρκία είναι στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη».
Δολοφονία στην Εύβοια: Πώς προσπάθησαν να εξαπατήσουν οι δράστες τους αστυνομικούς - Ψάχνουν ακόμη το κίνητρο
Κρήτη: Το χρονικό της δολοφονίας της 36χρονης που ο δράστης δεν γνώριζε καν - Τα πρώτα λόγια του
Νύχτα ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Επίθεση στην αποστολή του ΠΑΟΚ από οπαδούς της ΑΕΚ
Η μαγεία του Θεάτρου Σκιών μέσα από τα μάτια του γνωστού καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Χατζή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr