Καμπανάκι ΠΟΥ για τη μετάλλαξη Όμικρον: Κερδίζει έδαφος σε όλο τον κόσμο – Ανησυχία για τα συστήματα Υγείας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τους ρυθμούς με τους οποίους εξαπλώνεται η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη γνωστή παραλλαγή του κορονοϊού.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί κρούσματα της Όμικρον σε 77 χώρες, «όμως η πραγματικότητα είναι ότι η Όμικρον βρίσκεται πιθανότατα στις περισσότερες χώρες, ακόμη και αν δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Η Όμικρον εξαπλώνεται με ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί σε καμία άλλη παραλλαγή», σημείωσε. «Ανησυχούμε από το γεγονός ότι οι άνθρωποι θεωρούν την Όμικρον ήπια. Ακόμη και αν η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε για άλλη μια φορά να κατακλύσει εκείνα τα συστήματα υγείας που δεν είναι προετοιμασμένα», προειδοποίησε.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ υπογράμμισε επίσης ότι τα εμβόλια από μόνα τους δε θα επιτρέψουν σε καμία χώρα να βγει από την κρίση και ζήτησε να χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία: οι μάσκες, ο τακτικός αερισμός των κλειστών χώρων και η τήρηση των αποστάσεων. «Να τα κάνετε όλα αυτά. Κάντε τα με συνέπεια. Κάντε τα σωστά», επέμεινε.
Ο Τέντρος επισήμανε ότι η εμφάνιση της Όμικρον ώθησε ορισμένες χώρες να επιταχύνουν τα προγράμματα αναμνηστικού εμβολιασμού για όλον τον ενήλικο πληθυσμό τους, «μολονότι δεν έχουμε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών εμβολιασμών έναντι αυτής της παραλλαγής». «Ο ΠΟΥ ανησυχεί ότι τέτοια προγράμματα θα οδηγήσουν ξανά στη συσσώρευση εμβολίων για την Covid-19 που παρατηρήσαμε φέτος και θα επιδεινώσουν την ανισότητα. Είναι σαφές, καθώς προχωράμε, ότι οι αναμνηστικές δόσεις θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο, ιδίως για εκείνους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια ή να πεθάνουν», πρόσθεσε.
«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: ο ΠΟΥ δεν είναι κατά των αναμνηστικών δόσεων. Είμαστε κατά της (εμβολιαστικής) ανισότητας», είπε ο Τέντρος. «Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Η σειρά (εμβολιασμού) μετράει. Το να δίνεις ενισχυτικές δόσεις σε ομάδες χαμηλού κινδύνου, απλώς θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκείνων που είναι υψηλού κινδύνου και ακόμη περιμένουν την πρώτη δόση τους, λόγω των προβλημάτων στον ανεφοδιασμό», εξήγησε. «Από την άλλη, το να δίνεις πρόσθετες δόσεις σε εκείνους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μπορεί να σώσει περισσότερες ζωές από το να δίνεις τις πρώτες δόσεις σε εκείνους που ανήκουν σε ομάδες χαμηλού κινδύνου», κατέληξε στη διαδικτυακή, τακτική ενημέρωση του Οργανισμού από τη Γενεύη.
Κατά 83% αυξήθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού στην Αφρική την τελευταία εβδομάδα
Η Αφρική βρίσκεται αντιμέτωπη με την ταχύτερη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού φέτος, με τον αριθμό τους να έχει αυξηθεί κατά 83% την τελευταία εβδομάδα, αν και οι θάνατοι παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, έγινε γνωστό την Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στις μεταλλάξεις Δέλτα και Όμικρον, επισημαίνει ο ΠΟΥ σε μια ανακοίνωση. Ο αριθμός των νέων μολύνσεων κορονοϊού στην ήπειρο αυτή τη στιγμή διπλασιάζεται κάθε πέντε ημέρες, το μικρότερο χρονικό πλαίσιο που έχει αναφερθεί φέτος.
Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών ευνοούν τις μεταλλάξεις
Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στην Αφρική ενθαρρύνουν τις ιικές μεταλλάξεις, όπως τη νέα παραλλαγή Όμικρον, να εξαπλωθούν, σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα της υγείας. Η ήπειρος δυσκολεύτηκε να αποκτήσει εμβόλια έως πρόσφατα και βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις για τη διανομή τους, μεταξύ άλλων την έλλειψη πόρων, προσωπικού και εξοπλισμού.
Έως τη Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου, μονάχα 20 αφρικανικές χώρες είχαν εμβολιάσει τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ορισμένες χώρες, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Τσαντ έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το 1%, σύμφωνα με στοιχεία που περισυνέλεξε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
«Είμαστε επιφυλακτικά αισιόδοξοι πως οι θάνατοι και η σοβαρή νόσηση θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα στο τωρινό κύμα, όμως η αργή εξέλιξη της εκστρατείας εμβολιασμών στην Αφρική σημαίνει πως και οι δύο αυτοί δείκτες θα αυξηθούν πολύ περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε», δήλωσε η Δρ Ματσιντίσο Μοέτι, η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική.
Η Αφρική κατέγραψε περισσότερα από 196.000 νέα κρούσματα την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, ένας αριθμός υψηλότερος από τα περίπου 107.000 την περασμένη εβδομάδα, σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 19% την ίδια περίοδο, αναφέρει, και ανέρχονται κατά μέσο όρο σε περίπου 1.000 την εβδομάδα στο τέταρτο πανδημικό κύμα. Με τους τωρινούς ρυθμούς, η Αφρική θα χρειαστεί έως τον Μάιο του 2022 προκειμένου να φθάσει στο 40% της εμβολιαστικής κάλυψης και τον Αύγουστο του 2024 για να επιτύχει το 70%, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Pfizer: Αποτελεσματικό και κατά της μετάλλαξης Όμικρον το χάπι κατά του κορονοϊού
Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Pfizer το αντιιικό χάπι κατά της COVID-19 δείχνει ότι είναι σχεδόν 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλείας και στην αποτροπή θανάτου σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.
Σύμφωνα με πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του έναντι της ταχέως εξαπλούμενης μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού.
Η φαρμακοβιομηχανία εκτίμησε τον περασμένο μήνα ότι το χάπι ήταν περίπου 89% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλειών ή θανάτων σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα δοκιμών σε περίπου 1.200 άτομα.
Σημειώνεται πως τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη περιλαμβάνουν επιπλέον 1.000 άτομα.
Κανένας που συμμετείχε στη δοκιμή και έλαβε τη θεραπεία Pfizer δεν πέθανε, σε σύγκριση με 12 θανάτους ανάμεσα σε αυτούς που έλαβε εικονικό φάρμακο.
Τα χάπια της Pfizer λαμβάνονται σε συνδυασμό με το παλαιότερο αντιικό ριτοναβίρη κάθε 12 ώρες για πέντε ημέρες, με τη χορήγηση να ξεκινάει λίγο μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Εάν εγκριθεί το συγκεκριμένο χάπι, η θεραπεία θα πωληθεί ως Paxlovid.
Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια
Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, είναι πιθανότατα αρκετά χαμηλότερη από ό,τι έναντι των προηγούμενων παραλλαγών, όμως τα εμβόλια συνεχίζουν να παρέχουν σημαντική προστασία έναντι του κινδύνου σοβαρής νόσησης, ιδίως εφόσον κάποιος κάνει τρίτη δόση. Αυτό εκτιμά μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία αν δεν γίνουν μαζικά ενισχυτικές δόσεις, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν στο μέλλον τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχουν κάνει ακόμη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέπτυξαν υπολογιστικά μοντέλα που αφενός ενσωματώνουν δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη Δέλτα και στις άλλες παλαιότερες παραλλαγές, αφετέρου λαμβάνουν υπόψη τα πρώτα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Όμικρον. Οι εκτιμήσεις σχετικά με την ανοσοδιαφυγή βασίζονται στα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και κατά πόσο αυτά μειώνονται με το πέρασμα του χρόνου και απέναντι στις διαφορετικές παραλλαγές του κορονοϊού.
Τα μοντέλα εκτιμούν ότι, μετά από δύο δόσεις mRNA εμβολίου, η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στο να αποτρέψει τη νόσο Covid-19 με συμπτώματα είναι περίπου μόνο 30%, έναντι 87% όσον αφορά τη Δέλτα. Αν μάλιστα έχουν περάσει πάνω από τέσσερις μήνες από τη δεύτερη δόση, τότε η προστασία από δύο δόσεις εμβολίων έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης «ουσιαστικά εξαφανίζεται».
Όμως οι ενισχυτικές-αναμνηστικές δόσεις αποκαθιστούν εν μέρει την προστασία περίπου στο 48%, «που είναι παρόμοια με την προστασία 43% που έχουν έναντι της Δέλτα οι εμβολιασμένοι με εξασθενημένη ανοσία", σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή καθηγητή Μαρμ Κιλπάτρικ».
Ευτυχώς, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι σημαντικό πως η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου (λόγω Όμικρον) είναι πολύ υψηλότερη. Εκτιμούμε ότι είναι 86% σε περίπτωση που έχει πρόσφατα κάποιος κάνει δεύτερη δόση εμβολίου mRNA, 67% αν έχει περάσει καιρός και η ανοσία του έχει εξασθενήσει, και 91% μετά από την τρίτη ενισχυτική δόση».
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι, στην περίπτωση της Όμικρον, «η αποτελεσματικότητα των εμβολίων (δύο δόσεις) έναντι της σοβαρής νόσου μειώνεται σημαντικά για τα άτομα με εξασθενημένη πια ανοσία, ενώ η προστασία έναντι της λοίμωξης, της συμπτωματικής νόσου και της μετάδοσης (του ιού) σχεδόν εξαλείφεται. Όμως οι τρίτες δόσεις βελτιώνουν σημαντικά αυτές τις μειώσεις, αν και αποκαθιστούν την προστασία απλώς στα επίπεδα ισοδύναμα με εκείνα της προστασίας των ατόμων με εξασθενημένη ανοσία έναντι της παραλλαγής Δέλτα. Συνεπώς, η εισβολή της Όμικρον είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα εξάπλωση των λοιμώξεων και σημαντική αύξηση των νοσηλειών, εκτός και αν υπάρξει ενίσχυση της ανοσίας με ευρεία χορήγηση ενισχυτικών δόσεων».
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η παραδοχή Ζελένσκι για τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία, η ώρα της αλήθειας για την ΕΕ και ο παράγοντας Τραμπ
Έρχονται λευκά Χριστούγεννα; Κρύο, βροχές και χιόνια τις γιορτές - Πρόγνωση μετεωρολόγων
Δολοφονία 36χρονης στο Ηράκλειο: Ερωτήματα για την ολιγωρία των αρχών – Ο δράστης είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τη σύντροφο του
Ξανά Βασίλισσα του κόσμου η Ρεάλ Μαδρίτης! Κατέκτησε το Διηπειρωτικό με 3-0 επί της Πατσούκα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr