Η Βουλγαρία στη μέγγενη του Ουκρανικού: Η καθηγήτρια Αντουανέτα Χρίστοβα μιλά στο ethnos.gr
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Δύσκολα να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία εκτιμά η καθηγήτρια πολιτικής ψυχολογίας και πρόεδρος του τμήματος Ψυχολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών Αντουανέτα Χρίστοβα.
Μιλώντας στο ethnos.gr, εκτιμά ότι οι πολίτες δεν ξέρουν τι να περιμένουν. Και αυτό γιατί από τη μια είναι πράγματι δύσκολο να αποφασίσουν αν όντως χρειάζεται η χώρα πρόωρες εκλογές δεδομένου ότι βρισκόμαστε εν καιρώ πολέμου και εν μέσω μίας πολύ μεγάλης οικονομικής και σύνθετης κρίσης.
Από την άλλη πλευρά, τα κόμματα φοβούνται για τις συνέπειες των αντιδημοφιλών αποφάσεων που πρέπει να πάρουν στο προσεχές μέλλον όπως είναι η άρση του βουλγαρικού βέτο για τη Βόρεια Μακεδονία (που θα ξεμπλοκάρει την έναρξη των διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας με την ΕΕ) και ανησυχούν για το ενδεχόμενο ο κόσμος να τους γυρίσει την πλάτη. Κανένας δεν θέλει να χάσει τις εκλογές.
Υπάρχουν και κάποια κόμματα που αυξάνουν τη δυναμική τους μέρα την μέρα και δεν ενδιαφέρονται άμεσα για να οδηγηθούν σε μια εκλογική μάχη. Επομένως, μπορεί να μην προκηρυχθούν άμεσα, θεωρώ, όμως, δεδομένο ότι η χώρα θα οδηγηθεί πρόωρα σε κάλπες κάποια στιγμή. Και η ημερομηνία θα εξαρτηθεί από την στιγμή που θα αποφασίσει ένα κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού να αποσύρει την εμπιστοσύνη του αλλά και από το ποτέ η αντιπολίτευση ζητήσει να αναλάβει την εξουσία».
Η Βουλγάρα καθηγήτρια, μια από τις πιο γνωστές πολιτικές αναλύτριες στα ΜΜΕ της χώρας της, παρατηρεί ότι η κατάσταση στην εσωτερική πολιτική σκηνή είναι πάρα πολύ δύσκολη και χαοτική, σημειώνοντας ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός αποτελείται μεταξύ άλλων από δύο λαϊκίστικά κόμματα που ήρθαν στην εξουσία με διάθεση ρεβανσισμού, λαϊκίστικές κορώνες, χωρίς πολιτικό σχέδιο και συνδέονται κυρίως με συγκεκριμένα εσωτερικά και εξωτερικά συμφέροντα.
Δεν υπάρχει διχασμός ανάμεσα σε ρωσόφιλους και φιλοευρωπαίους στη Βουλγαρία
Παρά την άνοδο του ποσοστού των ρωσόφιλων στην βουλγαρική κοινωνία η κ. Χρίστοβα εκτιμά ότι δεν υπάρχει διχασμός ανάμεσα σε ρωσόφιλους και σε φιλοευρωπαίους. Αντίθετα, όπως λέει, υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση στη Βουλγαρία για το ποιο είναι το συμφέρον της χώρας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κάποιοι πιστεύουν ότι η εμπλοκή στον πόλεμο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο μέλλον για τη χώρα, ενώ άλλοι είναι πεπεισμένοι ότι πρέπει να βοηθήσουν με ένα πιο καλλιεργημένο τρόπο.
Περίπου το 65% των πολιτών τάσσεται κατά της αποστολής όπλων
Στον απόηχο της απόφασης του βουλγαρικού κοινοβουλίου την περασμένη Τετάρτη να αναλάβει η χώρα την επισκευή του βαρέως στρατιωτικού εξοπλισμού της Ουκρανίας η κ. Χρίστοβα τονίζει ότι η μεγαλύτερη εμπλοκή της Βουλγαρίας στον πόλεμο της Ουκρανίας θα επηρεάσει και τις πολιτικές εξελίξεις. Σε ό,τι αφορά την κοινωνία τονίζει ότι αυτή είναι διχασμένη σε αυτούς που θέλουν να στείλουν όπλα στην Ουκρανία και σε αυτούς που διαφωνούν.
«Δεν τίθεται θέμα συμπάθειας ή μη της Ρωσίας. Είναι θέμα αποστολής ή όχι στρατιωτικού εξοπλισμού για την Ουκρανία. Περίπου το 65% των πολιτών είναι κατά της αποστολής όπλων. Δεν νομίζω ότι αυτό μας ξεχωρίζει από άλλες ευρωπαϊκές. Δημιουργεί, όμως, ένταση, επιθετικότητα, δυσαρέσκεια, αναποτελεσματικότητα και αισθήματα ανικανότητας στους Βούλγαρους πολίτες. Αυτό είναι πολύ άσχημα συναισθήματα».
Η ΕΕ πρέπει να δώσει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στη Βουλγαρία
Σχολιάζοντας την πιθανότητα μεγαλύτερης διείσδυσης της Μόσχας στη Σόφια εξηγεί ότι για την Ρωσία η Βουλγαρία είναι πολύτιμη, παίζοντας το ρόλο του δορυφόρου. «Για αυτό το λόγο και η Ευρώπη θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στη χώρα. Σε κάθε περίπτωση οι Βούλγαροι είναι Ευρωπαίοι. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν όμορφα συναισθήματα για τους Ρώσους ή δεν τους συμπαθούν».
Βλέπει άρση του βουλγαρικού βέτο για τη Βόρεια Μακεδονία
Η κ. Χρίστοβα δηλώνει πεπεισμένη ότι οι δυνάμεις που βοήθησαν τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ να αναρριχηθεί στην εξουσία έχουν δεσμευθεί στην κατεύθυνση άρσης του βουλγαρικού βέτο για τη Βόρεια Μακεδονία. Εκτιμά, τέλος, ότι το ζήτημα του φυσικού αερίου αποτελεί τεράστιο ζήτημα για τη Σόφια. «Η παροχή φυσικού αερίου για τη Σόφια είναι εξασφαλισμένη μέσω των διασυνδετήριων αγωγών. Ίσως η Ελλάδα μας βοηθήσει. Το ζήτημα, όμως είναι που θα φτάσουν οι τιμές του φυσικού αερίου».
Δολοφονία 36χρονης στην Κρήτη: Η ψυχιατρική έκθεση για τον 33χρονο – Είχε προσπαθήσει να πατήσει και άλλη γυναίκα
Δολοφονία στην Καλαμάτα: «Είχαμε προσωπικές διαφορές» - Πώς ο 35χρονος κατακρεούργησε το θύμα
Πώς θα κάνουμε τελικά Χριστούγεννα; Το «καιρικό καρουζέλ» και οι «χιονοεκπλήξεις» - Οι τελευταίες προγνώσεις
Γιώργος Καραμίχος για Χρήστο Μάστορα: «Δεν έχω τέτοια στεγανά ότι κάποιος πρέπει να είναι ηθοποιός για να παίξει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr