Βρετανία: «Όχι» από Μπάκιγχαμ στην επιστροφή των λειψάνων του Αιθίοπα πρίγκιπα Αλεμαγέχου - Φυλάσσονται μαζί με τη σορό της Ελισάβετ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η βρετανική μοναρχία απέρριψε το αίτημα των Αιθιόπων που ζητούν την επιστροφή των λειψάνων του προγόνου τους, του πρίγκιπα Αλεμαγέχου, ο οποίος είχε αιχμαλωτισθεί όταν ήταν παιδί στην Αιθιοπία από τον βρετανικό στρατό, πέθανε στην Αγγλία το 1879 και ετάφη στο κάστρο του Ουίνδσορ.
Ο πρίγκιπας Αλεμαγέχου πέθανε, σύμφωνα με τους ιστορικούς, σε ηλικία 18 ετών στο Λιντς της βόρειας Αγγλίας από πνευμονία. Καθώς της ήταν πολύ προσφιλής, η βασίλισσα Βικτωρία ζήτησε να ταφεί στη βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνδσορ.
Η Αιθιοπία έχει ζητήσει, ματαίως, πολλές φορές την επιστροφή του πρίγκιπα που μεταφέρθηκε στη Βρετανία από τον βρετανικό στρατό μετά τη νίκη του επί του αυτοκρατορικού αιθιοπικού στρατού το 1868. Οι απόγονοι του Αλεμαγέχου επανέλαβαν το αίτημά τους στο BBC. «Θέλουμε την επιστροφή των λειψάνων του (...) γιατί δεν είναι αυτή η χώρα που γεννήθηκε», είπε ο Φαζίλ Μίνας.
Απέρριψε το αίτημα το Μπάκιγχαμ
Όμως, το παλάτι του Μπάκιγχαμ απέρριψε το αίτημα. «Είναι σχεδόν απίθανο να γίνει δυνατή η εκταφή των λειψάνων του Αλεμαγέχου χωρίς να διαταραχτεί η γαλήνη πολλών άλλων προσώπων που βρίσκονται κοντά», δηλώνει εκπρόσωπος του παλατιού σε ανακοινωθέν προς το BBC.
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' συγκαταλέγεται στα μέλη της βασιλικής οικογένειας που έχουν ταφεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο βασιλικός οίκος έχει κατά το παρελθόν χορηγήσει άδεια επίσκεψης σε αιθιοπικές αντιπροσωπείες στον ναό.
Η ανάμνηση του πρίγκιπα έχει μείνει πολύ έντονη την Αιθιοπία. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο το 1924, ο αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ κατέθεσε στον τάφο του χαραγμένη πλάκα στην αμχαρική γλώσσα. Το 2007, ο πρόεδρος της Αιθιοπίας Γκίρμα Ουόλντε-Γκιόργκις ζήτησε από τη βασίλισσα Ελισάβετ την επιστροφή του πρίγκιπα στη χώρα του.
Η μοναχική ζωή του πρίγκιπα Αλεμαγέχου
Ο πρίγκιπας Αλεμαγέχου γεννήθηκε το 1861. Αιχμαλωτίσθηκε μαζί με τη μητέρα του, την αυτοκράτειρα Τιρουουόρκ, όταν οι Βρετανοί κατέλαβαν το αυτοκρατορικό οχυρό της Μεκντέλα στις 13 Μαΐου 1868. Ο πατέρας του, ο αυτοκράτορας Θεόδωρος Β', αυτοκτόνησε για να μην παραδοθεί. Η αυτοκράτειρα πέθανε κατά την διάρκεια του ταξιδιού προς τη Βρετανία.
«Φοβόμουν ότι δε θα είναι ποτέ ευτυχισμένος (...) μόνος του σε μία ξένη χώρα, χωρίς γονείς», έγραψε η βασίλισσα Βικτωρία στο ημερολόγιό της. Η ζωή του «δεν υπήρξε ευτυχισμένη, ήταν γεμάτη με κάθε είδους δυσκολίες, και ήταν τόσο ευαίσθητος πιστεύοντας ότι οι άνθρωποι τον κοίταζαν εξαιτίας του χρώματός του».
- Διαδικασίες εξπρές για επαναληπτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου: Τα επόμενα βήματα και οι υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί
- Γυναικοκτονία στη Χαλκιδική - Συγκλονισμένος ο διευθυντής Παιδοχειρουργικής του Ιπποκράτειου: «Ο 8χρονος βρέθηκε δίπλα στη μητέρα του»
- Άγνωστο μέχρι πότε θα κρατούνται οι Μπελέρης και Κοκαβέσης - «Κωμικοτραγική η απόφαση για παράταση της κράτησης» - Τι λέει μέλος της «Ομόνοιας»
- Εικόνα που συγκινεί: Σκοτείνιασε το άγαλμα του Χριστού στο Ρίο σε ένδειξη συμπαράστασης στον Βινίσιους που δέχτηκε ρατσιστική επίθεση
- Δικαστικό «χαστούκι» στον Πρίγκιπα Χάρι: «Όχι» στην αξίωσή του να πληρώνει για αστυνομική προστασία όταν επισκέπτεται τη Βρετανία
- Σπίτι μου: Γκαζώνουν οι εγκρίσεις για τα φτηνά στεγαστικα δάνεια - Τα νέα στοιχεία
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr