Εκλογές Γαλλία: Γιατί η νίκη Μακρόν θα πρέπει να προβληματίζει τον Πούτιν - Τι γράφει το CNN για τις διεθνείς ισορροπίες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Από το βράδυ της Κυριακής ο Εμάνουελ Μακρόν είναι ο τρίτος πρόεδρος που επανεκλέγεται επί πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, δηλαδή εδώ και εξήντα χρόνια, (οι άλλοι δύο ήταν ο Μιτεράν και ο Σιράκ), αλλά και ο μόνος που επανεκλέγεται χωρίς κατά την πρώτη του θητεία να έχει χάσει βουλευτικές εκλογές και να έχει υποχρεωθεί σε αυτό που στη Γαλλία ονομάζουν «συγκατοίκηση». Το ερώτημα που κυριαρχεί από σήμερα στη Γαλλία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, είναι αν θα καταφέρει και στη δεύτερη θητεία του να αποφύγει τη συγκατοίκηση.
Προς το παρόν πάντως, και ενώ οι διαβουλεύσεις στα πλαίσια των κομμάτων που ηττήθηκαν στις προεδρικές εκλογές φουντώνουν, ο Γάλλος πρόεδρος έχει αποσυρθεί στην κρατική βίλα των προέδρων της Γαλλικής Δημοκρατίας, μπροστά σε μία λίμνη στις Βερσαλλίες, όπου όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του ξεκουράζεται και σκέφτεται. Γι' αυτή την εβδομάδα δεν φαίνεται να τίθεται θέμα ανασχηματισμού της υπάρχουσας κυβέρνησης την οποία άλλωστε ο ίδιος έχει διορίσει. Αυτό ίσως συμβεί στις αρχές Μαΐου, λίγο πριν την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του για πέντε ακόμη χρόνια. Στο εγγύς μέλλον θεωρείται πάντως βέβαιο ότι θα ταξιδέψει στο Βερολίνο και ότι όπως και πριν από πέντε χρόνια θα επισκεφθεί ένα στρατιωτικό νοσοκομείο και τον τάφο της μητέρας του.
Στο μεταξύ οι ενδοκομματικές διαβουλεύσεις στο Παρίσι δίνουν και παίρνουν με βασικό αντικείμενο της πολιτικές συμφωνίες που θα μπορούσαν να επιτευχθούν ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου. Στο πλαίσιο της ακροδεξιάς εξετάζουν το αν και κατά πόσο είναι εφικτό τα κόμματα της Μαρίν Λεπέν και του Eρικ Ζεμούρ να εμφανιστούν με κοινό ψηφοδέλτιο. Προς το παρόν αυτό δείχνει ανέφικτο, κυρίως δε μετά το χθεσινό «καρφί» του Ζεμούρ ότι εδώ και 50 χρόνια οι Λεπέν χάνουν στις εκλογές. Από την άλλη στο χώρο της αριστεράς εντείνονται οι διαβουλεύσεις για κοινή κάθοδο των Οικολόγων και του Κομμουνιστικού Κόμματος με την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λυκ Μελανσόν. Εδώ οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας εμφανίζονται περισσότερες, αλλά όπως συχνά λένε οι Γάλλοι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».
Ο Εμανουέλ Μακρόν κατά πάσα πιθανότητα θα αναμείνει την έκβαση αυτών των διαβουλεύσεων και στη συνέχεια θα καταλήξει σε αποφάσεις ως προς τη μορφή και το περιεχόμενο που θα λάβει η δίκη του προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών.
H νίκη Μακρόν μεγάλη πληγή για τον Πούτιν
Την ίδια ώρα, ένα δημοσίευμα του διεθνούς δικτύου CNN εξετάζει τον τρόπο που η νίκη Μακρόν θα επηρεάσει τις διεθνείς ισορροπίες και πιο συγκεκριμένα τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν. «Σε χαλεπούς καιρούς οι Γάλλοι ψηφοφόροι επέλεξαν την ασφάλεια του μεσαίου χώρου παρά μια ακροδεξιά υποψήφια, που υποσχόταν να φέρει τα πάνω κάτω στην οικονομία και την κοινωνία και τη Γαλλία πιο κοντά στη Ρωσία. Αυτό που έκανε η Λεπέν για τους περισσότερους από τους οπαδούς της ήταν να δείξει ότι θα μπορούσε να είναι "προεδρική" σε μια χώρα, όπου δεν θα ήθελε να ζήσει με εκείνη στο τιμόνι η πλειοψηφία», αναφέρει το άρθρο.
Όπως γράφει το αμερικανικό δίκτυο, η Γαλλία υπό την Λεπέν θα ακολουθούσε έναν δρόμο προσέγγισης με τη Ρωσία – παρία του ελεύθερου κόσμου – και εσωστρέφειας, ενώ θα επέβαλε απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας σε δημόσιους χώρους και θα έστηνε δημοψηφίσματα με στόχο την αποδυνάμωση της νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας. Η ακροδεξιά επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού προσπάθησε παράλληλα να δελεάσει τους ψηφοφόρους υποσχόμενη μείωση των φόρων και κοινωνικές δαπάνες σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά στενάζουν υπό τον πληθωρισμό, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει πώς θα χρηματοδοτήσει αυτά τα σχέδιά της, όπως επεσήμανε ο Μακρόν.
Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για τον επανεκλεγέντα Γάλλο πρόεδρο, που έχει πάντως άλλους δύο μήνες μπροστά του για να αξιοποιήσει τη γαλλική προεδρία της ΕΕ ώστε να συσπειρώσει τη Γηραιά Ήπειρο απέναντι στον Πούτιν. Ο δρόμος μπροστά κρύβει προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες, λέει το CNN με τη Φινλανδία και ενδεχομένως τη Σουηδία έτοιμες να ζητήσουν ένταξη στο ΝΑΤΟ, και την Ουκρανία να επιδιώκει τάχιστη ένταξη στην ΕΕ. Στο εσωτερικό μέτωπο, την ίδια ώρα, ο Μακρόν θα αντιμετωπίζει τον καλπάζοντα -σε όλη την Ευρώπη – πληθωρισμό, που αναγκάζει τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναζητήσουν τρόπους περιορισμού των επιπτώσεων από την επιβολή τυχόν νέων κυρώσεων στην εισαγόμενη ρωσική ενέργεια.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr