Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ΟΗΕ αντιμέτωπος με τις ζοφερές εικόνες στη Μπούχα και η ΕΕ προβληματισμένη για τις περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Παγκόσμιος αποτροπιασμός επικρατεί αναφορικά με τις εικόνες νεκρών -από ρωσικά πυρά- ανθρώπων, ακόμα και παιδιών, στους δρόμους της πόλης Μπούχα στην Ουκρανία. Οι φωτογραφίες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου με τους εκπροσώπους του ΟΗΕ να δηλώνουν συγκλονισμένοι και τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνούν σύσσωμοι για περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, εξαιτίας των γεγονότων στη Μπούχα, χωρίς όμως να μπορούν με ευκολία να καταλήξουν στο είδος αυτών, που θα αφορούν όμως την ενέργεια.
Διχογνωμία στην ΕΕ για τις κυρώσεις στη Ρωσία που αφορούν στην ενέργεια
Διχογνωμία φαίνεται πως επικρατεί ανάμεσα στους ηγέτες της ΕΕ σε ό,τι αφορά στην επιβολή κυρώσεων για την ενέργεια στη Ρωσία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Αρώνη και του OPEN TV. Από τη συζήτηση του πέμπτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ προέκυψε ότι όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να ενταθούν οι κυρώσεις στη Ρωσία, ειδικά μετά τη θηριωδία που σημειώθηκε στην Μπούχα.
Υπάρχουν χώρες, όπως η Γαλλία που τάσσονται υπέρ των περαιτέρω κυρώσεων και άλλες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία, που - δεδομένου ότι είναι εξαρτημένες από το ρωσικό πετρέλαιο - φοβούνται πως το κόστος θα είναι μεγαλύτερο για τα ίδια τα κράτη.
Η ενδιάμεση λύση που φαίνεται να προκύπτει είναι να μπουν μέτρα μόνο στις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία και όχι στο πετρέλαιο. Για το φυσικό αέριο δεν γίνεται καν συζήτηση.
Στο τραπέζι μέτρα για εμπόριο και διεθνείς συναλλαγές
Την Τετάρτη, πρόκειται να συνεδριάσουν οι πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ κι αν δεν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να περιμένουμε ίσως μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα που θα συνεδριάσουν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ. Στο τραπέζι, εντωμεταξύ, των συζητήσεων, βρίσκονται μέτρα για το εμπόριο και τις διεθνείς συναλλαγές.
Νέες κυρώσεις ΕΕ στη Ρωσία - Εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα
Η ΕΕ πρέπει να αυξήσει την πίεσή της στη Ρωσία, τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσιάζοντας προτάσεις που αφορούν στο πέμπτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας για τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προτείνεται η απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα, κάτι που μπορεί να επιφέρει στη Ρωσία απώλειες 4 δισ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, μεταξύ των προτάσεων είναι η πλήρης απαγόρευση συναλλαγών σε τέσσερις βασικές τράπεζες συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης στη Ρωσία, της VTB.
Η απαγόρευση ρωσικών πλοίων και πλοίων που διαχειρίζεται η Ρωσία από το να έχουν πρόσβαση σε λιμάνια της ΕΕ συγκαταλέγεται στα νέα περιοριστικά μέτρα σύμφωνα με την Πρόεδρο της Κομισιόν. Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις που αφορούν σε βασικά προϊόντα όπως γεωργικά προϊόντα, τρόφιμα, ανθρωπιστική βοήθεια και ενέργεια. Επιπροσθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών οδικών μεταφορών, κίνηση η οποία μπορεί να περιορίσει δραστικά τις επιλογές της ρωσικής βιομηχανίας στην απόκτηση αγαθών σύμφωνα με την κ. Φον ντερ Λάιεν. Περαιτέρω στοχευμένες απαγορεύσεις εξαγωγών αξίας 10 δισ. ευρώ σε σημαντικούς τομείς για τη Μόσχα με στόχο την υποβάθμιση βιομηχανικής ικανότητας της Ρωσίας συμπεριλαμβάνονται στα νέα πιθανά περιοριστικά μέτρα.
Επίσης, η Πρόεδρος της Κομισιόν κάνει λόγο για ειδικές νέες απαγορεύσεις στις εισαγωγές, αξίας 5,5 δισ. ευρώ, σε προϊόντα από ξύλο έως τσιμέντο, θαλασσινά και ποτά. Τέλος, αναφέρει ότι λαμβάνεται μια σειρά από πολύ στοχευμένα μέτρα, όπως η γενική απαγόρευση της ΕΕ για τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε δημόσιες συμβάσεις στα κράτη μέλη.
«Εργαζόμαστε για πρόσθετες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών πετρελαίου και εξετάζουμε ορισμένες από τις ιδέες που παρουσιάζονται από τα κράτη μέλη» συμπληρώνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Βίντεο που σόκαρε έδειξε ο Ζελένσκι στον ΟΗΕ
Τη φρίκη του πολέμου έδειξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα από την παρουσίαση ενός βίντεο με πολύ σκληρά πλάνα ανθρώπων που σκοτώθηκαν από ρωσικά πυρά. Έντονη ήταν η αντίδραση της προεδρεύουσας για τα όσα συμβαίνουν.
Η πρέσβειρα της Βρετανίας, Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, δήλωσε πως οι εικόνες είναι «φοβερές» και συμπλήρωσε πως είναι σκανδαλισμένη από τα πλάνα που έδειχναν πτώματα ή μέλη των θυμάτων.
Στο σύντομο βίντεο φαίνονται απανθρακωμένα και ακρωτηριασμένα πτώματα, ακόμη και παιδιών, από το Ιρπίν, την Ντιμέρκα, τη Μαριούπολη και τη Μπούχα.
Ζητήθηκε η αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας
Ο Ουκρανός πρόεδρος κατά την ομιλία του ζήτησε από τον ΟΗΕ να αναλάβει «αμέσως» δράση για αυτά τα «εγκλήματα πολέμου» που, όπως είπε, διέπραξαν οι Ρώσοι στη χώρα του. Διαφορετικά τα Ηνωμένα Έθνη θα έπρεπε «απλώς να κλείσουν», πρόσθεσε.
Ανάμεσα στα αιτήματά του ήταν και να αποπεμφθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας, του οποίου είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη, καθώς και να μεταρρυθμιστεί το σύστημα του Οργανισμού ώστε «το δικαίωμα στο βέτο να μην σημαίνει δικαίωμα στον θάνατο».
«Έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος που μετατρέπει το βέτο του στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε δικαίωμα να (προκαλεί) τον θάνατο (…) Η Ρωσία θέλει να μετατρέψει την Ουκρανία σε σιωπηλούς σκλάβους», τόνισε.
Κατά την ομιλία του παρουσία του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε ότι «τώρα χρειαζόμαστε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ειρήνη στην Ουκρανία. Αν δεν ξέρετε πώς να πάρετε αυτήν την απόφαση, μπορείτε να κάνετε δύο πράγματα: είτε να αποπέμψετε τη Ρωσία, ως επιτιθέμενη, ώστε να μην μπλοκάρει αποφάσεις που αφορούν τη δική της επίθεση. Κατόπιν, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε την ειρήνη».
«Είτε, η άλλη επιλογή είναι να δείξετε, σας παρακαλώ, ότι μπορούμε να μεταρρυθμιστούμε ή να αλλάξουμε», συνέχισε. «Αν δεν υπάρχει εναλλακτική, η επόμενη επιλογή θα ήταν να διαλυθείτε».
Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι περίπου 11 εκατομμύρια Ουκρανοί (πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού) έχουν εκτοπιστεί.
Περισσότερα από 4 εκατομμύρια έφυγαν από τη χώρα. Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, είπε νωρίτερα ότι τουλάχιστον 1.430 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων και 121 παιδιά. Σημείωσε όμως ότι κατά πάσα πιθανότητα οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ χαμηλότεροι από τους πραγματικούς.
Στο μήνυμά του στα Ηνωμένα Έθνη ο Ζελένσκι μίλησε για τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου από τον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο, κατηγορώντας τη Ρωσία για σφαγές αμάχων.
«Ρώσοι στρατιώτες σκότωναν και βασάνιζαν για την ευχαρίστησή τους» τόνισε ο Ζελένσκι ενώ επισήμανε ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα έγκλημα που δεν διέπραξαν οι αντίπαλοι».
Επανέλαβε ότι οι ενέργειες των Ρώσων μοιάζουν πολύ με αυτές της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS και ότι η προπαγάνδα του Βλαντιμίρ Πούτιν μεταφέρει το μίσος σε άλλες χώρες πέρα από την Ουκρανία.
Πρόκειται για την πρώτη ομιλία του Ουκρανού προέδρου στον ΟΗΕ, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Ο Ζελένσκι τόνισε ότι Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνουν αμάχους και βιάζουν γυναίκες. Έκανε εκτενή αναφορά στην πόλη Μπούτσα, όπου καταγράφεται ένα σκηνικό φρίκης, μιλώντας για γενοκτονία.
«Ο ρωσικός στρατός σκότωσε εσκεμμένα οποιονδήποτε υπηρέτησε τη χώρα μας. Στόχευσαν και σκότωσαν γυναίκες έξω από τα σπίτια τους. Ξεκλήρισαν οικογένειες, ενήλικες και παιδιά, ενώ προσπάθησαν να κάψουν πτώματα. Στέλνω μήνυμα εκ μέρους των πολιτών που τιμούν καθημερινά τη μνήμη των νεκρών και τη μνήμη των αμάχων που σκοτώθηκαν και πυροβολήθηκαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους αφού βασανίστηκαν. Μερικοί από αυτούς πυροβολήθηκαν στους δρόμους» πρόσθεσε ο Ζελένσκι.
Το OPEN στην Μποροντιάνκα - Εικόνες αποκάλυψης
Στην πόλη Μποροντιάνκα, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο και καταστράφηκε ολοσχερώς όταν την κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα, βρέθηκε εντωμεταξύ η απεσταλμένη του ΟΡΕΝ Γεωργία Λαγού.
Οι εικόνες αποκάλυψης που καταγράφει ο εικονολήπτης Κώστας Παπαδάτος αποτυπώνουν τον εφιάλτη του πολέμου. Οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι, ενώ - σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές - οι Ρώσοι ανατίναξαν τις γέφυρες, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση στην περιοχή, όπου εντοπίζονται τα περισσότερα θύματα, όπως καταγγέλλει η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας.
«Εμείς ζούμε εδώ πήγαμε όμως στην πεθερά μου στην Μπερεστιάγκα, εκεί πυροβολούσαν και βομβάρδιζαν εδώ ήταν κόλαση εκεί ήταν λίγο καλύτερα», εξηγεί κάτοικος.
Τα πρώτα ασθενοφόρα έχουν ξεκινήσει και έρχονται στην πόλη ενώ σύμφωνα με τις Αρχές, ο στρατός σιγά - σιγά έρχεται εδώ στη βομβαρδισμένη Μποροντιάνκα για να δει τι ακριβώς συμβαίνει
Ο 42χρονος Σεργκέι που κείτεται στο κρεβάτι του νεκρός σύμφωνα με τους γείτονές του οι Ρώσοι στρατιώτες δεν τον δολοφόνησαν έτσι απλά. «Ζήτησε ένα τσιγάρο ξεκίνησε να περπατάει και μου είπε ότι πέρασε γύρω στα 50 μέτα και τον πυροβόλησαν στην πλάτη σφαίρα πέρασε από μέσα του. Μπόρεσε να φτάσει μέχρι το σπίτι έπεσε τον έγλειψε ο σκύλος σηκώθηκε σιγά-σιγά και έφτασε στο σπίτι», δηλώνουν χαρακτηριστικά.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr