Τουρκία: Πυρά αναλυτών κατά Ερντογάν μετά τις δηλώσεις για Κύπρο
Τούρκοι αναλυτές κατακεραυνώνουν σήμερα τον Τούρκο πρόεδρο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Τούρκοι αναλυτές κατακεραυνώνουν σήμερα τον Τούρκο πρόεδρο για τη δήλωση σχετικά με την Κύπρο, χαρακτηρίζοντάς την «τεράστιο λάθος», που θα στοιχίσει διεθνώς στην Τουρκία και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το «ιμπεριαλιστικό» πρόσωπο που αποκάλυψε.
Ο Τούρκος αναλυτής Ερόλ Μουτερτζιμλέρ σχολιάζοντας σε εκπομπή του καναλιού Σοζτζού TV, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, τη δήλωση του Τούρκου προέδρου ότι έπρεπε το ’74 να είχε καταληφθεί ολόκληρη η Κύπρος από την Τουρκία, εκτιμά ότι πρόκειται για ένα μικρο-πολιτικό προεκλογικό πυροτέχνημα, που εκθέτει -όμως- την Άγκυρα διεθνώς. Παράλληλα, ως βετεράνος που πολέμησε στην εισβολή, εξηγεί τη στρατηγική της κατάληψης της μισής Κύπρου πριν από 50 χρόνια και δη τη γεωστρατηγική πολιτική της Τουρκίας πίσω από την κατάκτηση της Καρπασίας.
«Ο Ερντογάν είπε σήμερα: «Αν ήταν στο χέρι μου, θα είχαμε προχωρήσει στην επιχείρηση το ‘74, θα είχαμε μπει στο νότο, θα τον είχαμε καταλάβει, θα τον είχαμε προσαρτήσει στην Τουρκία". Όποιος έβαλε τον Ερντογάν να το πει αυτό, έχει κάνει ένα τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συγγραφέας-ερευνητής.
«Όποιος έβαλε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να το πει αυτό, έκανε το μεγαλύτερο κακό που θα μπορούσε να κάνει σε αυτή τη χώρα. Θα σας πω γιατί: Τί ανοησίες είναι αυτές; Τότε είσαι ένας εισβολέας, είσαι ένας κατακτητής, είσαι ένας ιμπεριαλιστής», προσθέτει ο Ερόλ Μουτερτζιμλέρ, ο οποίος εξηγεί ότι ως υπαξιωματικός τότε έχει μια λίστα με όλους τους αξιωματικούς και τους διοικητές που υπηρέτησαν εκεί εκείνη την εποχή. Απομνημονεύματα, πολεμικά ημερολόγια, συνομιλίες αεροσκαφών-πλοίων, συνομιλίες πλοίων-πλοίων, όπως η βύθιση του (πλοίου) Κοτζάτεπε. «Σχεδόν το 98% του πολέμου περιγράφεται σε αυτά τα έγγραφα», υποστηρίζει.
Προεκλογικές σκοπιμότητες
Ο Τούρκος αναλυτής υποστηρίζει ότι στόχος της δήλωσης Ερντογάν ήταν να προσεταιριστεί τους ψηφοφόρους του μικρού Νέου Κόμματος Ευημερίας, που δεν συντάχθηκε σε αυτές τις εκλογές με την κυβερνητική συμμαχία. Ο πατέρας του ηγέτη του Νέου Κόμματος Ευημερίας ήταν ο Νετζμετίν Ερμπακάν, εταίρος της κυβέρνησης Ετζεβίτ το ’74, που οργάνωσαν μαζί την εισβολή.
«Γιατί τα είπε ο Ταγίπ Ερντογάν αυτά, ξέρετε; Τα λέτε αυτά τα πράγματα τώρα για τις εκλογές. Ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη γνώμη μου, ουσιαστικά δίνει ένα μήνυμα σε αυτόν τον νεαρό, τον Φατίχ Ερμπακάν, τον σημερινό πρόεδρο του Κόμματος Ευημερίας. Θέλω να πω, ο Νετζμετίν Ερμπακάν (ο πατέρας του), θα έπρεπε να το είχε κάνει (να κατακτηθεί όλη η Κύπρος), αλλά δεν το έκανε. Νομίζω ότι υπάρχει ένα κρυφό μήνυμα πίσω από αυτό και αυτό το μήνυμα δόθηκε εναντίον αυτού του τόπου εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου. Έτσι, τώρα, αν κάποιος σκοπεύει να κερδίσει ψήφους πατώντας πάνω σε αυτό ή να δώσει ένα μάθημα εδώ ή όποιος δίνει στον Ταγίπ Ερντογάν τέτοιες συμβουλές, αυτός ο νους δεν έχει καθόλου μυαλό», συμπεραίνει ο Ερόλ Μουτερτζιμλέρ, που προβλέπει ότι η δήλωση αυτή θα προκαλέσει ένα πολύ βαρύ πλήγμα διεθνώς στην Τουρκία.
«Στη διεθνή σκηνή, αυτό θα είναι ένα πολύ βαρύ πλήγμα για την Τουρκία».
Πήραν 33% για να τους μείνει το 28% στις διαπραγματεύσεις
Όπως λέει ο Τούρκος συγγραφέας και ερευνητής, είχαν σχεδιαστεί τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια πριν από την εισβολή, ακόμη και πού θα γίνουν έπειτα παραχωρήσεις.
«Επιτρέψτε μου να σας πω την αλήθεια για το τί έγινε τότε: Στο υπουργικό συμβούλιο εκείνη την ημέρα ήταν οι υπουργοί του CHP και του MSP. Ενώ όλοι οι υπουργοί του MSP εκείνη την ημέρας είπαν ναι σε αυτή την επιχείρηση και σήκωσαν το χέρι τους, ορισμένοι υπουργοί του CHP απείχαν από την απόφαση αυτή.
Εκείνη την εποχή, οι διοικητές έλεγαν το εξής: ‘Ναι, εντάξει, θα το κάνουμε αυτό, αλλά πρώτον, ρωτούσαν ποιος είναι ο πολιτικός στόχος; Δεύτερον, όπως λένε, σε πόσες ημέρες πρέπει να ολοκληρωθεί ο στρατιωτικός στόχος;’ Εκεί, φυσικά, ρωτούσαν τί θα συμβεί.
Αυτά τα θέματα συζητήθηκαν, αν μπορούσαν να γίνουν ή όχι, αν μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή οι συμφωνίες Λονδίνου-Ζυρίχης κλπ.
Είχαν πει μάλιστα ότι μετά από αυτή την επιχείρηση, θα καθίσουν στο τραπέζι, οπότε εδώ θα ζητηθούν παραχωρήσεις. Γι' αυτό, κατά τον σχεδιασμό, είχαν πει ‘θα πάρουμε το 33-34% (των εδαφών), ώστε έπειτα να δώσουμε το 5% και να μας μείνει το 28%’. Όταν κοιτάζετε το χάρτη, αυτό βλέπετε τώρα».
Καρπασία, η έξοδος της Τουρκίας στον κόσμο
Στη συνέχεια, ο Ερόλ Μουτερτζιμλέρ εξηγεί τους τουρκικούς σχεδιασμούς και γιατί έχει σημασία για την Τουρκία η Καρπασία, στο βόρειο τμήμα του νησιού.
«Όλοι θα πρέπει να το σκεφτούν αυτό: Αν η Τουρκία χάσει το ακρωτήριο της Καρπασίας, μπορεί να φτάσει στον κόσμο μέσω του κόλπου της Αλεξανδρέτας; Αυτό είναι το μόνο μέρος από το οποίο η Τουρκία μπορεί να βγει στον κόσμο.
Σκεφτείτε το. Δεν έχετε έξοδο από την κλειστή θάλασσα της Μαύρης Θάλασσας. Αφού δεν μπορείτε να βγείτε από το Ιράν από τα ανατολικά, δεν μπορείτε να βγείτε από τον Καύκασο, αυτή η πλευρά έχει ήδη περιέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα νησιά του Αιγαίου (δωρίσατε 22 νησιά στην Ελλάδα), άρα εδώ είναι το μόνο μέρος στη Γη, από όπου μπορείς να αναπνεύσεις, ελέγχοντας τη μύτη της Καρπασίας.
Εδώ η Τουρκία δίνει χρήματα από τον προϋπολογισμό της στην Κύπρο. Αδελφέ μου, η Τουρκία της δίνει αυτά τα χρήματα για λόγους εθνικής ασφάλειας, γι’ αυτό όλοι θα πρέπει να έρθουν στα συγκαλά τους», καταλήγει ο Ερόλ Μουτερτζιμλέρ.
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr